×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνετρίβη Airbus της Germanwings με 150 επιβαίνοντες στις γαλλικές Αλπεις

24 Μαρτίου 2015 15:57

Αεροσκάφος Airbus 320 της Germanwings στο οποίο επέβαιναν 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα συνετρίβη στις γαλλικές Αλπεις, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας. Οι εκτιμήσεις θέλουν να μην υπάρχουν επιζώντες. Τα πρώτα πτώματα έχουν αρχίσει να μεταφέρονται σε παρακείμενο γυμναστήριο σχολείου.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης στην βορειοανατολική Ισπανία και είχε προορισμό το αντίστοιχο του Ντίσελντορφ στην δυτική Γερμανία.

 

Τουλάχιστον 45 από τους επιβαίνοντες ήταν Ισπανοί, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων είναι γερμανικής υπηκοότητας, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της ισπανικής τηλεόρασης κάνουν λόγο για 20 Γερμανούς μαθητές. Μεταξύ των επιβαινόντων υπάρχουν και αρκετοί Τούρκοι, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίας, η κυρία Μέρκελ είναι συντετριμμένη και ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της.
Οι πρώτες εικόνες από τον τόπο της συντριβής από ελικόπτερο.

Οι πρώτες εικόνες από τον τόπο της συντριβής από ελικόπτερο.

Το σημείο της συντριβής εντοπίζεται σε περιοχή περίπου 100 χλμ. βόρεια της Νίκαιας, το Μεολάνς-Ρεβέλ κοντά στην Μπαρσελονέτ. Το συγκεκριμένο σημείο, στους πρόποδες των γαλλικών Αλπεων, είναι δυσπρόσιτο και αεροκατοικημένο και μάλιστα δεν είναι προσβάσιμο όδικώς. Τα πρώτα ελικόπτερα που έχουν σπεύσει στην περιοχή, μεταφέρουν τα πτώματα στο γυμναστήριο παρακείμενου σχολείου, σύμφωνα με το CNN.

Στο σημείο επικρατούσαν μέτριας πυκνότητας νεφώσεις και αντίστοιχα μέτριας ισχύος ανατολικοί-νοτιοανατολικοί άνεμοι, σύμφωνα με το weather.com.

Σύμφωνα με το airfleets.net το συγκεκριμένο αεροσκάφος τύπου A320 της Airbus ήταν ηλικίας 24 ετών και ανήκε στο στόλο της Lufthansa και της χαμηλού κόστους θυγατρικής της Germanwings από το 1991.
Τα πρώτα tweet της εταιρείας για το συμβάν
Τα πρώτα tweet της εταιρείας για το συμβάν

Ολάντ: Μεγάλος αριθμός Γερμανών στους επιβάτες - κανείς επιζών
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντα εκτίμησε ότι κανένας δεν επέζησε της συντριβής. Μεταξύ των επιβατών, κατά τον κ.Ολάντ, εκτιμάται ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός Γερμανών πολιτών.

«Υπήρχαν 148 άνθρωποι πάνω στο αεροπλάνο ... οι συνθήκες του δυστυχήματος, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, να οδηγούν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν επιζώντες», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η συντριβή έγινε «σε περιοχή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να την προσεγγίσουν» τα σωστικά συνεργεία.

Βαλς: Από 142 ως 150 νεκροί
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε δήλωσή του είπε ότι φοβάται πως «από 142 ως 150» επιβάτες και πλήρωμα έχουν σκοτωθεί, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι προς το παρόν γνωστές οι αιτίες του δυστυχήματος.

«Φυσικά δεν γνωρίζουμε τις αιτίες για τη συντριβή ... προφανώς φοβόμαστε ότι οι 142 ως 150 επιβάτες και πλήρωμα σκοτώθηκαν σήμερα, δεδομένων των συνθηκών».

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ενεργοποιηθεί η υπουργική ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το συντονισμό των δράσεων στον απόηχο της συντριβής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ πηγαίνει ήδη στην περιοχή, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας απόφασης.

Επίσης, από την γερμανική κυβέρνηση υπάρχει αντίστοιχη κινητοποίηση και στο σημείο μεταβαίνει ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, μαζί με ομάδα ειδικών στην ασφάλεια πτήσεων.

Είχε απογειωθεί στις 10.55 ώρα Ελλάδας
Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου της Βαρκελώνης έδωσε τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία για την μοιραία πτήση.

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Aena, το Airbus της Germanwings απογειώθηκε από την Βαρκελώνη στις 8.55 GMT, δηλαδή στις 9.55 τοπική ώρα ή στις 10.55 ώρα Ελλάδας.

Οι πιλότοι του αεροσκάφος εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 9.47 GMT, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου αρνήθηκε να προχωρήσει σε παροχή περισσότερων λεπτομερειών, ή στοιχείων για τα ονόματα των επιβαινόντων.

Αργότερα από επίσημες κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη έγινε γνωστό ότι μεταξύ των επιβατών υπάρχουν 45 Ισπανοί υπήκοοι.

Αυτόπτης μάρτυρας: Άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και μετά τίποτα
Ο ιδιοκτήτης ενός κοντινού κάμπινγκ δήλωσε ότι άκουσε το αεροπλάνο να πέφτει. «Υπήρξε ένας δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια, ξαφνικά, τίποτα. Στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για μαχητικά αεροσκάφη που κάνουν συχνά ασκήσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Πιερ Πολίτζι στην Al Jazeera.

«Το αεροπλάνο συνετρίβη μόλις δύο χιλιόμετρα από εδώ, ψηλά σε ένα βουνό» πρόσθεσε ο Πολίτζι, ιδιοκτήτης του Camping Rioclar.

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr