Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Καμπανάκι από τον «Σωτήρη Τσιόδρα» της Βρετανίας - Ο ιός δεν θα φύγει

02 Απριλίου 2021 22:48
Η Covid-19 θα πρέπει τελικά να αντιμετωπιστεί με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που ακολουθείται για σοβαρούς εποχικούς ιούς όπως η γρίπη, δήλωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας

Ηιδέα ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πιθανό να σταματήσουν να εισέρχονται στη χώρα δεν είναι «ρεαλιστική» και η Covid-19 θα πρέπει τελικά να αντιμετωπιστεί με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που ακολουθείται για σοβαρούς εποχικούς ιούς όπως η γρίπη, δήλωσε ο καθηγητής Κρις Γουίτι, αρχίατρος της Αγγλίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος καθοδηγεί την επιστημονική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

«Ο covid δεν πρόκειται να φύγει. Είναι μια ασθένεια που κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης καριέρας μας θα είναι εδώ», υπογράμμισε. Ο Γουίτι τόνισε ότι η πλειονότητα των εμπειρογνωμόνων πιστεύει ότι ο κορονοϊός θα πρέπει τελικά να αντιμετωπιστεί με παρόμοιο τρόπο όπως η γρίπη. «Σε μια κακή χρονιά, η γρίπη μπορεί να σκοτώσει 20.000 έως 25.000 ανθρώπους. «O κορονοϊός δεν είναι γρίπη, είναι μια εντελώς διαφορετική ασθένεια, αλλά το σημείο που θέλω να επισημάνω είναι ότι έχουμε μια εποχιακή, πολύ επικίνδυνη ασθένεια που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και η κοινωνία επέλεξε έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης γύρω από αυτή», είπε.

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο της Royal Society of Medicine, ο… «Σωτήρης Τσιόδρας» της Βρετανίας είπε ότι η χαλάρωση των περιορισμών είναι πιθανό να οδηγήσει τον δείκτη R να αυξηθεί πάνω από το 1 και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης των μεταλλάξεων. «Όσο περισσότερα κρούσματα είναι εισαγόμενα, τόσο ο πιο γρήγορα θα συμβεί«. Ως αποτέλεσμα, είπε ο Γουίτι, οι συνοριακές πολιτικές επικεντρώνονται σε χώρες με περισσότερα κρούσματα ή περισσότερα περιστατικά μεταλλάξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καθαρός εξαγωγέας της παραλλαγής [Kent] B117, οπότε οι άλλες χώρες ενισχύουν όπως είναι λογικό τα μέτρα στα σύνορα για να το επιβραδύνουν. Είμαστε καθαροί εισαγωγείς άλλων μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία, από πλευράς εμβολίου. Αυτό είναι πράγματι ένας παράγοντας που επηρεάζει την πολιτική που θα ακολουθήσουμε, όταν αυτή είναι ορθολογική, με την εξαίρεση ότι η πολιτική των συνόρων δεν είναι πάντα πλήρως ορθολογική », ανέφερε μεταξύ άλλων. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε μια ισορροπία ώστε να διατηρείται ο ιός σε χαμηλό επίπεδο, να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους, αλλά με έναν τρόπο που να είναι ανεκτός από τον πληθυσμό και να σηκώσουμε το “βάρος” αυτό με ιατρικά αντιμέτρα», σημείωσε ο Κρις Γουίτι.

ethnos.gr