Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαύρες προβλέψεις ΠΟΕ: Η οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού, χειρότερη από εκείνη του 2008

26 Μαρτίου 2020 01:15

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008.

«Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».
Αρνητικές οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την εργασία

Ως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορούν να χαθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν η δυσοίωνη πρόβλεψη έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μια εβδομάδα.

Άλλωστε και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ  Άνχελ Γκούρια υποστήριξε τη Δευτέρα ότι το σοκ που θα υποστεί η οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση. Μιλώντας στο BBC τόνισε ότι  αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα.

O ΟΟΣΑ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ταχύτητα στη διαδικασία ελέγχων και θεραπείας του κορωνοϊού. Συνεχίζοντας ο Γκουρία, τόνισε ότι η πρόσφατη προειδοποίηση ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 1,5% τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν ήδη υπερβολικά αισιόδοξη.

Σε ύφεση και 20 πιο εύρωστες οικονομίες του πλανήτη
Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι οι οικονομίες των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) στο σύνολό τους θα βρεθούν σε ύφεση φέτος, λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr