×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Χορεύοντας στις γειτονιές της Κύπρου

11 Ιουλίου 2014 22:54

Ένα σημαντικό ταξίδι στον τόπο και την ιστορία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τα μέλη του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου» και του Π.Σ. «Ατλαντίς» Άσπρου Χωριού, που συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Τα μέλη του Συγκροτήματος εκπροσώπησαν την Πάρο και την Ελλάδα προβάλλοντας την παριανή παράδοση σ' ένα τόπο βασανισμένο αλλά πάντα όρθιο, που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον. Η πρόσκληση προήλθε από τον Π. Σύλλογο «Γιασούμια» Δάσους Άχνας Κύπρου, ένα Σύλλογο που έχει μακρά φιλία τόσο με το Συγκρότημα της Νάουσας, όσο και με τον Π.Σ. «Ατλαντίς» Άσπρου Χωριού που τον είχαν φιλοξενήσει στην Πάρο, στην Μικρασιατική Συνάντηση που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στο Άσπρο Χωριό αλλά και σε εκδηλώσεις στο πραύλιο της Παναγίας, στη Νάουσα.

Η φιλοξενία των Κυπρίων ήταν καταπληκτική, εγκάρδια, ζεστή, αδελφική, όπως ταιριάζει στις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων. Έγιναν δύο εκδηλώσεις, η πρώτη στο Δασάκι Άχνας και η δεύτερη στην πρωτεύουσα Λευκωσία.

Στο Δασάκι Άχνας: Λίγα μέτρα από την Γραμμή αντιπαράταξης που χωρίζει τις ελεύθερες από τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού το παριανό Συγκρότημα έπαιξε μουσική και τραγούδησε στην κεντρική πλατεία του χωριού ενθουσιάζοντας τους πολυπληθείς θεατές της εκδήλωσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και τα «Γιασούμια» όπως και το Χορευτικό του Πανεπιστημίου Κύπρου . Στην εκδήλωση παρερέθηκε η καθηγήτρια κα Μάρω Κοσμά με την οικογένειά της, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στα Γυμνάσια της Πάρου και κατάγεται από το Δασάκι.

Παρέλαση και παράσταση στην Λευκωσία: Μετά από συνεργασία με τον άξιο συμπατριώτη μας κο Αθ. Βιώνη, καθηγητή Αρχαιολογίας στον Πανεπιστήμιο Κύπρου και του Πν. Κέντρου Αγ. Ομολογητών, ο Δήμος Λευκωσίας προσκάλεσε το παριανό συγκρότημα να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις «Λευκωσιάζω». Οι παριανοί χορευτές και μουσικοί επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Λευκωσίας και στη συνέχεια έκαναν παρέλαση στο ιστορικό δρόμο της πόλης, την οδό Λήδρας, όπου φαίνεται ακόμα ο διαχωρισμός της πόλης σε ελεύθερη και κατεχόμενη. Η παρέλαση ξεσήκωσε κατοίκους και επισκέπτες

της κυπριακής πρωτεύουσας που ακολούθησαν το συγκρότημα στο Ανοικτό Θέατρο της Τράπεζας Κύπρου, όπου ακολούθησε μια δυνατή παράσταση που κατέληξε σε κοινό χορό Κυπρίων και Ελλαδιτών.

Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Λόγος» Λευκωσίας: Μια σημαντική στιγμή της παριανής παρουσίας στην Κύπρο ήταν η συνέντευξη στον προαναφερθέντα σταθμό και στον δημοσιογράφο κο Κοντό, που έδωσαν οι κ.κ. Ν. Τριαντάφυλλος από τον Π.Σ. «Ατλαντίς» Α. Χωριού και Υπ. Ρούσσου , Μ.Χ.Σ.Νάουσας. Εκεί προβλήθηκε ιδιαίτερα το έργο των δύο πολιτιστικών φορέων της Πάρου, οι μακρόχρονες σχέσεις με την Κύπρο, αλλά και το νησί μας γενικότερα.

Επίσκεψη σε τόπους με σημασία: Οι Κύπριοι οικοδεσπότες προσπάθησαν να γνωρίσουν στους παριανούς φιλοξενούμενούς τους τον τόπο τους. Έγιναν επισκέψεις στο οδόφραγμα Δερύνειας, απ' όπου φαίνεται η κατεχόμενη και έρημη Αμμόχωστος, στην Λάρνακα, την Αγία Νάπα, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τα Φυλακισμένα Μνήματα και αλλού.

Τα μέλη της παριανής αποστολής επέστρεψαν ενθουσιασμένα στο νησί, φορτωμένα εμπειρίες και γνώσεις, συνδυάζοντας την παράδοση, με την αναψυχή και την γνωριμία με άλλους ανθρώπους μέσω της τέχνης.

Σ' όλη αυτή την προσπάθεια για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Κύπρου το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας βασίστηκε για μια ακόμα φορά στις δικές του δυνάμεις χωρίς καμιά στήριξη από τους φορείς της Πάρου, αναμένοντας κάτι να αλλάξει μετά την ανάληψη της νέας δημοτικής και περιφερειακής αρχής στην περιοχή μας.

Για την επιτροπή
Υπαπαντή Ρούσσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos