Πάρος, Νάουσα: Μια ιστορική αναδρομή στις κουρσάρικες μνήμες του τόπου

23 Αυγούστου 2012 02:54

Μια εξαίρετη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 21 Αυγούστου στo κτήριο της μαρίνας στη Νάουσα βασισμένη στην ιδέα του Νίκου Μ. Γαβαλά σε συνεργασία με τις Μ. Μαλαματένιου και Σ. Αγγελοπούλου, την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας και χορηγούς την ΚΔΕΠΑΠ και την ΕΟΔ Κυκλάδων.

Η εκδήλωση αυτή που βασίστηκε σε γραπτές ιστορικές πηγές αλλά και προφορικές μαρτυρίες είχε ως θέμα την εκτύλιξη της ναουσαιικής ιστορικής μνήμης με σημείο αναφοράς τη δράση των κουρσάρων στο λιμάνι της Νάουσας λίγους αιώνες πριν.
Στις τέσσερις θεματικές ενότητες της βραδιάς ξετυλίχθηκε ολοκληρωμένα και διεξοδικά με ομιλίες και σλάιντς το ιστορικό νήμα που συνδέει τη Νάουσα των κουρσάρων του χθες μέχρι το σημερινό γιορταστικό κουρσάρικο απόηχο.

Συγκεκριμένα στην πρώτη ενότητα έγινε ιστορική αναδρομή στην πολιτική κατάσταση και στις Μεγάλες Δυνάμεις του 16ου - 19ου αιώνα, η δεύτερη ενότητα αφιερώθηκε στην παρουσίαση του φαινομένου της πειρατείας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σε οχυρωμένους οικισμούς, βίγλες και στη Νάουσα, η τρίτη αναφέρθηκε σε τοπικούς θρύλους και παραδόσεις ενώ η τέταρτη στο σύγχρονο αναβιωμένο συμβολικής σημασίας ναουσαιικό κουρσάρικο δρώμενο.

Την όμορφη αυτή βραδιά η οποία αποτέλεσε ένα ταξίδι ιστορικής αυτογνωσίας στις ναουσαιικές πολιτισμικές ρίζες και μνήμες έκλεισε η συναυλία του Κώστα Μακρυδάκη. Μια θαυμάσια από κάθε άποψη εκδήλωση που θα έπρεπε ίσως να τύχει μεγαλύτερης προβολής και τοπικής συμμετοχής καθώς αναζήτησε τα ίχνη των πολιτισμικών καταβολών της Νάουσας ενώνοντάς τα με τη σημερινή λαϊκή γιορταστική παράδοσή της.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε τα βίντεο

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos