×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Μνημονιακή ή Αντιμνημονιακή ψήφος ;

27 Απριλίου 2014 15:54

Βαδίζοντας πια προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εν όψει του κλίματος της προεκλογικής περιόδου εύλογα ερωτήματα γεννώνται σχετικά με το τι καθορίζει τελικά και επί της ουσίας την αυτοδιοικητική ψήφο.

Ψηφίζουμε τελικά δημοτικό συνδυασμό, πρόσωπα και ικανότητες ή κομματικές παρατάξεις, κόμματα, μνημόνια ή αντι – μνημονιακές υποσχέσεις; Έχει τελικά η εμφιλοχώρηση της κομματικής πολιτικής και της μνημονιακής ή αντιμνημονιακής ρητορικής θέση στον προεκλογικό λόγο των αυτοδιοικητικών δημοτικών σχηματισμών; 

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει πρωτίστως και απαρεγκλίτως να υπηρετεί την επίλυση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και να επικεντρώνεται στον εκάστοτε τόπο δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία και ανάπτυξή του λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του. Οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και τον αγώνα τους στην εξυπηρέτηση του κοινού οφέλους της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας απεκδυόμενοι κάθε κομματική λεοντή η οποία θα υπαγόρευε ή θα περιόριζε το δημόσιο έργο τους. Αυτή είναι η επιτακτικότερη ανάγκη του σήμερα, η αδήριτη επιταγή για το μέλλον. Σε τι ωφέλησε τις τοπικές κοινωνίες η άκρατη σε πολλές περιπτώσεις κομματικοποίηση των δημοτικών αρχών στη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου; Σε τίποτα.

Οδήγησε σε αδιέξοδα και στη σημερινή εν πολλοίς απαξίωση της πολιτικής που έχει σχεδόν καταλήξει σήμερα σε πολιτικό μηδενισμό. Γιατί θα πρέπει το δίλλημα μνημόνιο – αντιμνημόνιο να γίνει σήμερα σημαία αυτοδιοικητικής ψήφου οδηγώντας τις τοπικές κοινωνίες σε διχαστικές, πολωτικές και στείρες αντιπαραθέσεις που τελικά αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και εκτρέφουν αφειδέστατα την στείρα και μονομανή πολεμική της κεντρικής πολιτικής σκηνής; Αντιθέτως η ενότητα των τοπικών κοινωνιών αποτελεί το αποτελεσματικότερο όπλο της διεκδικητικής τους στάσης προς την κεντρική εξουσία και εχέγγυο της επιτυχίας τους.Οι τοπικοί δημοτικοί συνδυασμοί δεν θα πρέπει να αποτελούν πεδίο αναπαραγωγής του μικροκομματικού παιχνιδιού εξουσίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας.

Γιατί έτσι εξυπηρετούν τελικά όχι τα συμφέροντα του τόπου αλλά τις επιδιώξεις του κομματικού παιχνιδιού λειτουργώντας ως παραμάγαζα και φερέφωνα των κομμάτων. Eξάλλου η δυνατότητα κομματικής έκφρασης της βούλησης του εκλογικού σώματος περί μνημονιακών – αντιμνημονιακών ή άλλων ευρύτερων πολιτικών ζητημάτων, παρέχεται κατεξοχήν στις εθνικές εκλογές.

Η κομματική πολιτική δεν έχει καμία θέση στις τοπικές κοινωνίες παρά μόνο για να μετατοπίζει και να συσκοτίζει την προσοχή των πολιτών από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου τους και να αλλοιώνει το πραγματικό νόημα και την ουσία των αυτοδιοικητικών εκλογών που δεν είναι άλλη από την διαχείριση και την αντιμετώπιση των ζητημάτων μιας μικρής κοινωνίας από την ίδια αυτή την μικρή κοινωνία. Δηλαδή την σε τοπικό επίπεδο αυτοδιαχείριση, τον αυτοκαθορισμό και κυρίως την αυτοδιάθεση των πολιτών να επιλέγουν με κριτήρια έλλογα την καλύτερη τοπική διακυβέρνηση του τόπου τους από ανθρώπους που εμπιστεύονται και έχουν κυρίως δώσει δείγμα γραφής μέσα από την πορεία του ίδιου τους του βίου.

Γιατί στις μικρές τοπικές κοινωνίες όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και αυτό φαίνεται να το ξεχνούν ή να θέλουν να το ξεχνούν οι δημοτικοί συνδυασμοί που περιβάλλονται από κομματικά χρώματα και αρώματα μνημονιακά ή αντιμνημονιακά είτε οτιδήποτε άλλο προκύψει στο μέλλον. Προς επίρρωση των παραπάνω, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ανοιχτής δημοσκόπησης του parianostypos.gr για τις ευρωεκλογές, όπου το ερώτημα που τίθετο ήταν αν θα ψηφίζατε με μνημονιακή ή αντιμνημονιακή λογική ή με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των υποψηφίων, τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Ακόμα και για τις ευρωεκλογές όπου όπως είθισται να συμβαίνει η ψήφος είναι κομματική, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει με βάση το κριτήριο της αποτελεσματικότητας των υποψηφίων εγκαταλείποντας το μνημονιακό – αντιμνημονιακό κριτήριο.

Καθώς φαίνεται λοιπόν όταν ο λόγος δίνεται στους πολίτες το τοπίο της ομιχλώδους προεκλογικής σύγχυσης ξεκαθαρίζει και αναφαίνεται η πραγματική πολιτική ουσία της ψήφου όπως την εκφράζουν οι πολίτες ενός τόπου.

Η κλειστή δημοσκόπηση του parianostypos.gr για τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνεχίζεται, μπορείτε να λάβετε μέρος, να εκφραστείτε επωνύμως ή ανώνυμα, δίνοντας με τη δική σας φωνή το στίγμα για το ξεκαθάρισμα της ομίχλης της προεκλογικής ατμόσφαιρας...

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos