Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φονικές επιθέσεις Κούρδων και ακροαριστερών στην Τουρκία

11 Αυγούστου 2015 19:01

Την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη ανέλαβε χθες η ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C, σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, όπου χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «εχθρό των λαών της Μέσης Ανατολής».

Αν και στην επίθεση αυτή τραυματίσθηκε μόνο η μία εκ των δύο δραστών, επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε άλλες επιθέσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην Πόλη.

 

Χθες το πρωί, δύο γυναίκες άνοιξαν πυρ εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης στην εύπορη συνοικία Σαριγέρ, στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η Αγκυρα εξαπέλυσε επιχειρήσεις με στόχο υποστηρικτές του «Ισλαμικού Κράτους», του κουρδικού ΡΚΚ, αλλά και μελών ακροαριστερών οργανώσεων.

Ο αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και κάτοικος της συνοικίας, Αχμέτ Ακτσάι, περιέγραψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πώς η μία από τις δύο γυναίκες πυροβόλησε τέσσερις ή πέντε φορές, προς την κατεύθυνση της αστυνομικής φρουράς και υπαλλήλων του προξενείου που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από το κτίριο.

«Οι αστυνομικοί φώναζαν: "Πέτα την τσάντα σου, πέτα την τσάντα σου ή θα σε πυροβολήσουμε", και η γυναίκα τούς απάντησε: "Ρίξτε μου"», ανέφερε ο Ακτσάι.

Συμμετοχή στην DHKP-C

Η μία από τις δύο γυναίκες που έκαναν την επίθεση συνελήφθη λίγο αργότερα, ελαφρά τραυματισμένη, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, η γυναίκα είναι 51 ετών και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης ως ύποπτη για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C. Η οργάνωση, η οποία διακρίνεται για τον μαχητικό της αντιαμερικανισμό, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες διερευνούν το συμβάν. Το προξενείο μας παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας», επισήμανε χθες Αμερικανός προξενικός υπάλληλος.

Σε άλλη συνοικία της Πόλης, στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου αυτήν τη φορά, άγνωστος άνδρας οδήγησε όχημα γεμάτο εκρηκτικά πάνω σε φυλάκιο αστυνομικού τμήματος, ενώ άλλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών.

Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου και από την ανταλλαγή πυρών ένας αστυνομικός, ενώ τρεις συνάδελφοί του και επτά πολίτες τραυματίσθηκαν. Δύο ακόμη ένοπλοι, οι οποίοι συνόδευαν τον καμικάζι στην επίθεση, βρήκαν τον θάνατο από τα πυρά της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της συνοικίας Σουλτανμπεϊλί, στην ασιατική όχθη, ανέφεραν ότι άκουγαν πυκνά πυρά, κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων για τον εντοπισμό υπόπτων μελών του DHKP-C.

Στη Νοτιοανατολική Τουρκία χθες, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από νάρκη έξω από τη Σιλόπη της επαρχίας Σιρνάκ.

Τέλος, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, όταν Κούρδοι μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου σε άλλη επίθεση στην επαρχία Σιρνάκ, τη στιγμή που το ελικόπτερο απογειωνόταν. Αλλοι επτά στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην επίθεση αυτή.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία άνοιξε τις βάσεις της στην αμερικανική συμμαχία κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ύστερα από χρόνια δισταγμών. Η τουρκική αεροπορία διεξήγαγε, μάλιστα, δικές της επιχειρήσεις αεροπορικών βομβαρδισμών, μετά την επίθεση καμικάζι-βομβιστή του ISIS στην τουρκική πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων.

Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στράφηκαν, όμως, και εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ, καθώς και εναντίον αριστερών οργανώσεων, όπως το DHKP-C.

www.kathimerini.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr