Ο «Πύργος του Φρανκεστάιν» πήγε… Χίο

13 Οκτωβρίου 2018 13:06

Η Συνάντηση: Μια όμορφη ιστορία που ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1988 στη Μυτιλήνη, η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, έκλεισε φέτος τα 30 χρόνια της με μια εντυπωσιακή παρουσία της στο νησί της μαστίχας, τη μυροβόλο Χίο.


Η Θ.Ο.Ν. στις Συναντήσεις: Η Θ.Ο. της Νάουσας, η ιστορική ομάδα του νησιού, ήδη από το 1991 εκπροσωπεί την Πάρο στις Συναντήσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και με οκταετή παρουσία στο διοικητικό της Συμβούλιο. Η ομάδα συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις στην περσινή, 29η , διοργάνωση της Συνάντησης στην Πάρο, που όλοι παραδέχονται σαν μια από τις καλύτερες των τριάντα χρόνων.

Τελετή Έναρξης, συγκίνηση και υπερηφάνεια: Η φετινή 30η Συνάντηση άρχισε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου με μια μεγαλειώδη αλλά και συγκινητική παράσταση με τίτλο «Γυναίκα γη» σε σκηνοθεσία Στ. Μάρκου, με ηθοποιούς από δεκαέξι ομάδες του Αιγαίου. Ανάμεσά τους και οι Λευτέρης Διαμαντόπουλος και Γωγώ Σωτηράκου της Θ.Ο. Νάουσας που με την εξαιρετική τους απόδοση στο μονόπρακτο του Κ. Βαλεντάιν «Καυγάς με γλυκόλογα» έκαναν την Ομάδα υπερήφανη και εντυπωσίασαν τους θεατές.



Ο Φρανκεστάιν και στη Χίο: Θεατρική Ομάδα παρουσίασε τη φετινή της δουλειά «Ο Πύργος του Φρανκεστάιν» το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στο θέατρο Καλλιμασιάς Χίου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι παριανοί ηθοποιοί έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και έκαναν το κοινό να χειροκροτεί παρατεταμένα σε πολλά σημεία της παράστασης. Στη συζήτηση που ακολούθησε την μεθεπόμενη ημέρα, πολλοί θεατρόφιλοι από τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, επαίνεσαν την απόδοση της Ομάδας και υπογράμμισαν τη σταθερά ανοδική της πορεία στα θεατρικά δρώμενα του Αιγαίου.

Γνωριμία με τη Χίο-: Η θεατρική Ομάδα της Νάουσας, περιηγήθηκε, όπως συνηθίζει, θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού όπως το Κάστρο της πόλης, τον Βροντάδο, την γραφική Λαγκάδα, το μουσείο μαστίχας στο χωριό Πυργί, τον καστρικό Ανάβατο.

Προσκύνημα στα Άγια Χώματα της Μικράς Ασίας Η Ομάδα διοργάνωσε εκδρομή στη Μικρά Ασία με πρώτο σταθμό την Κρήνη (Τσεσμέ), όπου επισκέφθηκε την πρόσφατα αναστηλωμένη και ενεργή εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους όπως και την ελληνική συνοικία ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τα Αλάτσατα με τα πανέμορφα ελληνικά σπίτια και της εκκλησία της Παναγίας. Ο επόμενος σταθμός ήταν τα ιστορικά Βουρλά, η πατρίδα του μεγάλου μας νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Η Θ. Ομάδα περιηγήθηκε την Σκάλα Βουρλών, όπου είναι και το σπίτι του ποιητή αλλά και την πόλη των Βουρλών, με τις ελληνικές συνοικίες και τα αρχοντικά των μεγάλων οικογενειών στο Φαρδύ Σοκκάκι. Σειρά είχε η πρωτεύουσα της Ιωνίας , η Σμύρνη, άλλοτε πανέμορφη, που και σήμερα διατηρεί κάποια στοιχεία του ένδοξου παρελθόντος της. Οι σημαντικότεροι σταθμοί της Ομάδας στην Σμύρνη ήταν η επίσκεψη την μοναδική εκκλησία που σώζεται, τον Άγιο Βουκόλο, προστάτη της πόλης, την σωζόμενη ελληνική συνοικία της Πούντας, το γήπεδο του Πανιωνίου, το Κεντρικό Παρθεναγωγείο και ολοκληρώθηκε με το Ελληνικό Προξενείο στη Σμύρνη και επαφή με την Πρόξενο κα Παπούλια. Παρά την κυριακάτικη αργία η κυρία Πρόξενος, μικρασιάτικης καταγωγής εργαζόταν στο Προξενείο και υποδέχτηκε με χαρά την παριανή αποστολή.

Την σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η Υπαπαντή Ρούσσου ενώ έπαιξαν οι:
Λευτέρης Διαμαντόπουλος, Κώστας Μαλαματένιος, Γιώργος Μαρουλάκης, Μαργαρίτα Μαλαματένιου, Κέλλυ Δευτερίγου Αρσένης Χανιώτης. Θεοδώρα Λουκή, Γωγώ Σωτηράκου, Σωτήρης Καλπάκογλου, Στέλιος Ζουμής, Άννα Μαρία Μοστράτου, Εμμανουέλα Παντελαίου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos