Πάρος - Νάουσα: Moυσικό ταξίδι σε Μικρασιάτικους σκοπούς

30 Μαϊος 2012 22:21

Ένα νοσταλγικό, συγκινητικό και όμορφο μουσικό ταξίδι στους μελωδικούς σκοπούς της παραδοσιακής μικρασιάτικης μουσικής κληρονομιάς, απόλαυσαν όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν το βράδυ της Κυριακής 27 Μαίου στον αύλειο χώρο του Αγ. Αθανασίου Νάουσας.

Πλήθος κόσμου καταχειροκρότησε τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας η οποία υπό τη συνοδεία ορχήστρας τραγούδησε παραδοσικά σμυρναίικα και πολίτικα τραγούδια, τις γνωστές εστουδιαντίνες η καταγωγή των οποίων ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι εστουδιαντίνες, ένα πρωτότυπο μουσικό ορχηστρικό είδος που πρωτοεμφανίστηκε στη Σμύρνη πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, αντλώντας έμπνευση και γονιμοποιώντας δημιουργικά στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής μουσικής κληρονομιάς, διαδόθηκαν και εμπλούτισαν την μουσική της σύγχρονης Ελλάδας καθώς στους κόλπους τους δημιουργήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι, η αθηναϊκή καντάδα και αργότερα το αυθεντικά λαϊκό ή ελαφρολαϊκό τραγούδι.

Ήχοι γνώριμοι, ρυθμοί αγαπημένοι και οικείοι σε όλους μας, ειδικά σε μας τους νησιώτες, τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, συνεπήραν το κοινό που πρακολούθησε την εκδήλωση της χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας, μια χορωδία άψογα προετοιμασμένη που έφερε σε πέρας επάξια μια άρτια παρουσίαση.

Ορισμένα από τα τραγούδια συνοδεύτηκαν χορευτικά από το Χορευτικό Όμιλο Νάουσας, ενώ στην γιορτή αυτή συμμετείχαν και τα παιδιά από το Κέντρο ΑΜΕΑΙ της Νάουσας που έγιναν στο τέλος της εκδήλωσης το επίκεντρο της γιορτής όταν η χορωδία τραγούδησε σε μικρασιάτικο σκοπό ένα τραγούδι που αναφερόταν στα παιδιά, τους εθελοντές και τους δασκάλους του Κέντρου σε στίχους της κυρίας Χαράς Ξαγοράρη.

Η ωραία αυτή μουσική γιορτή της ανάμνησης και της νοσταλγίας σε ακούσματα που έθρεψαν τις ρίζες του σύγχρονου μουσικού μας πολιτισμού και συγγενεύουν κατά τρόπο μοναδικό με τη νησιώτική μας μουσική παράδοση, είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους όσους την παρακολουθήσαμε αφήνοντάς μας την επίγευση μιας συγκινητικής αναπόλησης στα χνάρια της νεότερης καλλιτεχνικής μας παράδοσης.

Το parianostypos.gr, σας μεταφέρει σε video εικόνες, ήχους και στιγμές της αξιέπαινης αυτής μουσικής βραδιάς.

Πατήστε εδώ για τα βίντεο !

{plusone lang=el}



Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos