Χριστούγεννα στη Νάουσα, με το βλέμμα στην Μικρασία, 90 χρόνια μετά…

17 Δεκεμβρίου 2012 19:39

Απολογισμός Δράσης, Θεατρικό Μονόπρακτο, Μουσική, Χορός, Μικρασιάτικες γεύσεις..


Μια βραδιά γεμάτη με πολλά και διαφορετικά θέματα, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι το τέλος, οργανώθηκε από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Ο κόσμος γέμισε από νωρίς την Αίθουσα του Συγκροτήματος για να δει από κοντά την πολιτιστική προσπάθεια των πολλών φίλων και των μελών.

Α. Απολογισμός δράσης 2012: Η εκδήλωση άρχισε με τον Απολογισμό δράσης που συνοδεύτηκε από προβολή εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο σχετικά με κάθε δραστηριότητα των τμημάτων, με επιμέλεια των Σ. Αγγελοπούλου και Π. Μενέγου.

Το 2012 ήταν μια ακόμα χρονιά γεμάτη με δράση για το Συγκρότημα, πάντα προς όφελος του νησιού, των κατοίκων του και της προβολής του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρά την γενικότερη δυσκολία και την έκπτωση αξιών, το Συγκρότημα συνεχίζει τη λειτουργία του δυναμικά, ανοιχτό σε όλους, χωρίς παρωπίδες, τοπικισμούς και κομματισμούς. Συνεργάζεται με φορείς της Πάρου, τον Δήμο, τα Σχολεία, πολιτιστικούς Συλλόγους προς όφελος όλων, ιδιαίτερα όμως των νέων παιδιών που ζουν στο νησί, προσπαθώντας να τους δώσει αξίες, ιδανικά για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή μακριά από επικίνδυνες επιρροές. Όλα αυτά με μέσο την τέχνη, το θέατρο, τον χορό, τη λαϊκή τέχνη, την μουσική και το θεατρικό παιχνίδι.

Επειδή την χρονιά που πέρασε ακούστηκαν κάποια κακόβουλα σχόλια σχετικά με την διοίκηση του Συγκροτήματος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το ΜΣΝΠ λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια σαν Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που είναι μια ευέλικτη νομική μορφή, με πολιτιστικούς σκοπούς και διοικείται από 9μελή επιτροπή. Κάθε ένας που θέλει να προσφέρει αφιλοκερδώς στην προσπάθεια αυτή γίνεται δεκτός και αν επιθυμεί μελλοντικά να προσφέρει και από διοικητική θέση, μπορεί να γίνει και αυτό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόλυτα συλλογική δράση κατοίκων της Πάρου σε εθελοντική βάση. Η μαζική συμμετοχή ανθρώπων από όλες τις περιοχές του νησιού μας χωρίς διακρίσεις, δείχνει ότι ο λαός της Πάρου εμπιστεύεται την δομή και λειτουργία του Συγκροτήματος ενώ παράλληλα βλέπει ξεκάθαρα και τα αποτελέσματα της δράσης του, στην καθημερινότητά του και στα παιδιά του. Στην πατρίδα μας τα λόγια συνήθως είναι πολλά και οι πράξεις λίγες και όχι πάντα σωστές. Πιστεύουμε πως στο ΜΣΝΠ γίνεται για προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια για το αντίθετο, και όπως λέει κι σ' ένα παλιό τραγούδι και η Χάρις Αλεξίου, «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».

Β. Λειτουργία Τμημάτων: Φέτος το Συγκρότημα λειτουργεί με πολλές χορευτικές ομάδες στην Νάουσα, τον Κώστο, και το Άσπρο Χωριό, δύο Θεατρικές Ομάδες [ Παιδική σκηνή και Σκηνή Ενηλίκων], Χορωδία, Μουσικό τμήμα, Λαογραφικό Μουσείο και Ιματιοθήκη.

Ο αριθμός των μελών αυξήθηκε κι άλλο. Συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες από όλο το νησί, σε όλες τις ομάδες, μεγαλώνοντας το Συγκρότημα και κάνοντάς το να έχει σημαντική θέση στα πολιτιστικά της Πάρου.

Γ. Οικονομικά: Όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση του Συγκροτήματος αυτή ελέγχεται από την Διοικούσα Επιτροπή με απόλυτη διαφάνεια. Η καλή διαχείριση έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι τώρα να επιβιώνει το Συγκρότημα χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τα μέλη. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον παρά το ότι τα ενοίκια δύο χώρων και τα άλλα ανελαστικά έξοδα συνεχίζονται κάθε μήνα. Παράλληλα δεν υπάρχει συμπαράσταση ούτε οικονομική ούτε ηθική από τους «έχοντες» φορείς. Όλοι γνωρίζουν ότι όλες οι δράσεις που αναπτύσσονται είναι δωρεάν και θα συνεχίσουν να είναι, όσο οι οικονομικές αντοχές αλλά και η γενικότερη κατάσταση της χώρας το επιτρέπουν. Μόνα έσοδα είναι αυτά από τις εκδηλώσεις του ΜΣΝΠ γι αυτό και σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά σ' αυτές.

Δ. Ευχαριστήρια: Κάθε ένας που προσφέρει πράγματα, ελεύθερο χρόνο και ότι άλλο μπορεί, δικαιούται μερίδιο στην χαρά της επιτυχίας αλλά και αναγνώριση της προσφοράς του. Ανάμεσα σ' αυτούς που βοηθούν εθελοντικά είναι και οι:

1. Ιματιοθήκη : Μπέττυ Τζανακοπούλου-Χρυσάνθη Μελανίτου-Σοφία Αγγελοπούλου-Αθανασία Μπαφίτη, Μαργαρίτα Μαλαματένιου, Αρσενία Δαβερώνα.

2. Οργάνωση εκδηλώσεων: Κατερίνα Γαβαλά –Θεοδωράκη, Κατερίνα Περσοπούλου, Κατερίνα Φοίφα, Ηρώ Μπιζά και η Στέλλα Παπαδοπούλου.

3. Διάφορα: Γεωργικό Συνεταιρισμό Νάουσας, τον κο Αρσ.Λουκή, τους κ.κ. Λ. Σκιαδά και Β. Περσόπουλο και Γ. Ελευσινιώτη για την σημαντική προσφορά τους.

4. Λαογραφικό Μουσείο «Ελληνικές Τοπικές Φορεσιές» Υπεύθυνη Μουσείου: Μαργαρίτα Μαλαματένιου, και τα παιδιά: Κωνστάντζα Ρούσσου, Σταυρούλα Τριπολιτσιώτη, Μαρία Τριπολιτσιώτη , Γιωργία Ρούσσου, Άννα Καπούτσου, Στεφανία Σκιαδά, Ανθή Φραντζεσκάκη, Ελένη Νικολοπούλου, Ζαμπέτα Σαρηγεωργίου, Δέσποινα Δαβερώνα.

Ε. Οι δράσεις κάθε μήνα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:

Συμμετοχή Χορευτικού τμήματος Αθήνας στην Κοπή Πίττας του Συλλόγου Παρίων στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:

Παριανή Αποκριά. Παρουσιάστηκαν 17 θέματα με βάση τον παραδοσιακό χορό, την μουσική, τα θεατρικά και σατιρικά δρώμενα και τα χορωδιακά στιγμιότυπα στο κέντρο «Μινώα» με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ:

Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Νάουσας με το έργο « Βότκα Μολότωφ» του Άντον Τσέχωφ σε διασκευή Νηλ Σάιμον που έγιναν δεκτά από το κοινό της Πάρου με μεγάλο ενθουσιασμό και εξαιρετικές κριτικές.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:

Το Χορευτικό τμήμα του Άσπρου Χωριού συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής που διοργανώνει ο Π.Σ. «Ατλαντίς» Άσπρου Χωριού.

ΜΑΙΟΣ:

Μια μεγάλη στιγμή για την Χορωδία Νάουσας ήταν η παρουσίαση του έργου του μεγάλου μας ποιητή Νίκου Γκάτσου. Οι εκδηλώσεις έγιναν στην Νάουσα , στο Άσπρο Χωριό και στην Αντίπαρο σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού. Όλοι εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την Χορωδία Νάουσας, την κα Θεοφίλου και την δουλειά της αφού καταπιάστηκε με την ερμηνεία των μελοποιημένων ποιημάτων του μεγάλου μας ποιητή.

ΙΟΥΝΙΟΣ:

Στις αρχές Ιουνίου το Συγκρότημα διοργανώνει Ημερίδα Πολιτισμού στην οποία συμμετέχουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα, και οι νέοι μουσικοί της Πάρου.

Παράλληλα το χορευτικό τμήμα άρχισε τις καλοκαιρινές εμφανίσεις του στο προαύλιο της Παναγίας στην Νάουσα και έδωσε επίσης παράσταση και στον Κώστο, του Αγίου Αθανασίου του Παρίου.

ΙΟΥΛΙΟΣ:

Σημαντικές ήταν οι συμμετοχές του Χορευτικού τμήματος σε εκδηλώσεις των Δημοτικών Διαμερισμάτων και Συλλόγων στην Νάουσα, τον Κώστο και τον Πρόδρομο.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις στο προαύλιο της Παναγίας, στη Νάουσα, που έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους χορευτές να έχουν την χαρά της συμμετοχής.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

Μια ακόμα συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο ήταν αυτή στις εκδηλώσεις του Κώστου στηρίζοντας το εκεί Δημοτικό Διαμέρισμα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:

Στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε η 8η Μικρασιατική Συνάντηση στο Άσπρο Χωριό σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ατλαντίς». Φιλοξενήθηκε ο Σύλλογος «Αναξαγόρας» Νέας Λαμψάκου Εύβοιας που εντυπωσίασε με την παρουσία του. Συμμετείχε η Χορωδία Νάουσας με μικρασιάτικα τραγούδια όπως και μουσικοί και χορευτές από την Νάουσα και το Άσπρο Χωριό.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:

Η Θεατρική Ομάδα με την «Βότκα Μολότωφ» σκόρπισε άφθονο γέλιο και απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις με την φετινή συμμετοχή τους στην 24η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, στην Σάμο. Είχε προηγηθεί και παράσταση του έργου στην Νάουσα.

Στα τέλη του μήνα το Συγκρότημα αποδέχτηκε πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων για συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Η εμφάνιση των Παριανών χορευτών και μουσικών στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» εντυπωσίασε τους συριανούς που υποσχέθηκαν συνέχιση της συνεργασίας και στο μέλλον.

Τον ίδιο μήνα ξεκίνησαν τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα του χορού στην Νάουσα, στον Κώστο και στο Άσπρο Χωριό με τους Θ. Λουκή, Αγγ. Μπισκετζή, Αθ. Μπαφίτη Α-Μ. Μοστράτου και Στ. Ζουμή.

Νοέμβριος:

Διοργανώθηκε σεμινάριο με θέμα: « Η ερμηνεία ενός ρόλου» που αφορούσε όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο, με εκπαιδεύτρια την κα Ελένη Καραμπέτσου, γνωστή θεατρολόγο και φίλη της θεατρικής Ομάδας.

Δεκέμβριος:

Συμμετοχή της Χορωδίας στην εκδήλωση για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Πλατεία Νάουσας, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Νάουσας και τον Πρόεδρο κο Γ. Μπαρμπαρήγο τον οποίο ευχαριστούμε για την πρόσκληση και την διοργάνωση.

ΣΤ. Από πού θα μας έρθει φέτος ο Άγιος Βασίλης;». Ένα Χριστουγεννιάτικο Μονόπρακτο για τον πραγματικό Αη Βασίλη παρουσίασε πολύ πετυχημένα η Παιδική Θεατρική Σκηνή Β΄, από παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, σε σκηνοθεσία Υπ. Ρούσσου. Τις μάσκες κατασκεύασε η Μαρία Μέξη, την επιμέλεια ήχου είχε η Φένια Θεοφίλου, ενώ την ρύθμιση ήχου είχε ο Νίκος Περτζοβάνης και τους φωτισμούς ο Λ. Μενέγος.

Ζ. Κάλαντα και Μικρασιάτικοι χοροί από τη Χορωδία, το Χορευτικό και το Μουσικό τμήμα:

Την εκδήλωση συνέχισε η Χορωδία Νάουσας υπό τη διεύθυνση της μουσικού κας Φ. Θεοφίλου με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από διάφορες περιοχές με ένα παράλληλο αφιέρωμα στην Μικρασία μια και φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής.Παράλληλα παρουσιάστηκαν μοναδικές φορεσιές της περιοχής-πολύτιμα αποκτήματα του Συγκροτήματος. Η παρουσίαση αυτή αφιερώθηκε σε δύο σημαντικές Μικρασιάτισσες που προσέφεραν πολλά στην διάσωση και διάδοση του πολιτισμού της Μικρασίας και δεν υπάρχουν πια στη ζωή, την Δόμνα Σαμίου από το Βαϊνδίρι και τη Φιλιώ Χαϊδεμένου από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Η. Οι Μουσικοί: Στο βιολί ο Μανώλης Δελέντας, στην κιθάρα ο φιλόλογος Δημήτρης Μπακοθανάσης, στο λαούτο ο Παναγιώτης Μενέγος.

Θ.Προγραμματισμός εκδηλώσεων: Το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, η Χορωδία, το Μουσικό και το Χορευτικό τμήμα μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα, θα δώσουν συναυλία στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Λυκείου Χώρας στην Νάξο, με τίτλο « Χριστούγεννα και Μικρασία, 90 χρόνια μετά...» που διοργανώνει η Μητρόπολη Παροναξίας.

Η επόμενη εκδήλωση στην Πάρο, είναι η «Παριανή Αποκριά» στα τέλη Φεβρουαρίου, μια μεγάλη παρουσίαση, όπου θα πάρουν μέρος όλα τα Χορευτικά τμήματα από την Νάουσα, τον Κώστο, το Άσπρο Χωριό, η Χορωδία, οι θεατρικές ομάδες και το μουσικό τμήμα, με χορούς, τραγούδια και δρώμενα.

Παράλληλα οι δύο θεατρικές ομάδες, Ενηλίκων και Παιδική ετοιμάζουν δύο έργα που θα τα παρουσιάσουν την Άνοιξη.

Η Χορωδία θα ξεκινήσει μετά τις Γιορτές ένα νέο κύκλο τραγουδιών με στόχο μια εκδήλωση και σας καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Οι πρόβες γίνονται κάθε Δευτέρα στις 6:30μ.μ.

Ι. Μικρασιάτικα γλυκά από την Χορωδία Νάουσας: Προς το τέλος της εκδήλωσης η Χορωδία προσέφερε μικρασιάτικα γλυκά φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι για να θυμόμαστε πάντα, με «γλυκειά» ανάμνηση την αγαπημένη Μικρά Ασία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos