Επιστημονικό Συνέδριο, το τριήμερο 11, 12 και 13 Οκτωβρίου

02 Νοεμβρίου 2019 14:27

Από το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής διοργανώθηκε στην Πάρο Επιστημονικό Συνέδριο, το τριήμερο 11, 12 και 13 Οκτωβρίου τ. έ. με θέμα: “Ο Πάριος ηγεμών της Μολδοβλαχίας Νικόλαος Μαυρογένης και η εποχή του ”, το οποίο και διεξήχθη στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος.


Το εν λόγω Συνέδριο ανέδειξε την μεγάλη αυτή προσωπικότητα της Πάρου που ευεργέτησε την γενέτειρά του και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου καθώς και τον Ρουμανικό λαό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Την προσωπικότητα και το έργο του Νικολάου Μαυρογένη παρουσίασαν Έλληνες και Ρουμάνοι Ιστορικοί καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίων. Μεταξύ των εκλεκτών Συνέδρων συγκαταλέγεται και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και εφημέριος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Mavrogeni Βουκουρεστίου, πρωτ. Radu – Petre Muresan. Τον ως άνω Ιερό Ναό της Ρουμανίας έχτισε το έτος 1786 ο Νικόλαος Μαυρογένης με δικές του δαπάνες και τον αφιέρωσε δια χρυσοβούλου στον τότε ενοριακό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Επίσης ιδιαίτερη μνεία αρμόζει και για τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και διδάκτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Tudor Dinu, σύνεδρο στο εν λόγω Συνέδριο.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Νικόλαο Μαυρογένη. Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή κ. Tudor Dinu τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και ακολούθησε η λήξη αυτού.
Όλη την φροντίδα διεξαγωγής του Συνεδρίου καθώς και την φιλοξενία των Συνέδρων ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν με αγάπη και επιτυχία τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής: πρωτ. Δημήτριος Κυδωνιεύς (Αντιπρόεδρος), Διαλεκτή Αργουζή (Γραμματέας), Λουΐζος – Παντελεήμων Κοντός (Μέλος), Ευθύμιος Κυδωνιεύς (Μέλος), Ιωάννης Μπιζάς (Μέλος) και Αναστάσιος Χερουβείμ (Μέλος), συνεπικουρούμενα και από τα λοιπά μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου και συγκεκριμένα από τους : πρωτ. Γεώργιο Τριαντάφυλλο, πρωτ. Εμμανουήλ Τζιώτη, Νικόλαο Αλιπράντη, Κων/νο Αργουζή, Μπέτη Μπιζά, Κων/νο Μπιζά, Κων/νο Πάσσο,Άννα Πρωτολάτη, Δέσποινα Πώλου, Γεώργιο Τριαντάφυλλο, Φωτεινή Τσόγια και Ευανθία Φωκιανού.
Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος ευχαριστεί θερμά τους παραπάνω και όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συνέβαλαν στην επιτυχία του παραπάνω Συνεδρίου.

 

Εκ της Διοικούσης Επιτροπής του Ι.Π.Π.Ε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos