Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το λαογραφικό μουσείο στο κοντινό μας μέλλον

22 Μαϊος 2019 17:42

Το Φεστιβάλ Πάρου διοργανώνει ομιλία με τίτλο «Το λαογραφικό μουσείο στο κοντινό μας μέλλον: Ένα μουσείο για την κοινότητα και τους ανθρώπους της» της Εσθήρ Σολομών, Επίκουρης Καθηγήτριας Μουσειολογίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) το Σάββατο 25 Μαΐου 2019 στις 20:00 στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχος.

Στο πλαίσιο του συμμετοχικού ερευνητικού προγράμματος «Μικρές και μεγάλες ιστορίες της Πάρου» η ομάδα του Φεστιβάλ Πάρου σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι του Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς» και το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κατέγραψε ένα σύνολο αντικειμένων που έχουν συλλεχθεί με την προοπτική της ίδρυσης ενός μουσείου για την Παροικιά. Σε συνέχεια της προσπάθειας ανάδειξης και αξιοποίησης της συλλογής το Φεστιβάλ Πάρου προσκαλεί την καθηγήτρια Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών σε μια ομιλία που σκοπό έχει να ενημερώσει το κοινό για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ενός Μουσείου σε μια τοπική κοινότητα.

Ένα σημείωμα από την Εσθήρ Σολομών σχετικά με την ομιλία της

Συνηθίζουμε να θεωρούμε τα λαογραφικά μουσεία χώρους νοσταλγικούς, προβλέψιμους, και συχνά, παγωμένους στο χρόνο. Υπάρχουν άραγε τρόποι να τα αλλάξουμε, να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και την ουσιαστική εμπλοκή των κοινοτήτων που τα στηρίζουν; Στην ομιλία μου θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τις δυνατότητες επικαιροποίησης του ρόλου των μουσείων αυτών, τις τάσεις σύνδεσής τους με τις τοπικές κοινωνίες, τη σχέση τους με την προφορική ιστορία, τη σύγχρονη τέχνη και τον ακτιβισμό αλλά και τη συμβολή τους σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού και κοινωνικής συνύπαρξης.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr