Ελεύθερη η πρόσβαση των υποψηφίων στους εκλογικούς καταλόγους

29 Μαρτίου 2019 18:39

Σύμφωνα με την Απόφαση 26/2006 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οι εκλογικοί κατάλογοι που τηρούνται στους δήμους και τις κοινότητες συνιστούν δημόσια έγγραφα, επομένως σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 2690/1999 οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, με την έννοια του ευλόγου ενδιαφέροντος, έχει δικαίωμα πρόσβασης σ’ αυτούς.


Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης 60/2002 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το άρθρο 1 παρ. 5 του νόμου 2623/1998, οι εκλογικοί κατάλογοι αναρτώνται επί δέκα ημέρες στο δημοτικό ή κοινοτικό κατάστημα. Κατά συνέπεια, με την ανάρτηση αυτή τα στοιχεία που περιέχονται στους εκλογικούς καταλόγους αποκτούν δημοσιότητα.

Τούτο είναι σύμφωνο και προς το νόμο 2472/1997, αφού η διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας προϋποθέτει δημοσιότητα των εκλογικών καταλόγων. Άμεση απόρροια της δημοσιότητας αυτής είναι το δικαίωμα κάθε υποψήφιου να έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους, ακόμη και μετά την ανάρτησή τους, αφού το έννομο συμφέρον τους να ελέγξουν την ακρίβεια των εκλογικών καταλόγων προφανώς υπερέχει των δικαιωμάτων και συμφερόντων των αναγραφόμενων προσώπων στους καταλόγους αυτούς.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos