Η Παριανή παράδοση στην Ολλανδία, την χώρα της τουλίπας

30 Ιουνίου 2016 11:15

Σημαντική ευκαιρία προβολής του νησιού και της χώρας μας δόθηκε στο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Bolsward Ολλανδίας στα τέλη Ιουνίου.

Η όλη διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ένωσης Διοργανωτών Πολιτιστικών εκδηλώσεων (C.I.O.F.F.) που ανήκει στην Ουνέσκο [Status-B]. Το παριανό Συγκρότημα έχει επιλεγεί ως μέλος του CIOFF Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια, χάρη στην απόδοσή του στις διεθνείς διοργανώσεις και την αυθεντικότητά του.

Αυτή την αυθεντικότητα στην παρουσίαση της ελληνικής παράδοσης στην μουσική και στο χορό ανέδειξαν τα μέλη του Συγκροτήματος στο Φεστιβάλ της Ολλανδίας, που συγκέντρωσε, λόγω της θέσης του στην κεντρική Ευρώπη, αξιωματούχους της Ουνέσκο από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Μπροστά σε όλους αυτούς και εκπροσωπώντας την Ελλάδα η 27μελής παριανή αποστολή, χορευτές και μουσικοί, έδειξε μέσα από σειρά εκδηλώσεων στην Βόρεια Ολλανδία τη δύναμη της παράδοσης του τόπου μας, την πίστη για τη συνέχισή της στο μέλλον μέσω της νέας γενιάς αλλά και τη δυνατότητα κάποιων ομάδων στην Ελλάδα να αυτοοργανώνονται και να ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις υψηλές απαιτήσεις τέτοιων εκδηλώσεων,



Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είχε...απ’ όλα. Τελετές έναρξης και λήξης, παρελάσεις, αρκετές παραστάσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σε σχολεία και αλλού. Το ελληνικό Συγκρότημα ανταποκρίθηκε σε ότι του ζητήθηκε και αυτό αναγνωρίστηκε με ενθουσιασμό από την Οργανωτική επιτροπή και τους εκπροσώπους της Ουνέσκο που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις.

Παρέλαση: Με την ευκαιρία της έναρξης των θερινών αγροτικών εργασιών διοργανώθηκε μεγάλη παρέλαση στους δρόμους του Bolsward με 25 θέματα και το παριανό συγκρότημα να εντυπωσιάζει με την νεανική του ζωντάνια και την αυθεντική του μουσική τους θεατές που ήταν στις όχθες των καναλιών της πόλης. Η Ολλανδική τηλεόραση αφιέρωσε πολλά στιγμιότυπα στην προβολή της παριανής συμμετοχής.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν η αποθέωση του παριανού Συγκροτήματος από τους μαθητές των σχολείων της περιοχής όταν μετά από το χορευτικό πρόγραμμα ακολούθησε εκμάθηση χορών και παιχνιδιών της Πάρου που σκόρπισαν κέφι και ενθουσιασμό σε παιδιά που ανήκαν σε διαφορετικές θρησκείες και τύπους σχολείων κάτι που έκανε τους διοργανωτές να συγχαρούν πολύ θερμά το Συγκρότημα αφού κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει μέχρι τότε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.
Το μουσικό τμήμα: Παράλληλα με το χορευτικό μέρος, το μουσικό τμήμα αποτελούμενο από τους Μαρουσώ Μενέγου, βιολί, Παναγιώτη Μενέγο, λαούτο, Φένια Θεοφίλου, τουμπελέκι και Άννα Ρούσσου τραγούδι , βασισμένο σε δυνάμεις της Πάρου, απέδωσε εξαιρετικά τα τραγούδια του ελληνικού προγράμματος ενώ είχε και δική του ξεχωριστή παρουσίαση το Δημαρχείο της πόλης του Bolsward.

 

Προβολή της Πάρου: Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία για την προβολή της Πάρου κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του Συγκροτήματος με παράλληλη παρουσίαση εικόνων με τις ομορφιές του νησιού μας, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, που ετοίμασαν οι Βασίλης Κορτιάνος και Μαρκετώ Κρητικού. Στο τέλος των παραστάσεων πάρα πολλοί θεατές βλέποντας το συγκρότημα αλλά και τις εικόνες που το συνόδευαν δήλωναν ενθουσιασμένοι με τις ομορφιές και την παράδοση της Πάρου και πρόθυμοι να την επισκεφθούν.

Γνωριμία με τη χώρα: Βασικός σκοπός των ταξιδιών του ναουσαίικου Συγκροτήματος είναι η εκπροσώπηση της Ελλάδας και της Πάρου στη μουσική, τα έθιμα και τον χορό. Παράλληλα όμως επιδιώκεται να γνωρίσουν τα μέλη του την κουλτούρα των υπόλοιπων συμμετεχόντων, να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω της παράδοσης αλλά και να γνωρίσουν την χώρα και τους κατοίκους της. Στην Ολλανδία οι νέοι της Πάρου είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν το βόρειο τμήμα της χώρας, να ξεναγηθούν σε έναν τυπικό ολλανδικό ανεμόμυλο, να γνωρίσουν το μοναδικό σύστημα καναλιών νερού, που δίνει ζωή στη χώρα. Τέλος επισκέφθηκαν το γραφικότατο Άμστερνταμ, την «Βενετία» του βορρά, με τα άπειρα κανάλια, τα μουσεία και τις πινακοθήκες της.

Η αποστολή επέστρεψε στην Πάρο φέροντας στις αποσκευές της την αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που γίνεται τόσα χρόνια στο συγκρότημα αλλά και την πεποίθηση ότι έδειξε στους κεντρικοευρωπαίους μιαν «άλλη» Ελλάδα, μια Ελλάδα που προβάλλει το παρελθόν της και οργανώνει το μέλλον της.

Ευχαριστήρια: Για την πραγματοποίηση της ελληνικής συμμετοχής οφείλονται ευχαριστήρια στην Blue Star Ferries, στην Ελληνική Ομογένεια της Ολλανδίας αλλά και στον Ε.Ο.Τ. για την παροχή υλικού προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό.


Με τιμή για την επιτροπή

Υπαπαντή Ρούσσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos