Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Λευκό Παλάτι με τα 1.000 δωμάτια

31 Οκτωβρίου 2014 15:27

Η λουδοβίκεια τάση των ηγεμόνων να επιδεικνύουν την εξουσία τους μέσω της κλίμακας της επίσημης κατοικίας τους βρήκε τη σύγχρονη τουρκική εκδοχή της στο Ακ Σαράι, το νέο προεδρικό μέγαρο που εγκαινίασε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τη χθεσινή 91η επέτειο ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ προκειμένου να μεταφέρει την καρδιά της τουρκικής ισχύος μακριά από το μετρίων διαστάσεων μέγαρο Τσανκάγια του Ατατούρκ.

Το Ακ Σαράι (Λευκό Παλάτι) διαθέτει 1.000 δωμάτια και καλύπτει 40.000 τετραγωνικά μέτρα, συν 170.000 τετραγωνικά κήπων και περιβάλλοντος χώρου. Χτίστηκε στην περιοχή Μπεστεπέ (πεντάλοφος) της Αγκυρας, όπου βρισκόταν ένας σπάνιος πνεύμονας προστατευόμενου περιαστικού πρασίνου, το δασικό φυτώριο που ίδρυσε ο Ατατούρκ. Η χωροθέτηση αυτή οδήγησε σε διαμαρτυρίες πολιτών και δικαστική εντολή διακοπής των εργασιών κατασκευής, τον Μάρτιο, στην οποία ο Ερντογάν απάντησε δηλώνοντας στον Τύπο «αν (οι δικαστές) μπορούν, ας έρθουν να το γκρεμίσουν. Δεν μπορούν να το σταματήσουν. Θα το ανοίξω και θα μετακομίσω εκεί».

Γιγάντια αίθουσα

Οι χθεσινές πρώτες φωτογραφίες από την υποδοχή Τούρκων στρατηγών και ξένων αξιωματούχων που κατέφθασαν για να συγχαρούν τον Ερντογάν για την εθνική εορτή, δείχνουν μία γιγάντια ψηλοτάβανη αίθουσα με γκρίζα μάρμαρα και χρυσά πάνελ, πλαισιωμένη από δύο σκάλες σε σχήμα καμπύλης.

Η λαμπρή δεξίωση που είχε προγραμματισθεί για τα εγκαίνια του μεγάρου, χθες το απόγευμα, ακυρώθηκε, προς μεγάλη απογοήτευση των 2.500 προσκεκλημένων ζευγαριών. Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε ότι μια μεγαλοπρεπής δεξίωση στην πρωτεύουσα, τη στιγμή που η χώρα αγωνιά για τους 18 ανθρακωρύχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα έγκατα της γης, στο Ερμενέκ της νότιας Τουρκίας, μπορεί να προξενούσε ατυχείς συνειρμούς σχετικά με την αποξένωση των αρχόντων από το κοινό αίσθημα.

Αντί της συναναστροφής με τους 5.000 καλεσμένους του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

Επρόκειτο ομολογουμένως για ριψοκίνδυνη απόφαση, δεδομένου ότι την τελευταία φορά που ο Ερντογάν μετέβη σε ανθρακωρυχείο μετά από πολύνεκρο ατύχημα, τον Μάιο στην πόλη Σόμα, η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν κάθε άλλο παρά θερμή.

Το Ακ Σαράι, που είναι μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, το Μέγαρο των Ηλυσίων και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά μικρότερο από το ανάκτορο των Βερσαλλιών, ενσωματώνει «οθωμανικά και σελτζουκικά αρχιτεκτονικά στοιχεία». Επίσης, μία από τις αίθουσες έχει σχεδιαστεί με πρότυπο το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Η αντιπολίτευση

Το Ακ Σαράι κόστισε 270 εκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας την τουρκική αντιπολίτευση να σημειώσει ότι με τα χρήματα αυτά, η Τουρκία θα μπορούσε να είχε στείλει τρεις δορυφόρους στον Αρη.

Η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει τη δεξίωση που τελικά δεν έγινε.

Το νέο προεδρικό μέγαρο διαθέτει υπόγεια οδό διαφυγής και καταφύγιο ικανό να προστατέψει την τουρκική ηγεσία σε περίπτωση χημικού ή βιολογικού πολέμου.

Το γεγονός ότι στο μέγαρο αυτό αποφασίστηκε να κατοικήσει και να εργαστεί ο Τούρκος πρόεδρος -και όχι ο πρωθυπουργός, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό- αντανακλά τη μεταφορά του κέντρου βάρους της τουρκικής εξουσίας από το πρωθυπουργικό στο προεδρικό αξίωμα, που συμπίπτει με τη μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν από την πρωθυπουργία στην προεδρία φέτος τον Αύγουστο.

Στο μέγαρο Τσανκάγια, στο κέντρο της Αγκυρας, θα εγκατασταθεί στο εξής ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr