Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Tραμπ ενημερώθηκε για το Ιράν: Στο τραπέζι πλήγμα με πυραύλους – Δασμός 25% σε χώρες που «κάνουν δουλειές» με Τεχεράνη

13 Ιανουαρίου 2026 12:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΡΑΜΠ
O Tραμπ ενημερώθηκε για το Ιράν: Στο τραπέζι πλήγμα με πυραύλους – Δασμός 25% σε χώρες που «κάνουν δουλειές» με Τεχεράνη

test2

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ενημερωθεί για ένα ευρύ φάσμα μυστικών και στρατιωτικών εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο Ιράν, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο αμερικανικό δίκτυο CBS News.

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο πλήγματος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο πλαίσιο μιας πιθανής αμερικανικής επέμβασης, ωστόσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν επίσης επιλογές που περιλαμβάνουν κυβερνοεπιχειρήσεις και ψυχολογικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή δασμού 25% σε αγαθά που εισάγονται από χώρες με εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, σε μια κίνηση που εντείνει την οικονομική πίεση προς την Τεχεράνη εν μέσω κλιμακούμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι το μέτρο τίθεται σε ισχύ «άμεσα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς συνιστά «επιχειρηματική δραστηριότητα» με το Ιράν.

«Κάθε χώρα που κάνει δουλειές με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα πληρώνει δασμό 25% για κάθε και οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως «η απόφαση είναι τελική και αμετάκλητη».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Σύμφωνα με στοιχεία διεθνούς εμπορίου, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν, ενώ ακολουθούν το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Ινδία.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για το ποιες χώρες ή ποιοι τομείς θα πληγούν περισσότερο από το νέο καθεστώς δασμών.

Η ανακοίνωση των δασμών έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρέμβουν στρατιωτικά εάν το καθεστώς προχωρήσει σε μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λέβιτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι στρατιωτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών πληγμάτων, παραμένουν «στο τραπέζι». Είπε επίσης ότι Ιρανοί αξιωματούχοι προσέγγισαν τις ΗΠΑ «για διαπραγματεύσεις».

Διαδηλώσεις, νεκροί και μπλακ άουτ στο διαδίκτυο
Η οργή για την κατακόρυφη πτώση της αξίας του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ, πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στα τέλη Δεκεμβρίου. Έκτοτε, οι κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν σε ευρύτερη κρίση νομιμοποίησης για τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η οργάνωση Human Rights Activist News Agency (HRANA) αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 648 διαδηλωτών, ενώ πηγές δηλώνουν στο BBC ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος. Χιλιάδες ακόμη φέρονται να έχουν συλληφθεί.

Η εικόνα παραμένει θολή, καθώς από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έχει επιβληθεί σχεδόν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή και επιβεβαίωση πληροφοριών. Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC, δεν μπορούν να μεταδώσουν ρεπορτάζ από το εσωτερικό της χώρας.

Οικονομία υπό ασφυξία
Οι διεθνείς κυρώσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία, η οποία επιβαρύνεται περαιτέρω από χρόνια κακοδιαχείριση και διαφθορά. Το ριάλ έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 40%, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά όπως το μαγειρικό λάδι και το κρέας.

Στις 28 Δεκεμβρίου, καταστηματάρχες κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης διαμαρτυρόμενοι για νέα βουτιά της ισοτιμίας του ριάλ έναντι του δολαρίου στην ελεύθερη αγορά — μια εικόνα που συμπυκνώνει το βάθος της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

naftemporiki.gr

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Τραμπ: «Περίοδος χάριτος» 10 ημερών στο Ιράν για να έρθει σε συμφωνία – Στο τραπέζι η χερσαία εισβολή
  • Channel 12: Τα 14 σημεία της πρότασης Τραμπ για τερματισμό του πολέμου - Οι όροι για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τα Στενά του Ορμούζ (Βίντεο)
  • Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ (βίντεο)
  • Reuters: O πόλεμος με το Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ -Τι δεν υπολόγισαν στην Ουάσιγκτον
  • Ο Τραμπ απειλεί να «ανατινάξει» το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου του Ιράν μετά τις επιθέσεις στο Κατάρ
  • Ο Τραμπ απειλεί με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ -Στόχος επίθεσης ξανά η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη