13η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου – Άσπρο Χωριό Πάρου «Μικρασία μου Αγαπημένη»

18 Σεπτεμβρίου 2017 20:15

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών φορέων, συλλόγων και θρησκευτικών αρχών έλαβαν χώρα οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο του προγράμματος της 13ης Μικρασιατικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκαν και φέτος με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό Πάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ατλαντίς» το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής διοργάνωσης και τις δύο βραδιές ήταν η εκδότρια, δημοσιογράφος και πρώην Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου κ. Λίτσα Χαραλάμπους, η οποία την πρώτη βραδιά έχοντας ως αντικείμενο την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και βασισμένη σε προσωπικές αναφορές και βιώματα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρισταμένους με την ομιλία της με τίτλο «Έχει και η σιωπή της φωνή της», ενώ την δεύτερη βραδιά αναφέρθηκε με ένα δριμύ κατηγορώ κατά όλων όσων απεργάζονται την αποδόμηση της ιστορίας μας και την λήθη στις επόμενες γενιές απαλείφοντας σημαντικά κεφάλαια από τα βιβλία της ιστορίας μας. Και οι δύο ομιλίες σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης, επιδοκιμασία αλλά και προβληματισμό σε όλους τους παρευρισκομένους.

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης βραδιάς παρουσιάστηκε ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στον μεγάλο Μικρασιάτη συνθέτη του 20ου αιώνα, Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής. Όλοι ανεξαιρέτως οι μουσικοί ήταν εξαιρετικοί και αξίζει να αναφερθούμε ονομαστικά στον καθένα από αυτούς. Στο βιολί ο Ανδρέας Χανιώτης, στο πιάνο η Σοφία Μοσχογιάννη και στο τραγούδι η σοπράνο Κατερίνα Οικονόμου. Φιλικά συμμετείχε στην εκδήλωση και η Κων/να Ανδρεάκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών δώρων και πλακετών που απένειμαν τιμητικά στους συμμετέχοντες για λογαριασμό του Συλλόγου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάϊλας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λευκών κ. Ιωάννης Κονταράτος που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου, αντιπροσωπείες του φετινού φιλοξενούμενου Συλλόγου Ιμβρίων και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας Πάρου πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μουσικοχορευτική παράσταση «ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» η οποία ξεκίνησε με ένα εύθυμο θεατρικό δρώμενο του Συλλόγου Ιμβρίων, ενώ ακολούθησαν τα τραγούδια της Χορωδίας του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσας Πάρου» υπό την διεύθυνση της κ. Φένιας Θεοφίλου συνοδεία αποσπασμάτων κειμένων με εξιστορήσεις γεγονότων από την φρικαλεότητα των Τούρκων στα γεγονότα του 1922 από γνωστά μυθιστορήματα.

Ακολούθησαν οι εκπληκτικοί χοροί του Συλλόγου Ιμβρίων και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσας Πάρου» με χορούς της Ίμβρου, της Καππαδοκίας, της Θράκης και της Πάρου που μάγεψαν και άγγιξαν της ψυχές των θαμώνων συμβάλλοντας στην δημιουργία κλίματος Εθνικής υπερηφάνιας.

Η όλη διοργάνωση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, και την υπόσχεση να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους όλων – σε πείσμα όσων θέλουν να σβήνουν την Εθνική Μνήμη – να την διατηρήσουν ζωντανή και άσβεστη στο διάβα του χρόνου. Τιμητικές πλακέτες απένειμαν την δεύτερη βραδιά στους συμμετέχοντες για λογαριασμό του Συλλόγου, ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς, και ο Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Εκτός των προηγούμενων τιμητική παρουσία στις εκδηλώσεις του διημέρου έδωσαν οι Πρόεδροι των Δ.Κ. Μάρπησσας κ. Άννα Αντωνοπούλου, Αγκαιριάς κ. Κώστας Πούλιος και Νάουσας κ. Γιώργος Μπαρμπαρήγος και οι Δημοτ. Σύμβουλοι κ. Άγγελος Άγουρος και κ. Άννα Κάγκανη.

Μουσική στην εκδήλωση έπαιξαν για το συγκρότημα της Πάρου ο Μανώλης Δελέντας στο βιολί, ο Χάρης Κόχυλας στο λαούτο, η Φένια Θεοφίλου στο τουμπερλέκι, και οι Άννα Ρούσσου και Νίκος Στόκας στο τραγούδι. Στο συγκρότημα των Ιμβρίων συμμετείχαν στο βιολί ο Στέλιος Κουτσούκος, στο λαούτο και τραγούδι ο Μιχάλης Παντελιάς, και στο τουμπερλέκι ο Τάκης Ζαχαρόπουλος. Τσαμπούνα και τουμπάκι στο τέλος της εκδήλωσης έπαιξαν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος και Νίκος Σαρρής.

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτές, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους, και τον κόσμο για την παρουσία τους.

Πολιτιστικός Σύλλογος "Ατλαντίς"

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos