Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα γκρέμισε το Χόλιγουντ από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης

20 Οκτωβρίου 2020 00:44
Καθώς η αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου τελεί υπό «lockdown» λόγω κορονοϊού,  οι αίθουσες της Κίνας καταγράφουν στα υψηλά κέρδη που φέρνουν την χώρα στην κορυφαία θέση του κόσμου!

Οι πωλήσεις εισιτηρίων των κινηματογράφων στην Κίνα αυξήθηκαν το 2020 στα 1,988 δισεκατομμύρια δολάριαξεπερνώντας το σύνολο των 1,937 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με στοιχεία της «Artisan Gateway». Η διαφορά αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά έως το τέλος του έτους. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει εδώ και πολύ καιρό ότι κάποια μέρα η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου θα κατέχει την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη. Τα τελευταία στοιχεία σηματοδοτούν μια ιστορική αλλαγή. Η Βόρεια Αμερική υπήρξε το κέντρο βάρους του παγκόσμιου box office από την γέννηση των κινηματογραφικών επιχειρήσεων. Χρειάστηκε μια πανδημία στον 21ο αιώνα για να έρθει η αλλαγή.

Χάρη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της COVID-19 από την Κίνα, δεκάδες χιλιάδες κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας λειτουργούν σε ποσοστό 75% όσον αφορά τη συνηθισμένη χωρητικότητα. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εορτασμών για την Εθνική Ημέρα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 1-8 Οκτωβρίου, οι κινηματογράφοι της Κίνας πούλησαν εισιτήρια αξίας 586 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ταινία κινεζικής παραγωγής «My People - My Homeland» έκοψε εισιτήρια αξίας 19,1 εκατομμυρίων δολαρίων, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη κατά πολλά εκατομμύρια. Η Κίνα έχει επίσης κάνει τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στον κόσμο το 2020, με την επική ταινία «The Eight Hundred» που αναφέρεται στον του Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, με 460 εκατομμύρια δολάρια. (Η πιο κερδοφόρα ταινία του Χόλιγουντ, παγκοσμίως φέτος είναι το «Bad Boys for Life» της Sony με 426,5 εκατομμύρια δολάρια.)

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση του box office της Βόρειας Αμερικής δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Καθώς οι αίθουσες σε πολλές μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να είναι κλειστές λόγω των υψηλών ποσοστών μόλυνσης από κορονοϊό, πολλοί πλέον προβληματίζονται και αναρωτιούνται αν η ζημιά που προκλήθηκε στο χώρο του κινηματογράφου μπορεί να είναι προσωρινή ή θα παγιωθεί.

Τα μεγάλα στούντιο έχουν αναβάλει όλες τις μεγάλες πρεμιέρες («Black Widow» της Marvel και «James Bond No Time to Die») μέχρι και τις αρχές του 2021. Οι κινηματογράφοι AMC Theaters, η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών της Βόρειας Αμερικής, προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το αποθεματικό τους σε χρήμα εξαντλείται δραματικά.

Κάποιοι ανησυχούν επίσης ότι η κλιμάκωση της πολιτικής κόντρα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, θα μπορούσε να υπονομεύσει την παρουσία του «Χόλιγουντ» στην Κίνα, όπου η αγορά είναι εύρωστη και αποδίδει δισεκατομμύρια δολάρια. Θα δούμε..

ethnos.gr