Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: Η δημοκρατία τους και ο «κορσές» της…

07 Οκτωβρίου 2019 18:17

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «φρόντισε» με τον «Κλεισθένη» να κάνει ακόμα πιο εχθρική την τοπική διοίκηση απέναντι στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ακόμα πιο φιλική στις επενδύσεις και τη κερδοφορία των επιχειρηματικων ομίλων, στις δραστηριότητες δήμων και περιφερειών (απορρίμματα, υποδομές, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας κλπ).


Η ΝΔ παίρνοντας τη κυβερνητική σκυτάλη το πήγε παραπέρα και ήδη επεξεργάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την τοπική διοίκηση. Mε πρόφαση την υποτιθέμενη «ακυβερνησία» των δήμων λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση έφερε μια σειρά τροπολογιών σχετικών με τη διοίκηση τους, όπου η «κεντρική ιδέα» είναι:

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή θέληση, απόλυτος «άρχοντας του παιχνιδιού» ο Δήμαρχος. Δικλείδα ασφαλείας της εξουσίας του η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου (αποτελούμενη μόνο από αιρετούς της πλειοψηφίας). Ταυτόχρονα μια σειρά ουσιαστικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου πέρασαν στην οικονομική επιτροπή, που είναι 7μελής με 5 μέλη από την πλειοψηφία και 2 από την μειοψηφία. Αυτή είναι η δημοκρατία που έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνητικοί για το 50% των παριανών ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές.

Για τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων και εταιρειών του Δήμου το 60% επί του συνόλου των μελών του Δ.Σ υποδεικνύεται υποχρεωτικά από το Δήμαρχο. Για να καταλάβει κανείς τι τελικά επεδίωκαν όταν νομοθετούσαν αναφέρουμε δύο παραδείγματα:

Α) η κάθε σχολική επιτροπή του Δήμου μας είναι 9/μελής. Μετέχουν δύο διευθυντές σχολείων, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, ένας μαθητήςή νηπιαγωγός και πέντε οριζόμενοι από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βάση της τροπολογίας όμως το 60% των 9 μελών, λόγω στρογγυλοποίησης στην αμέσως επόμενη μονάδα είναι 6.
Ενώ οι οριζόμενοι είναι πέντε ο Δήμαρχος πρέπει να ορίσει έξι !

Β) Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου έχει 11 μέλη. Ορίζονται από τη Πάρο πέντε και από την Αντίπαρο τρεις. Ο Δήμαρχος Πάρου ορίζει τέσσερις και έναν η Λαϊκή Συσπείρωση . Ο Δήμαρχος Αντιπάρου δύο και έναν η αντιπολίτευση.
Άρα το 50% του Παριανού λαού θα εκφράζεται με τέσσερις4 ενώ το υπόλοιπο 50% με έναν !
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ορίστηκαν κάτω από ανάλογη διαδικασία, σχεδόν όλα τα διοικητικά συμβούλια δημοτικών Νομικών Προσώπων και εταιριών.
Καταθέσαμε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές τροπολογίες που βιάζουν την πρόσφατη λαϊκή θέληση, το οποίο με ευθύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου δεν έγινε αποδεκτό.
Άλλοι δεν το αποδέχθηκαν προασπιζόμενοι τη κομματική τους ταυτότητα και άλλοι αναγνωρίζοντας το δίκιο μας στα λόγια, συντάχθηκαν τελικά με τους πρώτους, στέλνοντας όλοι τους «περίπατο» την προεκλογική τους ανεξαρτησία.

Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δεν χάνουν ευκαιρία να διαλαλούν ότι επιδιώκουν συναίνεση και συνεργασία με την αντιπολίτευση. ΄Αλλα όμως τα λόγια και άλλες οι πράξεις. Στις σχολικές επιτροπές δεν πρότεινε κανένα σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενώ αυτή διαθέτει τρείς εκλεγμένους εκπαιδευτικούς. Αντίθετα πρότεινε και έκανε πρόεδρό τους δημότη!

Στην Επιτροπή υποστήριξης του Γραφείου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς δεν πρότεινε κανένα της αντιπολίτευσης αιρετό ή υποψήφιο ενώ διαθέτουμε και αθλητές και ενδιαφερόμενους.
Έτσι αντιλαμβάνονται τη συνεργασία και τη συνυπευθυνότητα. Οι επιλογές προφανώς, είναι δικές τους και η δική μας πορεία είναι προδιαγεγραμμένη:
Μπροστά οι ανάγκες του παριανού λαού, η καθημερινότητα του, η ποιότητα της ζωής του, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων.

Πάρος 7-10-2019

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr