Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία κατά... 96% για τα πυρηνικά του Ιράν

12 Ιουλίου 2015 11:40

Η στιγμή της αλήθειας έφτασε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς τούτες τις ώρες κρίνεται στη Βιέννη αν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία, ή σε οριστικό αδιέξοδο, με απρόβλεπτες περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις.

Την Παρασκευή εξέπνευσε και η τελευταία παράταση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν. «Εχει πραγματοποιηθεί μια ορισμένη πρόοδος, αλλά δεν φτάσαμε ακόμη στο τέλος. Φαίνεται ότι θα περάσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη», δήλωσε στους δημοσιογράφους που έχουν κατασκηνώσει στο ξενοδοχείο Palais Coburg, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Εμπάργκο όπλων

Δυτικοί διπλωμάτες αποκάλυψαν ότι το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, μαζί με τα πέντε τεχνικά παραρτήματα που το συνοδεύουν, είχε ολοκληρωθεί και ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ όλων των μερών «στο 96% των κειμένων». Δύο από τα βασικά εμπόδια στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας είχαν πλέον ξεπερασθεί: πρόκειται για τη διαδικασία άρσης των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και για την επίβλεψη του πυρηνικού του προγράμματος από τη διεθνή κοινότητα, έτσι ώστε να πιστοποιείται ο αυστηρά ειρηνικός χαρακτήρας του.

Το τελευταίο, κατά τα φαινόμενα, μεγάλο εμπόδιο στο οποίο εξακολουθούσε να σκοντάφτει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αφορά στο αίτημα του Ιράν για άρση του εμπάργκο όπλων που του έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενα αίτημα που εξασφάλισε τη ρητή υποστήριξη της Ρωσίας (βασικού προμηθευτή οπλικών συστημάτων στο Ιράν) και τη διακριτική υποστήριξη της Κίνας, προσκρούει ωστόσο στην αντίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους, οι οποίοι υπολογίζουν σοβαρά αφενός μεν την πίεση του Ισραήλ, αφετέρου δε το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ιράν και των συμμάχων του στις συγκρούσεις της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Λίγο προτού εκπνεύσει η τελευταία προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατέστησε σαφές ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον εξαντλείται: «Δεν μπορούμε να συζητούμε επ' άπειρον. Αν δεν ληφθούν σκληρές αποφάσεις, είμαστε έτοιμοι να κηρύξουμε το τέλος της διαπραγμάτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο, σκληρό ύφος ήταν οι προειδοποιήσεις κορυφαίου συμβούλου του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

www.kathimerini.gr

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr