Θανάσης Μαρινόπουλος: Ίσα Βάρκα, ίσα νερά

11 Δεκεμβρίου 2018 15:16

Έγινε πολύ συζήτηση τώρα τελευταία για την μείωση των δημοτικών τελών και την εξόφληση ενός μικρού υπολοίπου δανείου του παρελθόντος με το οποίο ο Δήμος Πάρου ωφελήθηκε 9000 ευρώ και στην πραγματικότητα ούτε καν με αυτό το ποσό.


Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο 2010 έως το 2014, στα πιο δύσκολα δηλαδή χρόνια όσον αφορά τα οικονομικά των Δήμων.

Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου εσωτερικών ούτε και άλλες ενισχύσεις όπως αυτές που δίνονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε σημαντικότατους τομείς όπως της παιδείας, της τουριστικής προβολής, του αθλητισμού και άλλων.
Κι όμως την περίοδο 2010-14 δεν υπήρξαν αυξήσεις των δημοτικών τελών, παραμένοντας σταθερά ,λογαριάζοντας η τότε πλειοψηφία από την μια μεριά τις ανάγκες επιβίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης (για να φέρει εις πέρας το διαχειριστικό κυρίως έργο της) που υπέστη μείωση 60% των κεντρικών αυτοτελών πόρων και ταυτόχρονα τεράστια απώλεια εσόδων από τη μη πληρωμή των δημοτικών τελών λόγω εισοδηματικών μειώσεων και φορολογικών επιβαρύνσεων των συμπολιτών μας και από την άλλη αυτή καθεαυτή την επιδείνωση της οικονομικής ζωής όλων μας.
Πάμε τώρα στην επόμενη περίοδο από το 2015 έως και το τέλος του 2019 που θα ισχύσει η τελευταία μείωση.

Καταρχήν το 2015 γίνεται γενναία αύξηση του πολιτιστικού τέλους και επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με 100000 ευρώ τον χρόνο ,μετά έχουμε δύο μειώσεις δημοτικών τελών, μία μικρή πέρυσι, μια μεγαλύτερη φέτος. Αν συνυπολογίσουμε την αύξηση απ΄την μια μεριά και την μείωση από την άλλη στο σύνολο των πέντε ετών έχουμε ίσα βάρκα ίσα νερά που λέει και ο λαός.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος εισπράττει πολύ περισσότερα από τους πολίτες που εξοφλούν τα χρέη τους όπως επίσης ενισχύεται στοχευμένα από την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια.
Αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση των δημοτών και όχι αυτό το παραμύθι στα παίρνω επί πέντε χρόνια και στα ξαναδίνω τον τελευταίο και (όλως τυχαία ) προεκλογικό χρόνο. Όπως επίσης ενώ ήταν γνωστές από την προηγούμενη χρονιά οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των φτωχών νοικοκυριών, των ανέργων, των ΑΜΕΑ κλπ δεν υπήρξε πρόβλεψη στην ανάλογη φετινή απόφαση να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες για το μηδενισμό των δημοτικών τους τελών.

Όσο για την εξόφληση του δανείου ,αυτό μπορούσε να εξυπηρετηθεί κανονικά για τα επόμενα δύο χρόνια και να χρησιμοποιηθούν αναπτυξιακά και με σχέδιο τα χρήματα για ένα κοινωφελές έργο.
Καλές γιορτές και καλά μυαλά ………

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΓ Η εποχή των Χριστουγέννων είναι γεμάτη όμορφα παραμύθια.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos