Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές άνω των 70 δισ. δολαρίων για την κρουαζιέρα

17 Μαρτίου 2020 02:09

«Η εν λόγω πανδημία που μας βρήκε φαίνεται να αλλάζει τελείως το σκηνικό και να ανατρέπει τις προβλέψεις για το 2020» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας


Η κρουαζιέρα είναι ο κλάδος που δέχεται αυτή την χρονική περίοδο το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρο Κόντε οι ζημιές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις στις εταιρείες κρουαζιέρας είναι τεράστιες υπολογίζοντας πλέον των 70 δισ. δολάρια.

Επίσης η ναυπηγική βιομηχανία της Ευρώπης θα πληγεί ιδιαίτερα μια που τα πλοία αυτά κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για καθυστέρηση παράδοσης πλοίων και ίσως ακυρώσεις παραγγελιών και βέβαια ούτε συζήτηση για νέες παραγγελίες» επισημαίνει και προσθέτει:

«Συνυπολογίζοντας όλα τα γεγονότα και τις εξελίξεις το “restart” της κρουαζιέρας, αλλά και η ορθολογιστική επαναφορά του τομέα έστω στα πριν παρούσας κρίσης ποσοστά θέλει χρόνο και χρήμα αρκετό για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, εξαρτώμενοι πάντα χρονικά με την καταπολέμηση του εν λόγω ιού.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα για την καταπολέμηση και να ελπίσουμε ότι οι απώλειες σε συνανθρώπους μας θα είναι στο minimum».

Όπως επισημαίνει ο Θ.Κόντες «την περίοδο που η κρουαζιέρα είχε ανακάμψει παγκοσμίως με νέους προορισμούς και εξαιρετικές προοπτικές η εν λόγω πανδημία που μας βρήκε φαίνεται να αλλάζει τελείως το σκηνικό και να ανατρέπει τις προβλέψεις για το 2020 μια που συμβαίνει στην αρχή της σεζόν.

Προσπαθήσαμε να βρούμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία αλλά είναι αποκαρδιωτικά.

Μέχρι στιγμής έχουν δέσει περίπου 112 κρουαζιερόπλοια ανά τον κόσμο, κυρίως μεγάλου μεγέθους, αντιπροσωπεύοντας μια μείωση της χωρητικότητας 45 – 50 %» και συνεχίζει:

«Ο αριθμός των πλοίων αυτών τείνει να αυξηθεί σύντομα και ίσως ξεπεράσει τα 200 πλοία αντιπροσωπεύοντας περίπου το 65 % της ολικής χωρητικότητας.

Στην αρχή της εν λόγω επιδημίας στην Κίνα οι εταιρείες κρουαζιέρας έκαναν προγραμματισμό να αλλάξουν προορισμούς από Ασία προς Μεσόγειο – Αμερική – Βόρεια Ευρώπη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλους προορισμούς.

Παρόλα αυτά μετά την πανδημία που εξελίχθηκε το COVID – 19 τα πράγματα άλλαξαν και οι εταιρείες αναγκάστηκαν να αποσύρουν μεγάλο tonnage πλοίων για διάστημα διάφορο από κάθε εταιρεία και προορισμό από 30 – 60 ημέρες, ελπίζοντας ότι μέχρι τον Μάιο θα γνωρίζουν το μέλλον της season».

Για τα λιμάνια που έκλεισαν τονίζει:

«Η ραγδαία εξάπλωση του ιού ανάγκασε την πλειονότητα των Κρατών προορισμού κρουαζιέρας να κλείσουν τα λιμάνια για τα κρουαζιερόπλοια μέχρι νεωτέρας. Αυτό συμβαίνει σε Ισραήλ, Μονακό, Κάννες – Νίκαια, Μασσαλία, Τουλόν και γενικότερα σε όλη τη νότιο Γαλλία. Επίσης Γένοβα, Σάβονα, Βενετία, Τσιβιταβέκια δηλαδή συμπεριλαμβανομένων όλων των λιμένων Βόρειας και Κεντρικής Ιταλίας.

Επίσης όλα τα λιμάνια της Κορσικής.

Επίσης όλα τα λιμάνια Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Τέλος η Ισλανδία ακολούθησε την ίδια τακτική όπως και η Νορβηγία, Fjords, Δανία και όλης της Σκανδιναβίας» και καταλήγει:

«Η χώρα μας μόλις ανακοίνωσε την εφαρμογή του αποκλεισμού των κρουαζιεροπλοίων σε όλη την Επικράτεια και εν αναμονή να ακολουθήσει και η Γερμανία.

Μετά τα εν λόγω συμβάντα όλοι καταλαβαίνουμε ότι το «restart» της κρουαζιέρας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση».

newmoney.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr