Κυριακή των Βαΐων: Η αναπαράσταση της Εισόδου στα Ιεροσόλυμα που «έκλεψε» την παράσταση στις Λεύκες Πάρου… (Βίντεο)

21 Απριλίου 2019 19:17

Είναι ένα έθιμο τον οποίο έχει τις ρίζες του στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους, μεταλαμπαδεύτηκε στην βυζαντινή παράδοση, πέρασε σε χριστιανικές εκκλησίες της Ανατολής και της Δύσης και έφθασε μέχρι τις μέρες μας.


Πρόκειται για την αναπαράσταση του θρησκευτικού γεγονότος της θριαμβευτικής εισόδου του Θεανθρώπου στην πόλη των Ιεροσολύμων με το πλήθος να Τον υποδέχεται κρατώντας βάγια και να Τον επευφημεί χαρμόσυνα ζητωκραυγάζοντας «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Στις Λεύκες της Πάρου το πρωί της Κυριακής των Βαϊων αναβίωσε πιστά η εθιμική αναπαράσταση στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ένα ταπεινό γαϊδουράκι σαν αυτό που έφερε τον Κύριό μας στην είσοδο της Ιερουσαλήμ περιστοιχισμένο από παιδιά που κρατούσαν ευλογημένα βάγια, εισήλθε στην κεντρική πλατεία των Λευκών δημιουργώντας συγκίνηση στους πιστούς που παρακολούθησαν το ευλαβές δρώμενο, η ιδέα και η πραγματοποίηση του οποίου ανήκουν στον πολιτιστικό σύλλογο «Υρία» Λευκών.



Με το δρώμενο ολοκληρώθηκε ο μεγαλοπρεπής εορτασμός της Κυριακής των Βαϊων στις Λεύκες που περιλάμβανε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Κυρίου μας στολισμένης με βάγια όπως απαιτεί η τίμηση της μεγάλης αυτής χριστιανικής εορτής με την οποία ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Θεανθρώπου.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos