Πάρος, Παροικία: Mυρωδιές οικείες... φρεσκοψημμένου ψωμιού πλημμύρισαν την πλατεία...(Φεστιβάλ 2η Ημέρα)

04 Ιουλίου 2013 15:36

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, σήμερα Πέμπτη 4 Ιουλίου, το τριήμερο 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου, αφιερωμένο στον "Άρτο της Πάρου, τον επιούσιο" καθώς σήμερα από νωρίς το

πρωί γλυκιές και οικείες μυρωδιές του παριανού φιλόξενου τραπεζιού που περιλαμβάνει καθημερινά τον άρτο, πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα της πλατείας της Μαντώς Μαυρογένους.

Οι επισκέπτες και οι διερχόμενοι από νωρίς το πρωί κλήθηκαν να γευθούν τα φρεσκοψημμένα ψωμάκια που προσφέρονταν ξεκινώντας έτσι τη μέρα τους με ένα θρεπτικό παραδοσιακό έδεσμα της καθημερινής διατροφής. Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, πλούσια σε εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου όλη την ημέρα μέχρι αργά το βράδυ.

Το ψωμί, ο αδιαφιλονίκητος κύριος του τραπεζιού και τα παριανά αρτοσκευάσματα κάθε είδους θα τιμηθούν από πολλούς συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις οι οποίοι θα καταθέσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σχετικά με τα μυστικά του άρτου.

Από το ταξίδι στον κόσμο του άρτου δεν θα λείψει η συμμετοχή των παιδιών.

Εργαστήρια ζυμαριού από τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού Παροικίας θα παρουσιάσουν εικαστικές δημιουργίες από ζυμάρι, παδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα βραβευτούν για τις εκθέσεις τους με θέμα το ψωμί ενώ τα παιδιά του παιδικού σταθμού Αρχιλόχου ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς τύπους ψωμιού από διάφορες περιοχές της Πάρου.

Ομιλίες διατροφολόγων για το ψωμί, για την σχέση γαστρονομίας και τουρισμού, ακόμα και για τη σχέση του άρτου με την ποίηση θα πλασιώσουν τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ. Ένας ξύλινος παραδοσιακός νερόμυλος θα μυήσει τους επισκέπτες στα μυστικά παραγωγής των αλεύρων ενώ μια έκθεση παρουσίασης τοπικών παριανών προϊόντων - όπως το τυρί ή το κρασί - χαρακτηριστικών της παριανής παραγωγικής και διατροφικής παράδοσης θα αγκαλιάσει συνοδευτικά την τίμηση του παριανού άρτου.

Επίσης ο κ. Σ. Αλιπράντης, από τον φούρνο, ζαχαροπλαστείο και catering ¨Αλιπράντης¨θα παρουσιάσει τα παραδοσιακά ψωμιά της Πάρου, τις αρτοποιητικές τεχνικές και επεξεργασίες καθώς αυτά θα ζυμώνονται και θα ψήνονται σε υπαίθριους φούρνους.

Το γαστρονομικό όμως ταξίδι στην γευσιγνωσία του παριανού άρτου δεν σταματά εδώ καθώς θα γίνει παρουσίαση όλων των τύπων παριανών εδεσμάτων με βάση το αλεύρι. Και βεβαίως οι παραπάνω ξεναγήσεις στον κόσμο του άρτου θα συνοδεύονται από γευσιγνωστικές εμπειρίες καθώς όλοι θα μπορούν να δοκιμάσουν και να γευτούν τον "άρτο της Πάρου τον επιούσιον¨και τα παρασκευάσματά του.

Ένα από αυτά, το μερμετζέλι, παραδοσιακό ζυμαρικό, δεμένο άρρηκτα την διατροφική κουλτούρα της Πάρου σε παλαιότερες εποχές, θα παρασκευαστεί από μέλη του ΚΑΠΗ και θα προσφερθεί στους επισκέπτες του Φεστιβάλ στην παραλιακή οδό της Παροικίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos