Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερευνα κατά ανώτατου στελέχους στην Κίνα

30 Ιουλίου 2014 10:44

Επίσημη έρευνα σε βάρος του πρώην επικεφαλής Εσωτερικής Ασφάλειας Ζου Γιονγκάνγκ εξήγγειλε ο πρόεδρος της Κίνας Χσι Γινπίνγκ, αποδεικνύοντας

έτσι τη βούλησή του να ξεριζώσει τη διαφθορά από τα επίλεκτα στρώματα της κινεζικής κοινωνίας. Ο Ζου, πρώην στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, είναι το ανώτερο στέλεχος που αντιμετωπίζει επίσημη έρευνα για ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας αποφάσισε να εξετάσει τις δραστηριότητες του Ζου σε σχέση με βαριές παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πρακτορείου Νέα Κίνα, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις έρευνες γύρω από τα πεπραγμένα του ίδιου και της οικογένειάς του. Περίεργοι Κινέζοι άρχισαν να επισκέπτονται το χωριό του Ζου, στην ανατολική Κίνα, κοιτώντας μέσα στα σπίτια των αδερφών του και απαθανατίζοντας τον οικογενειακό τάφο.

Μέχρι χθες η σύλληψη και ανάκριση του Ζου δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως, αν και είχε κυκλοφορήσει μεταξύ κομματικών στελεχών και ξένων δημοσιογράφων. Οι κατηγορίες είναι πιθανό να συμπεριλάβουν την αμύθητη περιουσία που έχουν συγκεντρώσει μέλη της οικογένειάς του σε τομείς της ευθύνης του. Δημοσιογραφική έρευνα των New York Times απέδειξε ότι ο γιος του, η κουνιάδα του και η πεθερά του γιου του έχουν περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους ενός δισ. γιουάν (160 εκ. δολάρια), εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν επενδεδυμένα σε τομείς της αρμοδιότητας του Ζου, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν στα διαθέσιμα επίσημα αρχεία και μία περιορισμένη αποτίμηση της αξίας των εταιρειών τους, αλλά δεν περιλαμβάνουν ακίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ο 71χρονος Ζου εγκατάλειψε την κομματική ηγεσία το 2012, την ίδια περίοδο κατά την οποία χρίστηκε ανώτατος ηγέτης ο Χσι. Παρέμεινε όμως ένας δυνάμει επικίνδυνος εσωκομματικός αντίπαλος με ερείσματα στην ιστορική ηγεσία του κόμματος. Οι έρευνες για διαφθορά έχουν ήδη σαρώσει τους βασικούς τομείς επιρροής του στην επαρχία Σετσουάν στα νοτιοδυτικά, την Κινεζική Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου, την αστυνομία και την υπηρεσία πληροφοριών. Ο Ζου είχε περάσει από όλους αυτούς τους τομείς στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του και είχε εγκαταστήσει παντού «ημέτερους».

Επίθεση με μαχαίρια

Σε μία άλλη εξέλιξη, ομαδική επίθεση με μαχαίρια σημειώθηκε προχθές σε δύο πόλεις στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας, που πυροβόλησε και σκότωσε πολλούς από τους δράστες. Μια ομάδα ανθρώπων οπλισμένων με μαχαίρια επιτέθηκαν εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και κυβερνητικών κτιρίων στην κομητεία Σάτσε της επαρχίας Σιντζιάνγκ. «Δεκάδες Ουιγούροι (σ.σ. μουσουλμανική μειονότητα) και Χαν (σ.σ. εθνική ομάδα στην οποία ανήκει η πλειονότητα των κατοίκων της Κίνας) σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται παρόμοιες επιθέσεις στην επαρχία Σιντζιάνγκ, οι οποίες αποδίδονται από την κινεζική κυβέρνηση σε Ουιγούρους.

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr