Πρόδρομος Πάρου: Ένα χωριό μια Γιορτή αφιερωμένη στο ρεβίθι! Η συγκίνηση του Ηλία Μαμαλάκη όταν μίλησε για την Πάρο… (Βίντεο + Φωτό)

31 Ιουλίου 2017 17:41

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Ιουλίου, οι διήμερες εκδηλώσεις της Γιορτής του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο Πάρου με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου που είχε τη χαρά να απολαύσει την κορύφωση της παραδοσιακής γιορτής γαστρονομίας και πολιτισμού που έλαβε χώρα στο χωριό και εντυπωσίασε επισκέπτες αλλά και εκλεκτούς προσκεκλημένους που παραβρέθηκαν σε αυτήν.

Ο κόσμος που κατέκλυσε στην πλατεία έξω από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Προδρόμου, γεύτηκε φρέσκια, ζεστή, νοστιμότατη ρεβιθάδα που μόλις είχε ξεφουρνιστεί, απολαμβάνοντας το πατροπαράδοτο αυτό παριανό έδεσμα με την μεγάλη ιστορία που αποτελεί μέρος της γαστρονομικής ταυτότητας της Πάρου εδώ και αιώνες.

Εκλεκτές προσωπικότητες της μαγειρικής τέχνης όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Νίκη Μηταρέα και ο Βασίλης Δημαράς, πήραν μέρος σε έναν άτυπο διαγωνισμό γευσιγνωσίας δοκιμάζοντας παραλλαγές ρεβιθάδας από τις νοικοκυρές του Προδρόμου οι οποίες επιστρατεύοντας τη φαντασία και την επινοητικότητά τους παρουσίασαν εκλεκτά πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας με πρωταγωνιστή το ρεβίθι και λίγα απλά υλικά.


Ο κάθε σκούνταβλος, με περιεχόμενο ρεβιθάδα διαφορετικής γεύσης, σηματοδότησε συμβολικά και την αξία της φτωχής μεν σε υλικά, αλλά πλούσιας σε φαντασία νησιώτικης γαστρονομικής τέχνης η οποία εδώ και αιώνες, αξιοποιεί ταπεινά προϊόντα με αξιοσημείωτη επινοητικότητα και σοφία για να θρέψει και να χορτάσει τους νησιωτικούς πληθυσμούς.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, μιλώντας με ενθουσιασμό για τη Γιορτή του Ρεβιθιού στον Πρόδρομο, τόνισε ότι οφείλει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί ώστε να γίνει θεσμός αναδεικνύοντας την κεντρική θέση του ρεβιθιού στη διατροφή του Αιγαίου Πελάγους.
Ο κ. Μαμαλάκης, εμφανώς συγκινημένος, αποκάλυψε ότι το πρώτο βραβείο που κέρδισε, για την τηλεοπτική εκπομπή του «Μπουκιά και Συχώριο» στο διεθνές Φεστιβάλ Καννών «Gourmet Media World Festival» - ανάμεσα σε 38 διαγωνιζόμενες εκπομπές μαγειρικής από ολόκληρο τον κόσμο - οφείλεται στην εκπομπή που έκανε για την Πάρο!

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με χορό, τραγούδια και αυθεντικούς νησιώτικους σκοπούς. Στα σοκάκια του γραφικού Προδρόμου, νότες της παράδοσης από τσαμπούνες, τουμπάκια και λύρα, πλημμύρισαν ολόκληρο το χωριό καθώς ντόπιοι, παριανοί, επισκέπτες Έλληνες και ξένοι, έγιναν μια μεγάλη παρέα χορεύοντας και τραγουδώντας στο ρυθμό της παραδοσιακής μουσικής κληρονομιάς της Πάρου με αμείωτο κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Έτσι όμορφα, παραδοσιακά και ζωντανά, έκλεισε η εξαιρετική διήμερη εκδήλωση του Προδρόμου στην οποία αναβίωσε με αξιοζήλευτο, γνήσιο τρόπο η γαστρονομική ιστορία της Πάρου με πρωταγωνιστή παραδοσιακά εδέσματα από ρεβίθι, τα οποία εδώ και αιώνες μαγειρεύονται με το ίδιο μεράκι και τον ίδιο ζήλο και αποτελούν ξεχωριστά, νοστιμότατα, θρεπτικά πιάτα που αποτελούν μέρος της γαστρονομικής ταυτότητας της Πάρου και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μαγειρεύονται και να προσφέρονται ως παριανές σπεσιαλιτέ με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο!

Γιατί ο γαστρονομικός πολιτισμός της Πάρου διατηρείται και παραμένει ως τις μέρες μας αναλλοίωτος και ζωντανός ως ένα από τα πιο αυθεντικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης του νησιού μας.

Το νήμα της παράδοσης που συνδέει την Πάρο με το απώτερο γαστρονομικό παρελθόν της, εξακολουθεί να σφραγίζει τη ζώσα, σύγχρονη πραγματικότητα του νησιού και να αποτελεί την πιο αυθεντική πτυχή του ιδιαίτερου πολιτισμού του.



Φωτορεπορτάζ : Αφροδίτη Δρακοπούλου-Σάρδη

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos