Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καίγεται η Λιβύη στις φλόγες του εμφυλίου

30 Ιουλίου 2014 10:41

Μία χώρα σε πλήρη κατάρρευση, μία νέα «Σομαλία» είναι η Λιβύη που τους τελευταίους μήνες έχει παραδοθεί στις φλόγες ενός αιματηρού

εμφυλίου πολέμου ανάμεσα σε πολέμαρχους, οι οποίοι αλληλοεξοντώνονται με «έπαθλο» ένα κομμάτι του πετρελαϊκού πλούτου, ενώ η κεντρική εξουσία έχει περιοριστεί στον ρόλο του θεατή.

Ταυτόχρονα οι ξένες κυβερνήσεις εκκενώνουν η μία μετά την άλλη τις πρεσβείες τους, ενώ χιλιάδες Λίβυοι περνούν καθημερινά τα σύνορα με την Τυνησία για να γλιτώσουν από τις μάχες. Μόνο τη Δευτέρα περίπου 6.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα, ανεβάζοντας τον αριθμό των Λίβυων που ζουν στην Τυνησία στο 1,5 εκατομμύριο από το 2011, οπότε και ανατράπηκε το καθεστώς Καντάφι.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 400 έχουν τραυματιστεί από τις 13 Ιουλίου στις μάχες που ξέσπασαν σε Βεγγάζη και Τρίπολη.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Λιβύης εγκατέλειψε τη βάση της στη Βεγγάζη αδυνατώντας να την υπερασπιστεί, όπως ανακοίνωσε ο Φαντέλ Αλ Χάσι, αξιωματούχος των ειδικών δυνάμεων, λέγοντας πως δεν είχαν άλλη επιλογή έπειτα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που δέχτηκαν από τη συμμαχία τζιχαντιστών και παραστρατιωτικών.

Επίσης, από τις μάχες μεταξύ των ενόπλων ομάδων της Μισράτα και της πολιτοφυλακής της Ζιντάν για την κατάληψη του αεροδρομίου της Τρίπολης, έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές 21 αεροπλάνα, ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει.

Η χειρότερη, όμως, καταστροφή στην πρωτεύουσα είναι η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από την Κυριακή σε δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων που βρίσκονται στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης και περιέχουν συνολικά πάνω από 90 εκατ. λίτρα καυσίμου, ενώ στην εγκατάσταση αυτή υπάρχει επίσης μία δεξαμενή αποθήκευσης αερίου για οικιακή χρήση. Οι δεξαμενές επλήγησαν από ρουκέτες και η κυβέρνηση έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για να τις σβήσει. Η Ιταλία, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις, ανακοίνωσε ότι θα στείλει επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο στη χώρα είναι στη Βεγγάζη, όπου οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα σε δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και σε ισλαμιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Ανσαρ Ασαρία, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ο στρατηγός Χάφταρ, ο οποίος είχε αποστατήσει από τις δυνάμεις του Καντάφι, έχει εξαπολύσει από τον Μάιο μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον των «τρομοκρατικών» ομάδων στη Βεγγάζη, διαθέτοντας την υποστήριξη πολλών μονάδων του τακτικού στρατού.

Τέλος, Ολλανδία, Φιλιππίνες και Αυστρία έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους, ενώ ήδη οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Καναδά και της Πορτογαλίας, καθώς και τα γραφεία του ΟΗΕ έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους στη χώρα. Την ίδια ώρα η Γαλλία προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της που βρίσκονται στη Λιβύη.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr