Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντυπωσιακή αναστήλωση του Ιερού στο Δεσποτικό! Τεράστια προβολή της Πάρου και Αντιπάρου καθώς ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό!

15 Ιουλίου 2017 21:46

Ο ακούραστος αρχαιολόγος κ. Γ. Κουράγιος, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια έχει αφιερωθεί σε ανασκαφικές εργασίες στο νησί του Δεσποτικού που βρίσκεται μια ανάσα από Αντίπαρο και Πάρο, ολοκλήρωσε μέρος της αναστήλωσης του Ιερού του ναού του Απόλλωνα.

Αναστηλώνοντας στο μνημειώδους έκτασης 20 κτηρίων λατρευτικό Ιερό, δύο εντυπωσιακούς κίονες ύψους 6 μέτρων, κατάφερε να δώσει τρίτη διάσταση στο λατρευτικό αρχαιολογικό μνημείο αποκαθιστώντας εν μέρει την μορφή που είχε στην αρχαιότητα ως εξαιρετικά μεγαλοπρεπές κτίσμα σπουδαίας σημασίας για το Αιγαίο.

Στις πρόσφατες ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του, πήρε μέρος ομάδα Ελλήνων και ξένων φοιτητών από πολλές χώρες και η αρχαιολογική τους σκαπάνη έφερε στο φως επίσης, αγγεία αρχαϊκής και γεωμετρική περιόδου, αρχαία νομίσματα καθώς και κούρους και κόρες.



Σημειώνεται ότι ο περίφημος ναός του Απόλλωνα στο Δεσποτικό, οικοδομήθηκε από παριανούς τον 6ο π. Χ. αιώνα, δηλαδή κατά την αρχαϊκή περίοδο, όταν η Πάρος ήταν μια ισχυρή δύναμη λόγω του μαρμάρου της στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον κ. Κουράγιο, αναμένεται το Σεπτέμβριο να αναστηλωθεί και ο τρίτος κίονας του ναού και ο αρχαιολογικός χώρος αναμένεται να ανοίξει για επισκέπτες περιμετρικά του ναού.

Είναι γνωστό, ότι τα ευρήματα του σπουδαίου αρχαιολόγου στο Δεσποτικό εδώ και δύο δεκαετίες, έχουν κινήσει το διεθνές αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την τεράστια σημασία τους.
Στο κέντρο του Αιγαίου και των Κυκλάδων, σε μια μαγευτικής ομορφιάς θέση πλάι στη θάλασσα, ο περίφημος ναός του Απόλλωνα στο Δεσποτικό θέλγει τους επισκέπτες της Πάρου και της Αντιπάρου και η ολοκληρωμένη αναστήλωση του έργου είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει κατά πολύ στην περαιτέρω τουριστική προβολή και ανάπτυξη των δύο νησιών.

Το κεφαλαιώδους σημασίας μνημείο για τον αρχαίο πολιτισμό των Κυκλάδων, του Αιγαίου και της Ελλάδας, αποτελεί ιστορικό κληροδότημα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που συγκινεί και μαγεύει.
Το μεγάλο επίτευγμα της ολοκλήρωσης των εργασιών αναστήλωσης φέρνει στο φως ένα αξιοθαύμαστο, μεγαλειώδες λατρευτικό μνημείο που αξίζει διεθνούς προβολής και δυνατότητας επίσκεψης από διεθνές κοινό.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr