Κείμενο παρέμβασης στην Ημερίδα του «Αρχίλοχου» για τις β-ΑΠΕ στη Πάρο και τις Κυκλάδες

26 Οκτωβρίου 2014 13:44

Αγαπητοί φίλοι,

Πρώτα απ' όλα.

Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πάρου-Αντιπάρου συγχαίρει και χαιρετίζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος», τις άλλες Συλλογικότητες και τους μεμονωμένους Επιστήμονες που οργάνωσαν και συμμετέχουν στη σημερινή Ημερίδα για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στη Πάρο.

Δηλώνουμε ευθαρσώς και ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, ότι είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση β-ΑΠΕ στο νησί μας, και καλούμε την Τοπική Κοινωνία να αντιδράσει και να πάρει την υπόθεση των «Ανεμογεννητριών» στα χέρια της, για να σταματήσει όλους αυτούς που προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα Ιδιωτικά Συμφέροντα που τους υποστηρίζουν, είναι πρόθυμοι να δεχτούν την εγκατάσταση των τεράτων που θα καταστρέψουν το Νησιώτικο Περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι, οι προσφυγές στο ΣτΕ δεν επαρκούν από μόνες τους, αν δεν συνοδεύονται από ένα πλατύ και μαζικό Κίνημα των Πολιτών που να δείχνει ότι οι Τοπικές Κοινωνίες δεν αποδέχονται το «βιασμό» των Νησιών μας, από τέτοιες εγκαταστάσεις.

#

Αντιγράφουμε, και λίγο πιο κάτω θα σας πούμε από πού.

«...η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ δεν γίνεται πάντα αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αντιδρούν με προσφυγή στις δικαστικές αρχές....»

«...η λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο φυσικό περιβάλλον ή/και ατυχήματα....»

«...ενδεικτικά η λειτουργία των ανεμογεννητριών ενδέχεται να βλάψει την ορνιθοπανίδα της περιοχής ή να προκαλέσει ατύχημα σε οδούς πρόσβασης ... ο Όμιλος δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και τα συνοδά αυτών έργα δεν θα προκαλέσουν όχληση , περιβαλλοντική ζημία ή σωματικό τραυματισμό....»

Όλα τα παραπάνω δεν τα λέει κάποιος «φανατικός» Οικολόγος ή «βαρεμένος» ακτιβιστής για τη διάσωση του «Μαυροπετρίτη και του Σπιζαετού», αλλά το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση του κεφαλαίου και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της « Ελ. Τεχ. Άνεμος ΑΕ» του Ομίλου Μπόμπολα, περιγράφοντας τους παράγοντες κινδύνου, για τους ενδεχόμενους επενδυτές.... Τα σχόλια δικά σας.

#

Πιστεύουμε ότι η Πάρος και οι Κυκλάδες γενικότερα, είναι τόποι που εδώ και χιλιετίες αναπτύχθηκαν σε μία κλίμακα που το καθοριστικό της στοιχείο ήταν και ευτυχώς εξακολουθεί, παρ΄όλες τις «εκτροπές» των τελευταίων δεκαετιών, να είναι η ανθρώπινη διάσταση.

Τοπίο και δομημένο περιβάλλον πορεύτηκαν μαζί ακολουθώντας τις ήπιες γραμμές των κάμπων, των λόφων και των βουνών, δημιουργώντας αυτό που σήμερα όλοι θαυμάζουν: Το Κυκλαδίτικο Τοπίο.

Σήμερα επιχειρείται, με αφορμή την ψευδεπίγραφη Πράσινη Ανάπτυξη, η δημιουργία τεράστιων β-ΑΠΕ, που θα αλλοιώσουν και θα υποβαθμίσουν το Παριανό Περιβάλλον. Έρχονται «επενδυτές» τύπου Ελικα ΑΕ που βομβαρδίζουν τη τοπική κοινωνία με γράμματα με ψεύτικα στοιχεία για το έργο τους, που το παρουσιάζουν σχεδόν σα «φιλανθρωπικό». Ερχονται να μιλήσουν για πλήρη κάλυψη των αναγκών του Νησιού, χωρίς διακοπές, ερχονται να μιλήσουν για δραματική μείωση των λογαριασμών του Ηλεκτρικού, για δημιουργία 25 μόνιμων θέσεων εργασίας κλπ, κλπ.... ΨΈΜΜΑΤΑ ! Μοναδικός τους στόχος να επενδύσουν χωρίς χρήματα, τρώγοντας τις παχυλές Ευρωπαϊκές και Κρατικές επιδοτήσεις, και για να βγάλουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Έχει πια αρχίσει να γίνεται σαφές σε όλο και περισσότερους πολίτες, ότι οι πολυδιαφημισμένες Ανεμογεννήτριες των Κυκλάδων δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα στη Ηλεκτροδότηση των Νησιών. Ακόμη και η περίφημη διασύνδεση δεν γίνεται για να σταθεροποιηθεί η παροχή ρεύματος στα νησιά και να μειώσει η ΔΕΗ το κόστος της από το κλείσιμο των μικρών θερμικών σταθμών, αλλά, όπως κυνικά δήλωσε και ο Μανιάτης, «για να εκμεταλλευτουμε στο έπακρο το Αιολικό Δυναμικό των Νησιών.», άσε που οι θερμικοί σταθμοί παραμένουν σε ψυχρή εφεδρεία.

Η παραγωγή ρεύματος από τις Αιολικές ΑΠΕ δεν είναι σταθερής παροχής, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σαν επικουρικός η συμπληρωματικός τρόπος παραγωγής.

Είναι χονδροειδές ψέμμα ότι με τις β-ΑΠΕ θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος καθώς, για τη ΔΕΗ, η τιμή αγοράς του από τους ιδιώτες, λόγω των επιδοτήσεων, είναι πολλαπλάσια από το μέσο κόστος της Kwώρας από άλλες πηγές. Λόγω της πολιτικής τιμών που ακολουθείται, η μέση τιμή της ανέβηκε, μέσα σε λίγα χρόνια από τα 8 λεπτα στα 14-16 με προοπτική ότι θα εναρμονιστεί με τη γερμανική και δανέζικη τιμή των 29-30 λεπτών. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά αύξηση της έμμεσης φορολογίας του Πολίτη, που καλείται σε μια πτωχευμένη οικονομία, να καλύψει αυτός το κόστος της «Πράσινης» ανάπτυξης. Τα πράσινα άλογα των εργολάβων δηλαδή.....

Είναι χονδροειδές ψέμμα ότι με τις δεκάδες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στη Πάρο και αλλού, ότι θα έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς ο βασικός στόχος τους είναι η εξαγωγή του παραγόμενου ρεύματος στο Εθνικό Δίκτυο Διανομής, καθώς όλοι ξέρουν ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται. Η Πάρος και τα άλλα Κυκλαδονήσια μετατρέπονται σε βιομηχανίες παραγωγής ρεύματος.

Είναι χονδροειδές ψέμμα ότι θα δημιουργηθούν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, οι 25 που διαφημίζουν, καθώς επίσημα έχει ανακοινωθεί ότι η επιδότηση με 85 εκατομμύρια της «επένδυσης» τους, θα δημιουργήσει μία (1) θέση εργασίας.

Είναι όμως αλήθεια ότι οι «επενδυτές» θα παρέχουν αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές Κοινωνίες, που θα είναι όμως αστεία, και θα μοιάζουν με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που οι κατακτητές έδιναν στους Ιθαγενείς της Αμερικής για να τους πάρουν το Χρυσό και τη Γη τους.

Είναι όμως αλήθεια ότι, για την εγκατάσταση των τεράτων τους, θα βιάσουν ασύστολα το ορεινό τοπίο του Νησιού, καθώς θα φαρδύνουν και θα διανοίξουν δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων φάρδους 12 μέτρων, θα ισοπεδώσουν δεκάδες στρέματα γής, τρία περίπου στρέμματα ανά ανεμογεννήτρια, θα ρίξουν μερικές χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν. Κι όλα αυτά σε κάποιες περιοχές που από το ΓΠΣ Πάρου, για το κοινό θνητό ουσιαστικά απαγορεύεται η οικοδόμηση ή έχει μεγάλους περιορισμούς, και δεν επιτρέπεται ούτε η διανοιξη, ούτε καν η βελτίωση υφιστάμενων δρόμων.

Ειναι όμως αλήθεια ότι με την εγκατάσταση τους γίνεται μια τεράστια επέμβαση στο περιβάλλον και στη κλίμακα του Νησιωτικού Τοπίου, που το αλλοιώνει και το υποβαθμίζει.

Είναι όμως αλήθεια ότι η αμφίβολης οφέλειας αυτές εγκαταστάσεις επηρεάζουν τη πανίδα, τη χλωρίδα και τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Είναι επίσης αλήθεια ότι η οπτική ρύπανση που θα προκληθεί από τα δεκάδες τέρατα των 30 μέτρων, θα προκληθεί οπτική ρύπανση που θα επηρεάσει αρνητικά το Τουρισμό που αποτελεί τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή των Νησιών.

Είναι όμως και αλήθεια ότι όλα αυτά γίνονται παρά και ενάντια στη θέληση των Παριανών και των υπόλοπων Νησιωτών που βρίσκονται στην ίδια μοίρα, αφού όλες οι γνωμοδοτήσεις , τόσο από τους 4 ενδιαφερόμενους Δήμους όσο και από τη Περιφέρεια Νοτίου Αγαίου ήταν αρνητικές.

Μπαίνει όμως και το ερώτημα : Είστε ενάντια στις ΑΠΕ ;

Απαντάμε πάλι ευθαρσώς : Όχι, αλλά είμαστε ενάντια στις β-ΑΠΕ , και ιδιαίτερα όταν αυτές δεν λαμβάνουν υπ΄όψη τους τα τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όταν δεν έρχονται να καλύψουν τοπικές ανάγκες, όταν δεν προέρχονται από διαβούλευση και συμφωνία της Κοινωνίας, όταν δεν έχουν πραγματικά αντισταθμιστικά οφέλη γι αυτήν και όταν ο φορέας υλοποίησης τους δεν είναι κοινωνικός, αλλά τα αδηφάγα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα.

Είμαστε υπέρ των μικρής κλίμακας τοπικών ΑΠΕ, που είναι συνδυασμός των διάφορων εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας (αέρας, ήλιος, βιομάζα, γεωθερμία, κύματα θάλασσας), που θα καλύπτουν μόνο τις τοπικές ανάγκες, θα σέβονται το περιβάλλον και τη κλίμακα του τόπου και θα υπηρετούν το Κοινωνικό Σύνολο και όχι τους μεγαλοκαρχαρίες της ολιγαρχίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos