Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναχαίτιση ρωσικού κατασκοπευτικού

24 Οκτωβρίου 2014 11:50

Αναχαίτιση ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πραγματοποίησαν σουηδικά μαχητικά την Τρίτη, στον εναέριο χώρο της Εσθονίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό κατασκοπευτικό τύπου Ιλιούσιν-20, ικανό να υποκλέπτει κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, παραβίασε για μικρό χρονικό διάστημα το εσθονικό FIR. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του ΝΑΤΟ, που διέταξε την απογείωση σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών από βάσεις της χώρας, παρότι η Σουηδία δεν είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Πορτογαλία, σε επικουρικό ρόλο.

Εγγραφη διαμαρτυρία

Το ρωσικό Ιλιούσιν απογειώθηκε από αεροδρόμιο του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, ακολουθώντας δυτική πορεία. Μαχητικά αεροσκάφη της αεροπορίας της Δανίας, καθώς και πορτογαλικά F-16 από ΝΑΤΟϊκή βάση της Λιθουανίας, αναχαίτισαν πρώτα το ρωσικό κατασκοπευτικό, όταν αυτό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας. Στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο Ρώσος χειριστής ακολούθησε βόρεια πορεία, για να συναντήσει εκεί τα σουηδικά μαχητικά, που «συνόδευσαν» το Ιλιούσιν πίσω στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Τον Ρώσο πρεσβευτή στην Εσθονία κάλεσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, για να του επιδώσει έγγραφη διαμαρτυρία για το περιστατικό. Η παραβίαση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία σημειώνεται σε στιγμή όξυνσης των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Μόσχας, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες, το σουηδικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί εκτεταμένες επιχειρήσεις στη θαλάσσια ζώνη του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης, σε μια προσπάθεια εντοπισμού μυστηριώδους υποβρυχίου, που εθεάθη στην περιοχή και εικάζεται ότι ανήκει στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, οι αναχαιτίσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στους αιθέρες πάνω από τη Βαλτική και τη Σκανδιναβία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο. Στο μεταξύ, για την πρόθεση της Μόσχας να διαταράξει τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία, προειδοποίησε χθες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, διατάζοντας την κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας, για την πρόληψη αυτού του ενδεχομένου.

«Είναι προφανές ότι η ρωσική πλευρά θα αποπειραθεί να προβεί σε αποσταθεροποίηση, μέσω κάποιας πρόκλησης. Δεν το πέτυχαν στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο, αλλά τα σχέδιά τους παραμένουν ενεργά», είπε ο κ. Γιατσένιουκ.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της ρωσόφωνης αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, απείλησε χθες με νέα επέλαση των δυνάμεών του. «Οι πόλεις Κραματόρσκ, Μαριούπολη και Σλαβιάνσκ θα γίνουν δικές μας. Δεν αποκλείω το ξέσπασμα σκληρών μαχών», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Ζαχαρτσένκο. Οι τρεις πόλεις περιήλθαν στον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων το καλοκαίρι, ύστερα από υποχώρηση των ρωσόφωνων ως αποτέλεσμα σκληρής μάχης.

Μάχες στο Ντονέτσκ

Οι μάχες στην Ουκρανία εστιάζονται γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου παρά τη συμφωνηθείσα εκεχειρία, πυρά όλμων και πυροβολικού ακούγονταν χθες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας στο Κίεβο δήλωσε χθες ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Το κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται, στο μεταξύ, να αναδειχθεί στην πρώτη θέση στις εκλογές της Κυριακής, αν και άγνωστο παραμένει εάν το ποσοστό του θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr