Ψήφισμα Δήμου Αντιπάρου σχετικά με την Π.Ν.Π περί των ταμειακών διαθεσίμων

24 Απριλίου 2015 18:27

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου συνεδρίασε εκτάκτως την 24η Απριλίου μετά την κοινοποίηση της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος" (ΦΕΚ 20/4/2015).


Με βάση την ανωτέρω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι ΟΤΑ Α' βαθμού υποχρεούνται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμούς ταμειακής της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Υπάρχουν αντιρρήσεις, όπως εκφράστηκαν από τα συλλογικά όργανα, καθώς αυτή η απόφαση πλήττει τον ήδη τραυματισμένο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος και θέτει σε κίνδυνο προγραμματισμένα αναπτυξιακά έργα και χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ακόμα και τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου.

Από την άλλη, υπάρχει το ερώτημα εάν η συνολική κατάσταση, κρινόμενη ως έκτακτη, νομιμοποιεί ηθικά και πολιτικά την κυβέρνηση να διαθέσει τα αποθεματικά των ταμείων των ΟΤΑ με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσδοκώντας να αυξήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ με τους δανειστές και αποδίδοντας έτσι στη στάση των ΟΤΑ το ρόλο της ανταπόκρισης σε ένα εθνικό κάλεσμα. Χωρίς κράτος δεν θα υπάρχουν Δήμοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

-Δεν έχουμε αντίρρηση στην κατάθεση των ταμειακών μας διαθεσίμων σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, προτάσσοντας την ευθύνη του καθενός και το συνολικό εθνικό συμφέρον σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε μία συνθήκη όπου αναζητούνται πεδία διαπραγματευτικών χειρισμών στις συνομιλίες με τους δανειστές και τους εταίρους.

-Έχουμε ωστόσο αντιρρήσεις στον τρόπο λήψης της απόφασης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), στη μη προηγούμενη ενημέρωση των Δημάρχων και στην έλλειψη αποτίμησης για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η δέσμευση των χρηματικών υπολοίπων, καθώς και για το μηχανισμό με τον οποίο θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Αντιπάρου.

-Εξουσιοδοτούμε το Δήμαρχο Αντιπάρου όπως εκπροσωπήσει το Δήμο στα όργανα εκπροσώπησης με βάση το παραπάνω ψήφισμα, ενόψει και της επικείμενης σύγκλισης του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 7 Μαΐου 2015.

- Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί στους ακόλουθους φορείς:

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Βουλευτές Νομού

ΚΕΔΕ

ΠΕΔ

ΜΜΕ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos