Δ.Τ της ΔΗΜ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Πάρου Αντιπάρου «Περί κατάργησης των άμισθων Υποθηκοφυλακείων στις Κυκλάδες»

05 Ιουλίου 2016 17:35

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τα υποθηκοφυλακεία όλων των νησιών των Κυκλάδων και να τα μεταφέρει ως προς όλες τις λειτουργίες τους στα δύο μεγαλύτερα νησιά, δηλαδή στη Σύρο και τη Νάξο, συνιστά εσκεμμένη διοικητική υποβάθμιση για τα νησιά των Κυκλάδων και δη της Πάρου-Αντιπάρου. Η πρόβλεψη για κατάργηση συλλήβδην όλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων και η συνένωσή τους αποτελεί μία άνευ περιεχομένου και σκοπού κίνηση που δίνει τη χαριστική βολή στους Κυκλαδίτες.


Η ύποπτη και χρονικά άκυρη στιγμή που επιλέχθηκε χωρίς καμία προηγούμενη εισήγηση των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και χωρίς ταυτόχρονα να εξυπηρετείται δημοσιονομικό συμφέρον, προξενεί υποβάθμιση και επιβάρυνση στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων Πάρου και Αντιπάρου με ανυπολόγιστες μεσοπρόθεσμες συνέπειες για την ασφάλεια των συναλλαγών από τις οποίες ζει μεγάλο τμήμα του ντόπιου πληθυσμού.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ χωρίς κανένα σεβασμό στη συνταγματική επιταγή της προστασίας της νησιωτικότητας καταργεί αιφνιδιαστικά το Υποθηκοφυλακείο Πάρου μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στη Νάξο, όπου θα ενσωματωθούν άλλα 12 νησιώτικα υποθηκοφυλακεία. Ο θεσμός του άμισθου υποθηκοφύλακα [κα. Ευαγγελία Παπαδοπούλου], χωρίς να επιβαρύνει το κράτος με λειτουργικά κόστη, διατηρεί υποδειγματικά το αρχείο των μεταγραφών κλπ. με την αρωγή δύο εξαιρετικά έμπειρων υπαλλήλων. Μετά την απορρόφηση θα προκύψει σοβαρή δημόσια δαπάνη για τον Έλληνα φορολογούμενο, ενώ η προχειρότητα που διέπει το εγχείρημα αυτό είναι βέβαιο ότι θα κλονίσει την πίστη στις συναλλαγές και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Επίσης, τεκμαίρεται ανέφικτος ο ευρύτερος συντονισμός εξαιτίας αδυναμίας άμεσης ενημέρωσης, τήρησης & ασφαλούς φύλαξης χιλιάδων τόμων των 13 συνολικά Υποθηκοφυλακείων χωρίς προσωπικό, χωρίς κατάλληλο χώρο, χωρίς τα εχέγγυα που σήμερα προσφέρει το Υποθηκοφυλακείο Πάρου.

Καταγγέλλουμε την πρόταση της κυβέρνησης ως σκληρή πολιτική που θα επιφέρει αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους οποιασδήποτε συναλλαγής με το Υποθηκοφυλακείο Νάξου εφ’ όσον οι αποστολές συμβολαίων, οι μεταγραφές & οι εκδόσεις πιστοποιητικών & αντιγράφων θα γίνονται με δαπάνες των ενδιαφερομένων με συνακόλουθη αύξηση του κόστους εργασίας των τοπικών Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Μηχανικών, Δικαστικών Επιμελητών κλπ. οι οποίοι θα μεταβαίνουν στη Νάξο για τις εργασίες Υποθηκοφυλακείου που έκαναν στην Πάρο.

Δραματική θα είναι η κατάσταση όταν χρειαστεί να υπαχθούν τα νησιά Πάρου-Αντιπάρου στο Κτηματολόγιο οπότε και θα χρειάζονται αντιπαραβολή τίτλων, έλεγχος των γειτονικών ακινήτων, και αναλυτική διασταύρωση πριν την συμπλήρωση των αιτήσεων και την εκπόνηση των τοπογραφικών. Ταυτόχρονα δε συνιστά υποβάθμιση και περιθωριοποίηση των νησιών μας που συστηματικά κλείνουν ή αποδυναμώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες.
Αντιστεκόμαστε στην διοικητική και ποιοτική υποβάθμιση των δημοτών των νησιών μας, επειδή το εγχείρημα θα αποβεί ζημιογόνο και ατελέσφορο με ανυπολόγιστες συνέπειες στην Κτηματαγορά και στο δικαίωμα ιδιοκτησίας, ενώ το παραμικρό σφάλμα θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης του προσοδοφόρου σήμερα κλάδου.

Λέμε όχι στην νέα βάναυση προσβολή της νησιωτικότητας μεσούσης μάλιστα της υψηλής τουριστικής κίνησης, λέμε όχι στην μείωση της αξιοπρέπειας των Παριανών και των Αντιπαριωτών.

Κρατάμε ζωντανό το Υποθηκοφυλακείο Πάρου ως πρότυπο καλής λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το προς ψήφιση νομοσχέδιο καθώς και να απέχει από κάθε άλλη βάναυση προσβολή του δικαιώματος των Κυκλαδιτών να ζουν αξιοπρεπώς στον τόπο τους!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos