Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρουτόμυγες αφέθηκαν ελεύθερες για να αντιμετωπισθεί επιδημία

04 Απριλίου 2018 15:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φρουτόμυγες αφέθηκαν ελεύθερες για να αντιμετωπισθεί επιδημία

test2

test2

Δύο εκατομμύρια στείρες αρσενικές φρουτόμυγες αφέθηκαν ελεύθερες προκειμένου να αποδεκατίσουν τις θηλυκές άγριες μύγες, οι οποίες πλήττουν την βιομηχανία κηπευτικών τις Αυστραλίας


Δύο εκατομμύρια στείρες αρσενικές φρουτόμυγες αφέθηκαν ελεύθερες στη νότια Αυστραλία με στόχο να αποδεκατίσουν τις θηλυκές άγριες μύγες καθώς οι περιοχές αυτές πλήττονται από μία άνευ προηγουμένου επιδημία φρουτόμυγων. Η επιδημία που εντοπίσθηκε τον Ιανουάριο ανάγκασε πολλά προάστια να λάβουν μέτρα βιοασφάλειας, εμποδίζοντας την οποιαδήποτε μεταφορά φρούτων από και προς την συγκεκριμένη περιοχή.

 

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, οι αρχές εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα για την εκτροφή αρσενικών φρουτόμυγων. Με τη βοήθεια συμπληρωμάτων οι αρσενικές μύγες, πριν στειρωθούν με ακτίνες Χ, απέκτησαν την ιδιότητα τα «τραγουδούν» καλύτερα και να μυρίζουν καλύτερα προκειμένου να προσελκύσουν τις άγριες θηλυκές μύγες. Στόχος είναι οι άγριες θηλυκές μύγες να επιλέξουν τα στειρωμένα αρσενικά ως συντρόφους, αποτρέποντας έτσι την αναπαραγωγή, με τελικό αποτέλεσμα να εξαφανιστεί αυτό το είδος. Ενώ ο αριθμός των 2 εκατ. στειρωμένων φρουτόμυγων φαντάζει μεγάλος κατά τους ειδικούς αποτελεί ένα «πολύ, πολύ μικρό βήμα», καθώς στα τελευταία στάδια του σχεδίου τουλάχιστον 50 εκατ. μύγες αναμένεται να αφήνονται ελεύθερες κάθε εβδομάδα.

Οι ζημιές που προκαλούνται κάθε χρόνο στην βιομηχανία κηπευτικών τις Αυστραλίας από τις φρουτόμυγες, εκτιμάται οτι φθάνουν τα 300 εκατ. δολάρια Αυστραλίας ( 230 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

www.protothema.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet