ΜΙχάλης Ρουμπάνος: Τα πανεπιστήμιά μου

26 Οκτωβρίου 2011 17:04

Ο Μιχάλης Ρουμπάνος θα μας βοηθήσει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στον «Αρχίλοχο» να κάνουμε μια πλοήγηση στην ιστορία της

Πάρου με εικονογραφημένα καρτ-ποστάλ από το 1896 μέχρι σήμερα.

Στην τριλογία του Μαξίμ Γκόρκυ το τρίτο έργο έχει τον τίτλο: «Τα πανεπιστήμιά μου». Τα «πανεπιστήμιά του» ήταν τα όσα μόνος έμαθε στη σκληρή καθημερινότητα τότε της Ρωσίας. Και ο Μιχάλης Ρουμπάνος, ο φίλος μας έχει τα δικά του πανεπιστήμια και θα μας δείξει μέρος αυτού του δρόμου που έχει κάνει, τμήμα των μελετών του, για να φωτιστούμε κι εμείς για να εμπνευστούμε και να ανοίξουμε φτερά στη φαντασία μας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε πολλά και αξετύλιχτα ενδιαφέροντα που μας περιμένουν.

Πολλά οφείλουμε στους εθελοντές και τους ερασιτπεχνες, ώστε θα χρειαστεί να αφιερώσουμε εκδηλώσεις και να τιμήσουμε και αυτούς όλους και την ειδική αυτή τάση ενδιαφερόντων. Κομήτες και γαλαξίες και νέα άστρα ανακαλύφθηκαν από εθελοντές αστρονόμους και το μεγάλο κέντρο στο CERN μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας απευθύνεται σε εθελοντές για να βρει επιτέλους το «σωματίδιο του θεού».

Ο Μιχάλης στράφηκε από νωρίς στα σωματίδια των θεών και μας έχει εκπλήξει με τις γνώσεις που μάζεψε και τα αντικείμενα  μάρτυρες. Η μητέρα του κατάγεται από τη μεγάλη οικογένεια των Σκαραμαγκάδων και ο πατέρας του από την Αρκαδία. Αρκάδες ήταν οι πρώτοι άποικοι της Πάρου. Έτσι ο φίλος μας είναι διπλής Παριανής καταγωγής. Άνθρωπος της χειρονακτικής εργασίας (έχει συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων) διατήρησε αγάπη και συγγένεια με τα πνευματικά ενδιαφέροντα. Μέλος του «Αρχίλοχου», μέλος των Φίλων της Βιβλιοθήκης, Μέλος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων ο Μιχάλης προσφέρει από το υστέρημά του σε πολλά τολμήματα του τοπικού πολιτιστικού κινήματος.

Ο Ρουμπάνος είναι σπουδαίος συλλέχτης. Στο αρχείο του βρίσκονται χάρτες παλιοί, Παριανά ντοκουμέντα, νομίσματα και άλλα πολλά και πολύτιμα. Μέρος της συλλογής του θα μας δείξει σήμερα με την «πλοήγηση», όπως λέει ο ίδιος στα εικονογραφημένα καρτ-ποστάλ, άλλο μέρος που αφορά στην ιστορία του ταχυδρομείου στον τόπο μας άλλη ώρα.

Ο ίδιος μιλά για τη νοσταλγία των παλιών καιρών που τον σπρώχνει στις αναζητήσεις αυτές. Άνθρωπος συμμετοχικός, παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στην Πάρο και έχει αυτό το σπουδαίο και σπάνιο, που το αναζητούμε στους ανθρώπους: Τον καλό λόγο.

Ανάγκη πάσα να επαναλάβουμε την ανάγκη να προχωρήσει ο Δήμος στην ίδρυση του ιστορικού αρχείου της Πάρου με τη συμβολή όλων αυτών των ανθρώπων και άλλων πολλών που θα σπεύσουν να συνδράμουν. Με την ευκαιρία θα πρέπει να αναφερθούμε και σε πολλούς άλλους εθελοντές και συλλέκτες του πολιτισμού, το Γιάννη Βασιλειόπουλο, το Σπύρο Μητρογιάννη, τον Παναγιώτη Πουλόπουλο που τόσο μας λείπει (βρίσκεται στην Αθήνα τώρα) και πολλούς εργάτες σοφούς του «Αρχίλοχου». Το Γιώργο Πατσιώτη, το Σωτήρη Καστρουνή, το Γιάννη Κυριαζάνο, το Στέλιο Καλαλέ, το Βασίλη Ασπιώτη.        {plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos