Πάρος : "Από τη Λύρα στη Λυρική"

09 Νοεμβρίου 2011 20:47

Η Πάρος είχε την χαρά και την μεγάλη τιμή να φιλοξενήσει την παρουσίαση τεσσάρων

παραστάσεων - συναυλιών που δόθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας και στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχος με πρωτοβουλία της ΚΔΕΠΑΠ του Δήμου Πάρου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Οι παραστάσεις αυτές, αποτελούν μέρος του φιλόδοξου εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τον τίτλο "Από τη Λύρα στη Λυρική" που έχει ως στόχο την εξοικείωση και την προαγωγή της γνώσης και της κατανόησης των μαθητών σχετικά με την όπερα, ένα συνθετικό είδος τέχνης οι καταβολές του οποίου ανάγονται στην αρχαία ελληνική δραματική ποίηση και μουσική.

Η γένεση της όπερας στην ώριμη αναγεννησιακή Ιταλία του 16ου αιώνα απ' όπου και μεταλαμπαδεύτηκε εξελισσόμενη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελούσε μέρος της αναγεννησιακής αναβίωσης του αρχαιοελληνικού καλλιτεχνικού πνεύματος και δημιουργήθηκε αρχικά ως μια προσπάθεια αρμονικού συγκερασμού δραματικής ποίησης και μουσικής κατά το πρότυπο του αρχαιοελληνικού δράματος.

Η όπερα λοιπόν, ένα καλλιτεχνικό είδος απόλυτα βασισμένο στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, ωστόσο, σχετικά ανοίκειο στην σύγχρονη ελληνική μας κουλτούρα, έχει την ευκαιρία μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος της Λυρικής Σκηνής να συστηθεί στο κοινό των μαθητών των σχολείων μέσα από ένα πρωτότυπο μάθημα - συναυλία που αποτελεί στην ουσία ένα οδοιπορικό στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών οργάνων και της μουσικής που κατέληξε στην νεότερη εμφάνιση της όπερας.

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση του εμπνευστή του προγράμματος, του Δρ. μουσικολογίας κ. Νίκου Ξανθούλη, βρέθηκαν στην Πάρο και έδωσαν τη δυνατότητα στους μικρούς παριανούς μαθητές να ιχνηλατήσουν την ιστορική πορεία της όπερας μέσα από εικόνες και ακούσματα αρχαίων μουσικών ήχων και οργάνων αλλά και αποσπάσματα από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ ερμηνευμένων από ένα κουαρτέτο εγχόρδων και δύο μονωδούς.

Εκτός από τον κ. Ν.Ξανθούλη, που έκανε την παρουσίαση και έπαιξε τρομπέτα, οι καλλιτέχνες της Λυρικής, κ.Κ.Λαζαρίδης και κ.Θ.Στεφανίδης έπαιξαν βιολί, η κ.Μ.Γραμματικάκη βιόλα, η κ.Μ.Κολοβού τσέλο, ενώ τραγούδησσν η κ.Β.Κωφού και ο κ. Χ.Αμβράζης.

Το parianostypos.gr, βρέθηκε στην τελευταία από τις τέσσερις παραστάσεις, και σας μεταφέρει εικόνες πλημμυρισμένες από ήχους που ακολουθούν την χρονική διαδρομή από την αρχαία μουσική μας κληρονομιά μέχρι την νεότερη όπερα, (σχετικό link στο τέλος του κειμένου) καθώς και μια συνέντευξη που μας παραχώρησε ο υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Νίκος Ξανθούλης.

                                          Νίκος Ξανθούλης:

Τις εξαιρετικές αυτές παραστάσεις - μαθήματα, παρακολούθησαν το Δημοτικό Σχολείο Νάουσας με την συμμετοχή παιδιών από τη Μάρπησσα, από το Δημοτικό Σχολείο Αγκαιριάς και από το Γυμνάσιο Αντιπάρου καθώς και τα Δημοτικά και Γυμνάσιο Παροικίας.

Η επιμορφωτική σίγουρα γνωριμία των παιδιών της Πάρου με ένα καλλιτεχνικό είδος το οποίο συνδυάζει και ενώνει αρμονικά τόσα πολλά είδη τέχνης όπως η όπερα, αποτελεί αναμφίβολα ένα αρχικό πολύτιμο έναυσμα για την ανάδυση της αγάπης προς αυτό το είδος τέχνης η εκφραστική πολυμορφία του οποίου, ο καλλιτεχνικός πλούτος και το πνευματικό του βάθος, μπορούν να προσφέρουν στους θεατές μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία όλων των αποχρώσεων των ανθρώπινων συγκινήσεων.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας, γιατί η "αγωγή ψυχής" μέσω της ποιοτικής τέχνης οφείλει να περιλαμβάνει πρώτα απ' όλα τις εύπλαστες ψυχές των παιδιών μας αν αξιώνουμε το σεβασμό μας στο  προγονικό μας ανθρωπιστικό πολιτισμό.

Πατήστε εδώ για το βίντεο

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos