Συμμετοχή του Δήμου Πάρου στον εορτασμό των 2400 χρόνων από την ίδρυση της πόλης του Στάρι Γκραντ στη Κροατία

13 Σεπτεμβρίου 2016 15:04

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος και η Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου μετέβησαν στο νησί Χβαρ της Κροατίας προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 2400 χρόνων από την ίδρυση της Φάρου(σημερινό Στάρι Γκραντ), οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το διάστημα 7-11 Σεπτεμβρίου 2016.

Η αρχαία πόλη της Φάρου ιδρύθηκε από τους Πάριους το 384 π.Χ., αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Κροατίας και συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 2400 χρόνια αργότερα ο Δήμος Πάρου και ο Δήμος του Στάρι Γκραντ υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Απριλίου 2016, επισφραγίζοντας την έναρξη μιας δυνατής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο νησιών.

 

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής μαρμάρινης στήλης με κείμενα σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Κροατικά, ένα δώρο της μητρόπολης Πάρου προς την αποικία της. Η ίδια στήλη τοποθετήθηκε και στην Πάρο, έμπροσθεν του ναού της Εκατονταπυλιανής, τον Ιούνιο του 2015.

Επιπροσθέτως, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε τελετή ονοματοδοσίας της οδού «ΠΑΡΟΣ», η οποία βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας της πόλης, εις ένδειξη τιμής και σεβασμού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Στάρι Γκραντ ο Δήμαρχος Πάρου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας κ. Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, με τον Επικεφαλής του Κροατικού Πολεμικού Ναυτικού Υποναύαρχο Πρέντραγκ Στιπάνοβιτς και με τον Διοικητή της Περιφέρειας του Σπλίτ-Δαλματίας κ. Ζλάτκο Ζέβρινια.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος δήλωσε: «Σήμερα Πάρος και Φάρος, Μητρόπολη και Αποικία, βρίσκονται ξανά μαζί γιορτάζοντας όχι μόνο τα 2400 χρόνια από την ίδρυση της Φάρου, αλλά και την αρχή μιας ωραίας φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Πάρου και του Στάρι Γκραντ.»


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos