Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πληθωρισμός «πνίγει» τη Βενεζουέλα

03 Ιανουαρίου 2015 12:48

Σε χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση συναλλάγματος δεσμεύτηκε να προχωρήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στο πλαίσιο

μιας ευρύτερης κινητοποίησης για τη στήριξη της οικονομίας. Η οικονομία της χώρας του με υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και δραστικά μειωμένα έσοδα εξαιτίας της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου διατελεί επισήμως σε ύφεση. «Σχεδιάζουμε να τελειοποιήσουμε το σύστημα της κίνησης συναλλάγματος», δήλωσε ο κ. Μαδούρο. Απέδωσε τη σοβαρή υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου «πόλεμο» που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των ισχυρών πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Από την πλευρά τους, βέβαια, οι πολιτικοί του αντίπαλοι τού προσάπτουν ότι δεν προχώρησε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές εσόδων στην περίπτωση υποχώρησης των τιμών πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου Βενεζουέλας τον Σεπτέμβριο είχε φθάσει στα 95 δολάρια και στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν στα 48 δολάρια το βαρέλι. Ο «μαύρος χρυσός» καλύπτει το 96% των κρατικών εσόδων της χώρας σε σκληρό νόμισμα. Ο Νικολάς Μαδούρο ακολούθησε την πεπατημένη του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος το 2003 επέβαλε ελέγχους στην κίνηση του συναλλάγματος στη Βενεζουέλα.

Ο καλπάζων πληθωρισμός σε ετήσια βάση εκτινάχθηκε στο 63,6% τον Νοέμβριο, επιτείνοντας τις ήδη ισχυρές πιέσεις στον Νικολάς Μαδούρο. Η δημοφιλία του έχει υποστεί κάμψη ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών του 2015. «Χωρίς μια ευρεία προσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, είμαστε σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι θα έχουμε σύντομα τριψήφιο πληθωρισμό και ίσως και να δούμε την οικονομία να βυθίζεται σε τετραψήφιο ετήσιο πληθωρισμό», επισημαίνει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο Φρανσίσκο Ροντρίγκες της Bank of America. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,8%, 4,9% και 2,3% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2014.

www.kathimerini.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr