Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: Σχετικά με την ανάρτηση δασικών χαρτών

21 Ιανουαρίου 2019 20:45

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα των δασικών χαρτών με αφορμή την επικείμενη κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα :

“Η ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ενώ νομιμοποιούν οριστικά τις παράνομες επεμβάσεις επιχειρηματικών ομίλων σε δασικά οικοσυστήματα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα λαϊκά στρώματα, χαρακτηρίζοντας ως δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες περιοχές, εκτάσεις, που ήταν στην πραγματικότητα γεωργικές καλλιέργειες και βοσκοτόπια.
Παράλληλα αναγκάζει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, ακόμα και ιδιοκτήτες σπιτιών, ενώ δεν ευθύνονται, να πληρώσουν ποσά που φτάνουν μέχρι και 4.000 ευρώ σε ενστάσεις, για να διορθωθεί -εάν βέβαια διορθωθεί-ο χαρακτηρισμός της περιουσίας τους ως μη δασικής ή μη αναδασωτέας. Εάν δεν μπορέσει, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω των αποτελεσμάτων των ενστάσεων, ο κόσμος αυτός να δικαιωθεί, σημαίνει ότι χάνει τα δικαιώματά του και η περιουσία του χαρακτηρίζεται δημόσια περιουσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες ήταν προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου. Ήταν απαιτήσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών εταίρων, όχι βέβαια για να εξυπηρετήσουν κοινωνικές ανάγκες, ή να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά για να διευκολύνουν επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, που σε αυτή τη φάση που βρίσκονται να επενδύουν στη γη.
Η πολιτική αυτή που εμπορευματοποιεί τη γη και τα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να βρει απέναντί της τα λαϊκά στρώματα των νησιών μας και να ανατραπεί.

Ζητάμε:
• Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και να αναρτηθούν εκ νέου.

• Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά εκτάσεις, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.

• Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.

• Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων”.

Τελικά από το δημοτικό συμβούλιο έγινε δεκτό ομόφωνα μόνο το αίτημα της αναστολής της ανάρτησης των χαρτών. Κατά τα άλλα, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία το προτεινόμενο από τον περιφερειάρχη ψήφισμα, που ούτε τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες αναδεικνύει αλλά ούτε υπερασπίζεται στη πράξη το δίκιο των αδύναμων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos