Περιβαλλοντικό Πάρκο: Προς όφελος του παριανού λαού ή των επιχειρηματικών συμφερόντων;

14 Νοεμβρίου 2019 20:42

Η δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου στη χερσόνησο του Αϊ Γιάννη του Δέτη πριν από δέκα χρόνια, ήταν και παραμένει ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που άνοιγε την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης στο επίκεντρο του οποίου θα ήταν ο άνθρωπος,


ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και το φυσικό περιβάλλον. Δεν είμαστε εμείς που θα υπερθεματίσουμε για την επιλογή της νομικής υπόστασης του πάρκου, της Α.Ε. δηλαδή, από την τότε δημοτική αρχή. Δεν είναι όμως σήμερα αυτό το κύριο.

Στα δέκα χρόνια ύπαρξης του πάρκου, παρά τις όποιες αδυναμίες και λάθη που έγιναν, επιτελέστηκε ένα τεράστιο έργο συγκριτικά με τα μέσα που υπήρχαν και που οφείλεται σε όλους αυτούς που το υπηρέτησαν από θέσεις διοίκησης αλλά και τους δεκάδες ανθρώπους που στήριξαν με την ανιδιοτελή προσφορά τους το έργο και τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Χάρη σε όλους αυτούς, η Πάρος απέκτησε χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναψυχής, περιπάτου, χώρους πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας του τόπου.

Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί, σήμερα δε θα μιλάγαμε για το πάρκο και το μέλλον του, γιατί απλά δε θα υπήρχε. Επομένως η παριανή κοινωνία οφείλει σε όλους αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Η δημοτική αρχή στην προηγούμενη πενταετία, δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με διοικητικό συμβούλιο του πάρκου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι με τη στάση της ακύρωσε τη πρόταση αξιοποίησης του πρώην Ξενώνα της Νάουσας από μέρους του πάρκου. Για την ιστορία αυτός τελικά δόθηκε σε ιδιώτη με πλειοδοτικό διαγωνισμό, χωρίς να προϋπάρξει μελέτη κόστους – οφέλους για τον Δήμο.

Ενώ στα λόγια η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη διοίκηση του πάρκου, στην πρόταση της για το ΔΣ του δεν περιέλαβε κανέναν, αλλά και κανένα από αυτούς που αποδεδειγμένα σαν φίλοι του, εθελοντές του ή συνεργαζόμενοι σύλλογοι (Ναϊάς, Νηρέας) στήριζαν ενεργά τόσα χρόνια το έργο του. Αντίθετα πρότεινε πολίτες που καμιά σχέση δεν είχαν μέχρι σήμερα με το πάρκο, καμιά εμπλοκή στις δραστηριότητες του και κάποιοι παντελώς άγνωστοι στην παριανή κοινωνία, «φορετοί» θα έλεγε κανείς, ανεξάρτητα από την επιστημονική, κοινωνική ή άλλη τους υπόσταση. Πολύ περισσότερο όταν το δημοτικό συμβούλιο καλείται να τους επιλέξει χωρίς καν να τους έχει δει και δυστυχώς αυτοί που αποδέχονται τέτοιες υποψηφιότητες στο όνομα της σκοπιμότητας, να μην προσβάλλονται.

Είναι γνωστό ότι για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα η Πάρος αποτελεί «επενδυτική ευκαιρία». Αναμενόμενο λοιπόν να θέλουν να την «αλώσουν» για τη δική τους κερδοφορία, αδιαφορώντας για το αν θα ασελγήσουν στο σώμα της. Εξάλλου τα κεφάλαιά τους, αν απαξιωθεί ο τόπος μεταφέρονται, οι παριανοί όμως όχι.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το πάρκο; Μα το πάρκο ήδη βρίσκεται εν μέσω επιχειρηματικών συμφερόντων. Αποτελεί ένα «φιλέτο» και εκείνοι που έχουν βλέψεις «αξιοποίησης» του, δε θα παραιτηθούν εύκολα από τις ορέξεις τους. Προς το παρόν συμπτώσεις με ερωτηματικά και ενδείξεις διαθέσεων μπορούν να χαρακτηριστούν, οι σχέσεις διορισμένων συμβούλων από τη δημοτική πλειοψηφία στο ΔΣ του πάρκου, με επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν πολλαπλή σχέση με το Δήμο.

Σε τελευταία ανάλυση, δε μας ενδιαφέρει ποιοι ορέγονται την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας των 800 στρεμμάτων για την τσέπη τους, αλλά αν αυτή η περιουσία στη βάση των καταστατικών αρχών του πάρκου, θα αξιοποιηθεί προς όφελος του παριανού λαού. Εμείς δηλώνουμε ότι θα προασπίσουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο τους καταστατικούς του σκοπούς. Δεν αρκεί όμως εμείς να είμαστε θεματοφύλακες αυτών των αρχών. Το κύριο λόγο τον έχει η κοινωνία της Νάουσας και όλος ο παριανός λαός.

Λαική Συσπείρωση Πάρου
Πάρος 13-11-19

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos