Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νορβηγία: Ο Δανός τρομοκράτης που σκότωσε πέντε με τόξο είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τους γονείς του - Είχε ασπαστεί το Ισλάμ

14 Οκτωβρίου 2021 16:59

Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζει η Εισαγγελία τη δολοφονία πέντε ανθρώπων από τον τοξοβόλο - Ο 37χρονος Έσπεν Άντερσεν Μπράτεν ήταν γνωστός στις Αρχές κι έχει ασπαστεί το Ισλάμ - Αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα

Τουλάχιστον μία ώρα χρειάστηκαν οι Αρχές της Νορβηγίας για να συλλάβουν τον 37χρονο Δανό τοξοβόλο που έσπειρε χθες τον θάνατο κοντά στο Όσλο της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, οι δολοφονίες των πέντε ανθρώπων αντιμετωπίζονται ως τρομοκρατική πράξη. O 37χρονος άνδρας σκότωσε με τα βέλη του τέσσερις γυναίκες κι έναν άνδρα, ηλικίας 50 με 70 ετών, ενώ τραυμάτισε άλλους δύο. Το όνομά του είναι Έσπεν Άντερσεν Μπράτεν και δόθηκε στη δημοσιότητα, μαζί με τη φωτογραφία του.

Ο Δανός τοξοβόλος έχει προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Νορβηγίας, οι αρχές ήταν ενήμερες ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

 Χθες, στις 18.12μ.μ, ένας άνδρας με βέλη στην φαρέτρα του άρχισε να σκοτώνει ντόπιους σε σούπερ μάρκετ της πόλης Κόνγκσμπεργκ.
Οι αστυνομικοί έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος στις 18.18μ.μ.
Η σύλληψή του έγινε στις 6.47 μ.μ. αφού όμως είχε σκοτώσει πέντε άτομα.

«Οι αστυνομικοί δέχτηκαν βέλη από τον τοξοβόλο με αποτέλεσμα να καταφέρει να τους ξεφύγει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, Ole Bredrup Sæverud,για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της σύλληψής του επισημαίνοντας ότι ο άνδρας συνελήφθη 400 μέτρα από το σημείο όπου ξεκίνησε η επίθεση.

Εκτός από τη ριζοσπαστικοποίηση, ο άνδρας ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος στις αρχές και για άλλα εγκλήματα.

Το Μάρτιο του 2020, πήγε στο πατρικό του οπλισμένος με ένα περίστροφο Colt και απείλησε τους γονείς του ότι θα τους σκοτώσει.
Τελικά έφυγε από το σπίτι χωρίς το όπλο με την οικογένειά του να ζητά από τις αρχές να εκδώσουν σε βάρος του περιοριστικά μέτρα σε βάρος του.

Δεν είναι σαφές πώς απέκτησε το όπλο, αν και τα όπλα είναι παράνομα στη Νορβηγία, εκτός από αυτά που χρησιμοποιούνται για σκοποβολή.

Το 2012, καταδικάστηκε επίσης για ηστεία και κατοχή κάνναβης με δικαστικά έγγραφα που υποδεικνύουν ότι έχει παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν του από προηγούμενα χρόνια.
Ο Δανός δεν ήταν άνεργος από το 2000 και δεν είναι σαφές τι έκανε έκτοτε.

Ειχε έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, όπως ανέφερε σήμερα η Εισαγγελία της χώρας.

Η Εισαγγελέας , Ann Irén Svane Mathiassen, τόνισει ότι ο τοξοβόλος είχε απασχολήσει την αστυνομία για «διάφορα θέματα» και «είχε επαφή με τις υγειονομικές αρχές αρκετές φορές» , αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο άνδρας παραδέχτηκε ότι αυτός σκότωσε με τα βέλη του τους άτυχους Νορβηγούς.

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του τοξοβόλου υποστήριξε ότι ο πελάτης του έχει σχέση με τη Δανία από την πλευρά της μητέρας του . Εκεί γεννήθηκε , όπως είπε προσθέτοντας ότι στη Νορβηγία ζειγια «αρκετά χρόνια».

Ο φερόμενος ως δράστης ανακρίνεται από την αστυνομία και είναι συνεργάσιμος, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.
Εντός της ημέρας αναμένεται να προφυλακιστεί.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα