Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΠΟΥ εξετάζει έκθεση επιστημόνων από 32 χώρες -και την Ελλάδα- για την αερογενή μετάδοση του SARS-CoV-2

07 Ιουλίου 2020 18:12

Το ενδεχόμενο να μεταδίδεται αερογενώς ο νέος κορωνοϊός με μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τη σχετική επιστολή - έκκληση εκατοντάδων επιστημόνων, αναμέσά τους και Ελλήνων.

 

Στην επιστολή τους οι 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός είναι αερομεταφερόμενος και μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους.

Μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την επιστολή, που δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases, περιλαμβάνονται και τέσσερις συμπατριώτες μας: ο Γεώργιος Κάλλος, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας του ΕΚΠΑ, ο Σπύρος Πανδής, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεργαζόμενος καθηγητής του Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και research professor στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Carnegie Mellon University στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Φίλιππος Δημοκρίτου, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Αερολυμάτων στην Σχολή Δημοσίας Υγείας  T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο Αθανάσιος Νενές, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης.

 Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο φονικός κορωνοϊός που σαρώνει την υφήλιο, μεταδίδεται κυρίως μέσω σχετικά μεγάλων σταγονιδίων που εκλύονται από τη μύτη και το στόμα ενός φορέα όταν βήχει, μιλά, ή φταρνίζεται και τα οποία πέφτουν γρήγορα σε επιφάνειες ή στο έδαφος. Αλλά όπως επισημαίνουν οι 239 ειδικοί, ο κορωνοϊός είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη αιωρούμενα επί αρκετή ώρα στον αέρα, με αποτέλεσμα να μολύνονται άνθρωποι αν τα εισπνεύσουν.

Θα αλλάξει τις οδηγίες του ο ΠΟΥ για τον κορωνοϊό;
«Είμαστε ενήμεροι για το άρθρο και εξετάζουμε το περιεχόμενό του με τους τεχνικούς ειδικούς μας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Παραμένει ασαφές πόσο συχνά μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός αερογενώς μέσω των σωματιδίων. Αν αλλάξει ο ΠΟΥ τις εκτιμήσεις του για τον κίνδυνο μετάδοσης, μπορεί να αλλάξουν και οι ισχύουσες συστάσεις του για τήρηση αποστάσεων ενός μέτρου μεταξύ των ατόμων, αναφέρει το Reuters. Ενώ κυβερνήσεις που επαφίενται στις οδηγίες του ΠΟΥ ίσως προσαρμόσουν τα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού υποχρεώνοντας ενδεχομένως τους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, ακόμη κι αν τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, και επιβάλλοντας την τοποθέτηση νέων φίλτρων στα κλιματιστικά σε σχολεία, νηπιαγωγεία, κατοικίες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους New York Τimes.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΠΟΥ προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας με ημερομηνία 29 Ιουνίου ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και σε επιφάνειες. Ωστόσο, η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν πραγματοποιείται διασωλήνωση και σε διαδικασίες παραγωγής αερολυμάτων, λέει ο ΠΟΥ. Και συμβουλεύει τους γιατρούς, που εκτελούν τέτοιες διαδικασίες, να φορούν αναπνευστικές μάσκες βαρέος τύπου N95 και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό σε ένα επαρκώς αεριζόμενο χώρο.
Ο Δρ. Ουίλιαμ Χάνιτζ, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τ.H. Chan του Χάρβαρντ, σημειώνει ότι η υπό εξέταση έκθεση στον ΠΟΥ «παραθέτει πολλά λογικά επιχειρήματα αναφορικά με τα στοιχεία με τα στοιχεία ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης μπορεί να συμβεί και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη». Υπογραμμίζει, όμως, ότι έχει σημασία και πόσο συχνά συμβαίνει η αερογενής μετάδοση – κάτι που παραμένει άγνωστο-. «Εάν η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά σπάνια, τότε η εξάλειψή της δεν θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», αναφέρει.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr