Εκλογές για το Ευρωπαικό Κοινουβούλιο

12 Μαρτίου 2014 20:17
10415 φορές

Ποιοι είναι εκλόγιμοι Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατά την ημέρα της εκλογής έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.

Εκλόγιμοι στις ευρωεκλογές μπορούν να είναι επίσης και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη χώρα μας, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημέρα της εκλογής και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στη χώρα τους και το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα. Ειδικότερη ενημέρωση για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνοδεύουν την πρόταση υποψηφιότητας των πολιτών της Ε.Ε., παρέχεται στη διαδρομή «Εκλογές | Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | Πολίτες Ε.Ε.»

Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα α) Κωλύματα: Κώλυμα εκλογιμότητας υπάρχει για όσους έχουν μία από τις ιδιότητες που αναφέρονται στο άρθρο 56 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος και επί πλέον για τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για τη διαδικασία υποβολής παραιτήσεως από τις θέσεις που συνιστούν κώλυμα εκλογιμότητας εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας.

β) Ασυμβίβαστα: Η ιδιότητα του αντιπροσώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ασυμβίβαστη :
- Με τα έργα ή τις ιδιότητες που ορίζονται στο άρθρο 57 του Συντάγματος.
- Με την ιδιότητα του βουλευτή της Ελληνικής Βουλής.
- Με τις ιδιότητες που προβλέπονται στην Πράξη της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και συγκεκριμένα με την ιδιότητα του:

Μέλους της Ελληνικής Κυβέρνησης.Μέλους της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.Δικαστή, εισαγγελέα ή γραμματέα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.Διαμεσολαβητή των Ευρωπαϊκών ΚοινοτήτωνΜέλους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.Μέλους των επιτροπών ή οργανισμών, που συστάθηκαν δυνάμει ή κατ' εφαρμογή των συνθηκών περί συστάσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας 'Ανθρακα και Χάλυβα, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας για τη διοίκηση κοινοτικών ταμείων ή για συνεχή και άμεση άσκηση καθηκόντων διαχειρίσεως.Μέλους του διοικητικού συμβουλίου, της διευθύνουσας επιτροπής ή υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.Εν ενεργεία υπαλλήλου ή μέλους του λοιπού προσωπικού των θεσμικών οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των οργάνων ή οργανισμών που συνδέονται μ' αυτά ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δικαίωμα πρότασης υποψηφίων και κατάρτισης συνδυασμών Δικαίωμα υποβολής προτάσεως υποψηφίων αντιπροσώπων έχουν μόνο τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων. Οι υποψήφιοι αναγράφονται με καθορισμένη σειρά από το κόμμα ή το συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων (λίστα). (Η πρόταση κάθε κόμματος ή συνασπισμού συνεργαζομένων κομμάτων περιλαμβάνει μέχρι 21 υποψηφίους). Η πρόταση αναγράφει το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, την ιδιότητα και την ακριβή διεύθυνση του προτεινομένου και συνοδεύεται από έγγραφη αποδοχή και υπεύθυνη δήλωσή του. Στην πρόταση κάθε συνδυασμού επισυνάπτεται γραμμάτιο των Δ.Ο.Υ Πληρωμών Αθηνών από το οποίο να αποδεικνύεται η κατάθεση ποσού €2934.70 Η πρόταση των υποψηφίων αντιπροσώπων επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή με απόδειξη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το αργότερο δεκατρείς ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ημέρα της εκλογής.

Ανακήρυξη υποψηφίων Η ανακήρυξη των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου γίνεται κατά συνδυασμούς από το Α' Τμήμα του 'Αρειου Πάγου τη δεκάτη τετάρτη ημέρα πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οριστεί στο συνδυασμό. Διευκρινίζεται, ότι επειδή στο νόμο δεν προβλέπονται ψήφοι (σταυροί προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών), αφήνεται για το λόγο αυτό, στα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων να καθορίσουν τη σειρά πρότασης και ανακήρυξης των υποψηφίων, βάσει της οποίας και θα εκλεγούν.

Εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας Σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν μέχρι εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι.

Εκλογικό σύστημα - Κατανομή εδρών

Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγές αναλογικό. Οι έδρες των μελών κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετέχουν στην εκλογή ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ' ολόκληρη την Επικράτεια. Επισημαίνεται ότι κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζομένων κομμάτων, που δεν συγκέντρωσε ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν σε ολόκληρη την επικράτεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων δεν δικαιούται έδρα μέλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εξαγωγή του γενικού για όλη τη Χώρα αποτελέσματος της ψηφοφορίας γίνεται από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή που εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τους πίνακες των αποτελεσμάτων ψηφοφορίας κατά εκλογική περιφέρεια, που αποστέλλονται από τα αρμόδια Πρωτοδικεία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η Ανώτατη αυτή Εφορευτική Επιτροπή, καταρτίζει το γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για όλη την Επικράτεια και προβαίνει στη συνέχεια στην κατανομή των εδρών των μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετείχαν στην εκλογή, κατ' αναλογία της εκλογικής τους δύναμης σ' ολόκληρη την Επικράτεια.

Σχετικά με τα παραπάνω δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι για την κατανομή στους συνδυασμούς των εδρών των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπολογίζονται και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 05:10
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Parianotypos.gr

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Ιστότοπος: http://www.themewinter.com

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos