Δήμος Πάρου: Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

27 Οκτωβρίου 2015 14:42

Ο Δήμος Πάρου με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και συνεχίζοντας την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ονοματοδοσία οδών του νησιού, έδωσε ονόματα ηρώων και θυμάτων των Βαλκανικών Πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940 σε δρόμους της Παροικίας, ως  έναν ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους στην πατρίδα.


 

Συγκεκριμένα : ΟΔΟΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ι. Θ. ΚΑΡΑΒΙΑ

____________________________

I. TH. KARAVIA 1899 - 1994

O Ιωάννης Καραβίας ήταν αξιωματικός πεζικού του ελληνικού στρατού που διακρίθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 καθώς και στις επιχειρήσεις των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή και στην Ιταλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων, προάχθηκε δύο φορές «επ' ανδραγαθία», πήρε τρεις φορές το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας», το μεγαλύτερο ελληνικό παράσημο, ενώ οι Βρετανοί του έδωσαν το παράσημο «D.S.O.», που είναι το μεγαλύτερο παράσημο που απονέμεται σε ξένους, και τον ονόμασαν «Επίτιμο Αξιωματικό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας».

ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗ

_____________________________________

EIRINIS KONDYLI

ΔΑΣΚΑΛA – ΘΥΜΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ 1944

Την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς συστεγαζόταν στα κελιά της εκκλησίας της Εκατονταπυλιανής και δύο ακόμα μισθωμένες αίθουσες. Στις 14 Ιανουαρίου του 1944, δύο ρουκέτες που προορίζονταν για το λιμάνι, εκτοξεύτηκαν από αεροπλάνο που πετούσε σε χαμηλότερο ύψος, από το επιτρεπόμενο, έπληξαν το κελί της Εκατονταπυλιανής που στέγαζε ένα τμήμα της
Β' τάξης. Τα θύματα ήταν τρία : η δασκάλα Ειρήνη Κονδύλη και δύο μαθητές ο Θανάσης Φωκιανός και η Φραγκίσκα Τσαντάνη.

Έχουν δρομολογηθεί και οι πινακίδες σε δρόμους, για τους δύο μαθητές Θανάσης Φωκιανός και Φραγκίσκα Τσαντάνη.

ΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Γ. ΡΟΥΣΣΟΥ

___________________________

G. ROUSSOU 1900 – 1987

Ο στρατηγός Γεώργιος Ρούσσος υπήρξε γενναίος υπερασπιστής της Πατρίδας και διακεκριμένος επιστήμων. Διακρίθηκε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922 καθώς και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 Τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.

Υπήρξε επικεφαλής των επιστημόνων για την εκμετάλλευση των λιγνιτοφόρων στρωμάτων Πτολεμαΐδας (1955-1968) και εκεί δημιούργησε τη θερμοηλεκτρική μονάδα της περιοχής, ενός έργου μείζονος σημασίας για την χώρα.

ΟΔΟΣ ΛΟΧΑΓΟΥ Α. Κ. ΚΟΡΤΙΑΝΟΥ

_____________________________

ANT. K. KORTIANOU 1876 – 1913

Ο Αντώνιος Κ. Κορτιάνος έπεσε ηρωικά μαχόμενος ως λοχαγός στο Σιμιτλή της Μακεδονίας το 1913 σε ηλικία 37 ετών, όπως αναγράφεται στην παλαιά στήλη πεσόντων του Ηρώου της Παροικιάς. Το 1904 είχε αποφοιτήσει από Στρατιωτική Σχολή των
Υπαξιωματικών με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Πριν καταταγεί στο στρατό είχε υπηρετήσει ένα διάστημα ως δάσκαλος στη Μακεδονία και στη Θράκη.

ΟΔΟΣ ΛΟΧΑΓΟY Γ. Β. ΓΡΑΒΑΡΗ

_____________________________________

G. B. GRAVARI 1876 – 1913

Ο Γεώργιος Β' Γράβαρης υπήρξε από τις κορυφαίες στρατιωτικές και πνευματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Ήταν καθηγητής της
«Εφηρμοσμένης μηχανικής» στη σχολή Ευελπίδων όπου δίδασκε από συγγράμματα που τα έγραφε ο ίδιος. Χάρη στο ήθος, τις γνώσεις και την εντιμότητά του έφτασε στα ανώτερα αξιώματα του Σώματος και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καταλαμβάνοντας τη θέση του Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

ΟΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΑΘΑΝ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

_____________________________________

IPPOK. PAPABASILIOU

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ – ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

1868 – 1951

ΟΔΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ Β. Γ. ΓΡΑΒΑΡΗ

_____________________________________

B. G. GRAVARI 1911 – 1983

ΟΔΟΣ ΛΟΧΑΓΟΥ Ι. Δ. ΦΩΚΙΑΝΟΥ

_____________________________________

I. D. FOKIANOU Έπεσε ηρωικά το 1918

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos