Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λ.Σ κ. Ροκονίδα στην τοποθέτηση κατά των ανεμογεννητριών

19 Φεβρουαρίου 2020 13:58

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ,


Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια κινητοποίηση που αποτελεί συνέχεια του αγώνα μας τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψουμε την καταστροφή του νησιού μας από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε αυτό.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γίνει κατανοητό, τι πρόκειται να συμβεί και ποιά θα είναι η εικόνα του νησιού μας, όχι με 4 ανεμογεννήτριες που υπάρχουν τώρα, αλλά με άλλες 22 σε πρώτη φάση, συνολικού ύψους 100μη κάθε μια και 4πλασια περίπου δυνατότητα παραγόμενης ισχύος.
Τέλος βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στον τηνιακό λαό που προσπαθεί να αποτρέψει τηνεγκατάσταση υποδομής 3ανεμογεννητριών (Α/Γ) με χαρακτηριστικά σαν και αυτά των Α/Γ των Καμαρών.Στο πρόσφατο παρελθόν με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε 2 φορές ψηφίσματα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Τηνιακούς.Δράττομαι της ευκαιρίας για να αναφερθώ στο λυπηρό και απροσδόκητο χαμό ενός ανθρώπου, που παρότι υπηρέτησε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ήταν μπροστάρης μαχητής με επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη κατά των αιολικών πάρκων στα νησιά μας, βοηθώντας στον ξεσηκωμό των Τηνιακών αλλά και στην αντίδραση των 4 νησιών συνολικότερα.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ,
Βρισκόμαστε σε ένα χώρο που οι κάτοικοι του βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια καθημερινά τις συνέπειες από την εγκατάσταση των Α/Γ, που αγωνίζονται με σθένος ενάντια τους πολλά χρόνια, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του παριανού λαού πίστευε στην «πράσινη ανάπτυξη» πριν αυτή αποδειχθεί στη πράξη «πράσινα άλογα».
Σαν επιτροπή εδώ και καιρό έχουμε εκτιμήσει ότι παρά το διαφορετικό επίπεδο αντίδρασης και κινητοποίησης στα 4 νησιά, εμείς θα εξαντλούμε τις δυνατότητες ενιαίου κινήματος κατά των Α/Γ με κάθε ευκαιρία.
Είναι επίσης σκόπιμο να τονίσουμε ότι οι 4 Α/Γ της Τήνου δεν περιλαμβάνονται στις 15 που θέλουν να εγκαταστήσουν εκεί οι επιχειρηματικοί ενεργειακοί όμιλοι από τις 100 συνολικά που προβλέπονται σε αυτή τη φάση για τα 4 νησιά Άνδρο, Πάρο, Νάξο και Τήνο.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες ,
Είναι γνωστό ότι:
Με απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος από τις 23-12-13 και με νέα απόφασή του στις 18-12-14 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση που περιλαμβάνει την εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών πάρκων στο νησί μας καθώς και στα νησιά Τήνου, Άνδρου και Νάξου.
Για να εγκατασταθούν αυτές οι Α/Γ:
• Θα ανοιχτούν δρόμοι με τεράστιο πλάτος, θα καταστραφούν πεζούλες, χωράφια, βοσκοτόπια και ότι άλλο θα βρουν μπροστά στο πέρασμά τους.
• Θα υποβαθμίσουν τη πολιτιστική μας κληρονομιά.
• Θα επέμβουν στους δρόμους του νερού με καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού.
• Θα κατασκάψουν τις κορυφές των βουνών μας και θατις γεμίσουν με τόνους μπετόν.
• Θα δεσμευτούν χιλιάδες στρέμματα γης σε βοσκοτόπια, προστατευόμενες περιοχές, ακόμα και καλλιεργήσιμες.
• Τα βουνά αλλά ακόμα και οι πεδινές περιοχές θα γεμίσουν με νέες σειρές από κολόνες ή υπόγειες διαδρομές με καλώδια μεταφοράς του ηλεκτρ. ρεύματος για την εξαγωγή του.
• Μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι η ζωή μας αν επιτρέψουμεαυτή την εξέλιξη;
Οι συνέπειες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θα είναι τραγικές:
Για την υγεία μας με το θόρυβο και τα μαγνητικά πεδία, για την πανίδα και την χλωρίδα του νησιού μας, για τη μείωση της πρωτογενούς παραγωγής για την απαξίωση του βασικού οικονομικού πυλώνα της Πάρου, του τουρισμού.
• Και τι θα μας μείνει;
• Τα σκουριασμένα κουφάρια τους, να ασκημαίνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας, μια και ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 20 χρόνια. Μετά τις εγκαταλείπουν να διαλυθούν μόνες τους.
Που βρισκόμαστε σήμερα;
• Αναμένουμε την εκδίκαση στο ΣΤΕ μετά από 2 αναβολές, χωρίς να έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας σε μια θετική για μας απόφαση.
• Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την τροποποίηση της υπάρχουσας ΑΕΠΟ ( Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων)
• Μετά την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος.Αντιστρατεύεται τη πολιτική που έχουν χαράξει ΕΕ και διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1990 με κύριο στόχο την προάσπιση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Μπροστά σε αυτά για το αστικό πολιτικό μας σύστημα δεν μετράνε τα λαϊκά συμφέροντα.
Άλλοι διαμόρφωσαν την διαδικασία αδειοδότησης των Αιολικών Πάρκων, άλλοι υπέγραψαν τις άδειες, άλλοι όπως η προηγούμενη κυβέρνηση πρόβαλλαν τη συνέχεια του κράτους για να μην ανακαλέσουν τις άδειες και άλλοι όπως η σημερινή κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη λένε καθαρά τις προθέσεις τους. Να μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του στις ετήσιες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ):
«Στηρίζουμε την αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων, σύμφωνα όσα έχουν ανακοινωθεί σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες. …. Γι’ αυτό το λόγο:
– Δρομολογούμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, … Έτσι θα εκσυγχρονισθεί ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ και το δίκτυό του, ώστε να μπορούν να συνδέονται περισσότερα πάρκα.
– Ιδιωτικοποιούμε περαιτέρω τον ΑΔΜΗΕ, ….
– Διασυνδέονται μεγάλα τμήματα της επικράτειας και ιδίως στα νησιά, ώστε και εκεί να μπορούν να κατασκευαστούν πολλοί νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί:
3. Ενισχύουμε άμεσα τον ΕΛΑΠΕ, ώστε να διασφαλίσουμε τις πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
4. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις αδειοδοτήσεις για τις ΑΠΕ με νομοσχέδιό μας που καταθέτουμε το Φεβρουάριο. Μία βασική μας πρόταση είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης ‘Αδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων. Μέχρι το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.
6. Απλοποιούμε περαιτέρω και τη διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ με το νέο νομοσχέδιό μας».
Καθαρές λοιπόν κουβέντες . Αυτή την πολιτική έχουμε να αντιπαλέψουμε, που αγκαλιάζει, στηρίζει και δουλεύει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Οργανωμένα συμφέροντα, δημοσιογραφικά παπαγαλάκια σε διατεταγμένη υπηρεσία που συκοφαντούσαν τον αγώνα μας, προσπάθεια αποσιώπησης των κινητοποιήσεων μας ήταν αυτά που στο παρελθόν βρήκαμε μπροστά μας και είναι αυτά που θα βρούμε και στην συνέχεια μπροστά μας.
Θέλουν να μας εμφανίσουν πολέμιους των ΑΠΕ και υπέρμαχους της καταστροφής του περιβάλλοντος από τρόπους παραγωγής ενέργειας που το επιβαρύνουν.
Λένε ότι φροντίζουν για το περιβάλλον, αντικαθιστώντας ή υποβαθμίζοντας τρόπους αδιάλειπτης παραγωγής ενέργειας με ασταθή παραγωγή όπως οι Α/Γ και τα φωτοβολταϊκά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Γερμανία με 14% ονομαστική συμμετοχή των Α/Γ στο ενεργειακό της μείγμα , αποδίδουν 1 με 5% των αναγκών της.
Λένε ότι εργάζονται για το συμφέρον των καταναλωτών όταν τα «πράσινα τέλη» στους λογαριασμούς του ρεύματος αποτελούν χαράτσι πριμοδότησης για τους επενδυτές και η αξία της κατανάλωσηςγια τα λαϊκά στρώματα διαρκώς ακριβαίνει.
• Απαιτούμε κεντρικό σχεδιασμό με κοινωνικό έλεγχο που θα παίρνει υπόψη του τις ιδιομορφίες, τις δυνατότητες, την κλίμακα του κάθε τόπου, το σύνολο των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, που στο επίκεντρο του θα βρίσκονται τα λαϊκά και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θα αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.Λιγνίτης με μέτρα ελαχιστοποίησης των ρύπων, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, ΑΠΕ ,εντατικοποίηση έρευνας και αξιοποίησης σε αυτή την κατεύθυνση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προς όφελος του λαού και όχι ξεπούλημα τους στις πολυεθνικές κλπ , μπορούν να δώσουν το ενεργειακό μείγμα που έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς να ισοπεδώσουμε τα πάντα στο όνομα της κερδοφορίας των μεγάλων συμφερόντων.
• Ο αγώνας θα καθορίσει τις τύχες μας και τις τύχες των παιδιών μας.
• Θέλουμε το νησί μας και τον κόσμο μας καθαρότερο από την ρύπανση, όμως με άλλους τρόπους φιλικότερους προς το περιβάλλον, που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.Όλοι μαζί θα πρέπει να πιέσουμε να αναπτυχθούν αυτοί οι τρόποιγια τα δικά μας τα συμφέροντα και την προστασία του τόπου μας. Έχουμε υποχρέωση στις επόμενες γενιές να τους παραδώσουμε ένα κόσμο καθαρότερο και βιώσιμο και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Σας καλούμε να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε σε κάθε κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα με τη συμμετοχή σας σε όποια αγωνιστική δραστηριότητα.
Ζητάμε:
Ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

ΟΧΙ στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο νησί μας

ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου μας

Πάρος 16-2-2020

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos