Προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου

06 Νοεμβρίου 2019 18:04

Για ένα πρόγραμμα δράσης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου

Ημερίδα με συζήτηση, προβληματισμό και λύσεις

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, 10.30 - 18.00

Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», Παροικία

Η προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου είναι ένα θέμα πολύπλευρο και οι λύσεις χρειάζονται τη συμβολή όλων μας. Ως τώρα έχουν γίνει πολλές μελέτες και θεωρητικές συζητήσεις. Το Σάββατο 16/11 θα γίνει μία ουσιαστική προσπάθεια για να μπει μπροστά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, με την άμεση συμμετοχή του Δήμου Πάρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, των τοπικών συλλόγων και του κόσμου του νησιού μας.

Hημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.30 και θα συμβάλουν υψηλού επιπέδου έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Το γενικό συντονισμό θα έχει η αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα, επίτιμη ΓΔ Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μέλος ΔΣ Ελληνικού και Διεθνούς ICOMOSενώη εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Ο επικ. καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Καρυδάκης θα κάνει μία πρακτική παρουσίαση πάνω στην ψηφιακή διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Underground4Value, GiuseppePace, θα παρουσιάσει τη διεθνή εμπειρία στην προστασία και ανάδειξη της υπόγειας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πλαίσιο της τεράστιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας των λατομείων θα το σηματοδοτήσουν ομιλίες, συνεντεύξεις και παρεμβάσεις από την επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, την πρόεδρο του ΙΑΠΚ Ντόρα Κατσωνοπούλου και τον γλύπτη Αριστείδη Βαρριά.

Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα, οι εργασίες της ημερίδας θα αφιερωθούν, μέχρι τη λήξη της στις 18.00, σε συζήτηση 'στρογγυλής τράπεζας' μετά από την παρουσίαση του σχεδιασμού για την προστασία των αρχαίων λατομείων και συγκεκριμένων προτάσεων για τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο από στελέχη της ΕΦΑ Κυκλάδων και τον αρχιτέκτονα Χρήστο Τάκο.

Τα δύο πάνελ θα εξετάσουν προτάσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων. Μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες στα πάνελ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, όπως ο Σπύρος Μητρογιάννης, πρόεδρος Π.Σ. 'Αρχίλοχος', Βλάσης Σφυρόερας, επίτ. πρόεδρος ΦτΠ, Άννα Κάγκανη μέλος ΔΣ ΦτΠ.

Η ημερίδα οργανώνεται από τους Φίλους της Πάρου και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πάρου. Συνοδεύεται από έκθεση ιστορικών αρχείων και μελετών για τον αρχαιολογικό χώρο των λατομείων μαρμάρου. (Εγκαίνια στις 15.11.2019 στις 19.00 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου 'Αρχίλοχος').

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos