Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΗΠΑ άναψαν πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία

06 Απριλίου 2022 22:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι ΗΠΑ άναψαν πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία

test2

react2 2025

 Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έστειλε στο κογκρέσο επιστολή στην οποία γράφει πως η πώληση F16 στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Η επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, υπογράφεται από τον Naz Durakoğlu, υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αν και αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, η επιστολή της 17ης Μαρτίου περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Αν και η επιστολή δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ή χρονοδιαγράμματα για την πώληση, τονίζει ότι οι η Άγκυρα «έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα» από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 .

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή η πώληση είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων καθώς και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η προτεινόμενη πώληση απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο», ανέφερε η επιστολή .

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν είχε εκφραστεί για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Συμφωνία Τουρκίας - Βρετανίας για την προμήθεια 20 Eurofighter - Στα 10,74 δισ. δολάρια η αξία του deal
  • Γερμανικό «ναι» για Eurofighter στην Τουρκία - Πιθανή συμφωνία εντός του 2025 αναφέρει ο Γερμανός ΥΠΕΞ (Βίντεο)
  • Σάλος στην Τουρκία: Τα ανοιχτά μικρόφωνα «έκαψαν» δημοσιογράφο έξω από τον Λευκό Οίκο (βίντεο)
  • Συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο: «Είναι φίλος μου, θα αγοράσει αυτά που θέλει, ίσως αρθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία» (Βίντεο)
  • EuroBasket 2025: Αυτή είναι η ώρα του μεγάλου ημιτελικού Ελλάδα – Τουρκία
  • Έκανε τη... βαλίτσα του πατίνι! (Βίντεο)