Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στα Σκόπια - Αδιέξοδο και στη δεύτερη συνάντηση

19 Μαϊος 2015 11:09

Η ΠΓΔΜ βυθίζεται όλο και περισσότερο στο πολιτικό αδιέξοδο και στην πολιτική κρίση, που τροφοδοτούν την ένταση.

Λίγες ώρες μετά το ναυάγιο και της δεύτερης συνάντησης των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να συμφωνήσουν ακόμη και στη διαδικασία για την επίλυση της κρίσης, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, επιχείρησαν να κάνουν επίδειξη δύναμης με μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στήριξης του ίδιου, με το σύνθημα «Ισχυρή Μακεδονία», για την οποία υπήρξε κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού ανά τη χώρα.
Με τη βοήθεια και της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει ο μηχανισμός του Ν. Γκρούεφσκι, όπως έχει αποκαλυφτεί και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ίδιου και υπουργών του με παράγοντες των ΜΜΕ, προσπάθησε να στήσει προς όφελός του ένα παιχνίδι εντυπώσεων.


Η προχθεσινή αντικυβερνητική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης επιχειρήθηκε με κάθε τρόπο να εμφανιστεί ως αποτυχημένη, πολύ μικρή και πολύ κατώτερη των προσδοκιών της ηγεσίας του SDSM. Και αντίθετα να δοθεί χαρακτήρας εθνικών διαστάσεων και... εθνικού θριάμβου στη χθεσινοβραδινή φιλοκυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στη Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Z.Zάεφ μαζί με στελέχη της αντιπολίτευσης πέρασαν την νύχτα σε σκηνή έξω από το κτίριο της κυβέρνησης
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Z.Zάεφ μαζί με στελέχη της αντιπολίτευσης πέρασαν την νύχτα σε σκηνή έξω από το κτίριο της κυβέρνησης
Η τελευταία είχε έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά, με αρκετά άτομα να κρατούν σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας και άλλους να φορούν περίεργες αρχαϊκές φορεσιές. Και με τον ίδιο τον Ν. Γκρούεφσκι να παίζει για ακόμη μία φορά το παιχνίδι της κινδυνολογίας, να κατηγορεί τους αντιπάλους του για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και της ασφάλειάς της και ότι επιδιώκουν το χάος.
Οι εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE επιχειρούσαν να εμφανίσουν εκ των προτέρων τη χθεσινή συγκέντρωση, για την οποία υπήρξε πρωτοφανής κινητοποίηση, ότι είχε χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» και ότι το πλήθος του κόσμου, που ξεπερνούσε κατά πολύ τον αντίστοιχο της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης, έδειξε τελικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει την κυβέρνηση και τον Ν. Γκρούεφσκι.

Πριν καν αρχίσει η συγκέντρωση, τα κυβερνητικά ΜΜΕ φιλοξενούσαν εκτιμήσεις κύκλων του VMRO-DPMNE που έκαναν λόγο για διπλάσιο κόσμο σε σχέση με εκείνον που πήρε μέρος προχθές στη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, μιλώντας για περισσότερα από 90.000 άτομα. Πάντως τοπικοί δημοσιογράφοι την εκτιμούσαν στα 40.000 - 50.000 άτομα, δηλαδή όσο και εκείνη της αντιπολίτευσης.
Η συγκέντρωση, που ήταν ιδιαίτερα θορυβώδης, ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της χώρας, ενώ πριν ανέβει στην εξέδρα ο Ν. Γκρούεφσκι προηγήθηκαν αρκετοί ομιλητές. Δίπλα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στην πρώτη γραμμή βρισκόταν η Γκιορντάνα Γιανκούλοφσκα, την οποία απομάκρυνε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα μετά τις πιέσεις του δυτικού παράγοντα.
Στην ομιλία του ο Ν. Γκρούεφσκι είπε ότι θα κερδίσει μαζί με τον κόσμο αυτή τη μάχη και δεν θα επιτρέψουν στον Ζ. Ζάεφ και στους ανθρώπους ξένων μυστικών υπηρεσιών να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
ΖΑΕΦ: ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Παραίτηση του Γκρούεφσκι απαιτεί η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση δεν διαπραγματεύεται αν προηγουμένως δεν παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού ο Ν. Γκρούεφσκι και δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, ήταν η θέση που διατύπωσε και χθες στη συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών των κομμάτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του SDSM, Ζ. Ζάεβ.
Να σημειωθεί ότι και αυτή η συνάντηση έγινε στη λέσχη των βουλευτών, αφού υπήρχαν ενστάσεις από κάποια κόμματα να γίνει είτε στο προεδρικό μέγαρο, αφού διαφωνούσε το DUI, είτε στη Βουλή, που απέρριπτε το SDSM. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο αρχηγός του αλβανικού DUI Αλί Αχμέτι, που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του Ν. Γκρούεφσκι, κινήθηκε σχεδόν στη γραμμή του τελευταίου, προτείνοντας να συγκροτηθεί μια... ομάδα εργασίας. «Είμαστε σε άνιση θέση σε σύγκριση με τον Γκρούεφσκι, ο οποίος ελέγχει τα θεσμικά όργανα.

Προειδοποίηση
Χωρίς μια συμφωνία για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα σήμαινε την αποχώρησή του από αυτήν, δεν έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ. Τόσο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι όσο και της ΕΕ Αϊβο Οραβ που ήταν παρόντες, παρά το ναυάγιο, συμφώνησαν μόνο να γίνει νέα συνάντηση στις 26 Μαΐου - δεν διατύπωσαν καμία πρόταση.
Ετσι το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρεται για τη σημερινή επίσκεψη των Γκρούεφσκι - Ζάεφ στο Στρασβούργο, όπου επιχειρείται να στηθεί ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο πολιτικούς για το ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, με παρέμβαση ομάδας ευρωβουλευτών.

Εν τω μεταξύ, στελέχη και οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να παραμένουν έξω από το κτίριο της κυβέρνησης έχοντας στήσει δεκάδες σκηνές, ζητώντας την παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι. Ολη την προχθεσινή νύχτα έδωσε το «παρών» και ο αρχηγός του SDSM Ζ. Ζάεφ μαζί με την αντιπρόεδρο Ραντμίλα Σεκερίνσκα και άλλα στελέχη.

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr