Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό έλεγχο η κατάσταση στο Ιράν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί, «έχουμε ουσιαστικά στοιχεία ξένης εμπλοκής»

12 Ιανουαρίου 2026 13:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΙΡΑΝ
Υπό έλεγχο η κατάσταση στο Ιράν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί, «έχουμε ουσιαστικά στοιχεία ξένης εμπλοκής»

test2

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Υπό έλεγχο χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αραγτσί, υποστηρίζοντας ότι έχουν συλληφθεί «πολλοί τρομοκρατικοί πυρήνες», την ώρα που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ανήσυχη.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι «υπό έλεγχο», τονίζοντας πως οι Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη «πολλών τρομοκρατικών επιχειρησιακών στελεχών». Ο Αραγτσί απευθύνθηκε σε ξένους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικά μεταδιδόμενης συνάντησης, επιχειρώντας να δώσει τη θέση της Τεχεράνης για τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα.

Όπως δήλωσε, «σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα ομολογίες», ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν «ουσιαστικά στοιχεία ξένης εμπλοκής» στα γεγονότα. Οι ιρανικές Αρχές αποδίδουν τις διαδηλώσεις και την κλιμάκωση της βίας σε εξωτερικούς παράγοντες, χωρίς ωστόσο να έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένες αποδείξεις που να μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του Ιράν τις τελευταίες δύο εβδομάδες με αφορμή τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, με τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται από την Πέμπτη σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με μαρτυρίες και αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε νεκρούς, τραυματίες και μαζικές συλλήψεις. Η οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σχεδόν 200 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις 28 Δεκεμβρίου, όταν και ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις. Άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 500.

Την ίδια στιγμή, η ιρανική κυβέρνηση έχει επιβάλει πλήρη διακοπή στις τηλεπικοινωνίες και την πρόσβαση στο διαδίκτυο (η υπηρεσία Netblocks μιλάει για πάνω από 84 ώρες) από τη στιγμή που οι διαδηλώσεις πήραν βίαιη τροπή. Το μπλακ άουτ στην επικοινωνία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ισχυρισμών του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και τη συνολική αποτύπωση της κατάστασης στο πεδίο.

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • «Σχέδια για χερσαία επιχείρηση στο Ιράν μελετούν οι ΗΠΑ» λένε αμερικανικά ΜΜΕ (βίντεο)
  • Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν φέρνει ακρίβεια
  • Αυτές είναι οι δυνάμεις που στέλνουν οι Αμερικανοί στον Κόλπο
  • Channel 12: Τα 14 σημεία της πρότασης Τραμπ για τερματισμό του πολέμου - Οι όροι για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τα Στενά του Ορμούζ (Βίντεο)
  • Σφοδρό χτύπημα του Ιράν με πύραυλο στο κέντρο του Ισραήλ (βίντεο)
  • IDF για Ιράν: Είμαστε στα μισά της εκστρατείας μας, το βεληνεκές των πυραύλων της Τεχεράνης φτάνει Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη