"Η τέχνη της Αποκατάστασης Αρχιτεκτονικού Πολιτισμού..."

23 Οκτωβρίου 2013 16:07

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου

"Αρχίλοχος" Πάρου θα δοθεί διάλεξη με θέμα: "Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΗΠΙΑ ΚΤΗΡΙΟΔΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΑΡΤΙΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ", από τους Αρχιτέκτονες Μηχ/κούς των Αναστηλώσεων Μαρικίττα Διαμαντοπούλου και Ορέστη Βαβατσιούλα, Διευθυντές του Υπουργείου Πολιτισμού και διδάσκοντες για μια σειρά ετών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Οι ομιλητές θα αποδώσουν μέσα από την ανάπτυξη του θέματος μέρος της πολύχρονης εμπειρίας τους σε θέματα Έρευνας Προστασίας και Διαχείρισης Μνημείων και Μνημειακών Συνόλων, ιδιαίτερα μάλιστα στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.

Η διάλεξη θα έχει δύο διακεκριμένες ενότητες που στοχεύουν στην αναζήτηση των ιδιαιτεροτήτων όπως και των προϋποθέσεων που διέπουν την τέχνη της προστασίας και διαχείρισης του ιστορικού οικοδομικού αποθέματος που μόλις τις τελευταίες δεκαετίες αποτέλεσε αντικείμενο της επίσημης κρατικής παρέμβασης στην Ελλάδα.

Στην πρώτη ενότητα θα αναπτυχθεί προβληματισμός όπως όμως και κριτική θέση σε θέματα αρχιτεκτονικού πολιτισμού, τόσο για μεμονωμένα μνημεία όσο και για ιστορικά oικιστικά αρχιτεκτονικά σύνολα. Επιπρόσθετα θα επισημανθούν με κριτική προσέγγιση οι εξελίξεις στα δρώμενα του παρόντος, σχετικά με την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο φυσικό, τεχνητό περιβάλλον και νοοτροπία.

Την θεωρητική αναζήτηση των ιδιαιτεροτήτων και προϋποθέσεων που διέπουν την τέχνη της προστασίας και διαχείρισης του ιστορικού αποθέματος θα συμπληρώσουν ορισμένα παραδείγματα από την πράξη.

Στην δεύτερη ενότητα ο Δρ. Ορέστης Βαβατσιούλας μέσω ενός διακεκριμένου παραδείγματος θα παρουσιάσει την διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να επιτευχθεί μια ήπια όπως και κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη διερεύνηση και μελέτη σε ένα ιστορικό κτήριο, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, ώστε να ακολουθήσει ο κατά το δυνατόν αρτιότερος σχεδιασμός της αποκατάστασής του.

Μετά την συνολική παρουσίαση των επιμέρους θεμάτων, θεωρία – πράξη- προϋποθέσεις άρτιας αποκατάστασης μνημείου, θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος σχετικά με το μέλλον της διαχείρισης των Μνημείων και των πρωτοβουλιών που ίσως είναι απαραίτητες να αναπτυχθούν, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos