Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΠΟΥ πρέπει να ενισχυθεί με μεγαλύτερη χρηματοδότηση σύμφωνα με επιτροπή ειδικών

22 Νοεμβρίου 2021 16:07

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ικανότητα να διερευνά τις πανδημίες μέσω μιας νέας συνθήκης, ανέφερε σήμερα μια επιτροπή ενόψει μιας διάσκεψης των υπουργών Υγείας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι προσπάθειες να αναχαιτισθεί η πανδημία της COVID-19 ήταν άνισες και κατακερματισμένες, σημαδεύτηκαν από περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια στις χώρες χαμηλού εισοδήματος την ώρα που οι «υγιείς και οι πλούσιοι» στις πλούσιες χώρες κάνουν αναμνηστικές δόσεις, ανέφεραν οι υψηλού επιπέδου ειδικοί στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους.

 Οι δύο συμπρόεδροι της επιτροπής, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, επανέλαβαν την έκκληση για επείγουσες μεταρρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν νέα χρηματοδότηση με τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια ετησίως για την ετοιμότητα απέναντι σε πανδημίες, και τη διαπραγμάτευση μιας παγκόσμιας συνθήκης για τις πανδημίες.

Τον Μάιο, η επιτροπή αξιολόγησε τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τον Π.Ο.Υ. και τις χώρες μέλη και ανέφερε πως ένα νέο παγκόσμιο σύστημα απόκρισης θα πρέπει να δημιουργηθεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι κανένας ιός στο μέλλον δεν θα μπορέσει να προκαλέσει μια τόσο καταστροφική πανδημία.

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν είναι αρκετά γρήγορη για να τελειώσει την πανδημία»
«Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν είναι αρκετά γρήγορη ή συνεκτική προκειμένου να οδηγήσει αυτή την πανδημία σε ένα τέλος παντού σύντομα ή να αποτραπεί μια άλλη», ανέφερε στην έκθεσή της η επιτροπή.

Περισσότεροι από 257 εκατ. άνθρωποι φέρεται να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV2 και 5,4 εκατ. έχουν πεθάνει αφότου οι πρώτες μολύνσεις ταυτοποιήθηκαν στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

 Υπουργοί Υγείας από τις 194 χώρες μέλη του Π.Ο.Υ. ξεκινούν τριήμερη ειδική συνέλευση στις 29 Νοεμβρίου προκειμένου να εξετάσουν τη διεξαγωγή συνομιλιών για μια συνθήκη που θα έχει σκοπό την αποτροπή μελλοντικών επιδημιών. Θα είναι μόλις η δεύτερη παγκόσμια συνθήκη για τη δημόσια υγεία, έπειτα από μια συμφωνία για τον έλεγχο της χρήσης καπνού το 2003.

«Η ενίσχυση της εξουσίας και της ανεξαρτησίας του Π.Ο.Υ. και η ανάπτυξη νέων νομικών εργαλείων είναι καθοριστικής σημασίας για τη δέσμη των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η επιτροπή. «Ο Π.Ο.Υ. απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ικανότητα διερεύνησης και αναφοράς πιθανών πανδημιών πιο γρήγορα και ανεξάρτητα».

Μια συνθήκη θα πρέπει να έχει σκοπό να οικοδομήσει ετοιμότητα, να ενισχύσει τις υποχρεώσεις των χωρών να ενημερώνουν τον Π.Ο.Υ. για ξεσπάσματα και να επιτρέπει γρήγορες έρευνες, και να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα, ανέφερε.

«Προκειμένου ο Π.Ο.Υ. να ανταποκριθεί με την πλήρη δυναμικότητά του σε πανδημικές απειλές, οι περιορισμοί που του επιβάλλονται πρέπει να απομακρυνθούν, ιδιαίτερα μέσω κατάλληλης, ευέλικτης χρηματοδότησης», προσέθεσε.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα